Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Módní návrhářka Iva Burketová z ODIVI se chystá vyzkoušet kočovný život s butikem na kolech

19. listopadu 2016 | 06:00

Za značkou ODIVI stojí návrhářka Iva Burketová. Nyní se chystá na velmi odvážnou výpravu. V minivanu chce objíždět cizí země, prodávat módu z auta a čerpat inspiraci ve spolupráci s novými talenty.

Máte nějaký nový projekt?
Mám instagramový projekt Messy Hair Life, což je předzvěst cestovatelského projektu, kde se snoubí kreativní nomádství, tedy poznávání nových lidí, kultur, s módou. Hodlám udělat obytné autíčko, jehož součástí bude i butik. Chceme s ním projet svět, kdy se budeme cestou spojovat s různými dalšími šikovnými lidmi. Budeme fotit, dělat pop-up obchody. Mně totiž hrozně chybí cestování, ale na druhou stranu nejsem schopna opustit ODIVI, tak jsem se rozhodla, že si to vezmu s sebou na cesty.

A přítel jede s vámi?
Přítel právě teď není. Sháním. Teď je nás banda asi patnácti holek a mezi tím asi tak jeden kluk.

Takže v Čechách tedy zatím nebudete zapouštět kořeny?
Právě že teď se nově stěhujeme na Smetanovo nábřeží, kde bude takový nový koncept, jmenuje se to Smetaňák, kde budou celý dům plný designu, dole kavárna a nahoře galerie. Moc se tam těšíme, ale já budu muset vymyslet, jak se rozdvojit. Název mé poslední kolekce je Teleport, protože to bych teď strašně potřebovala.

Video se připravuje ...
Kolekce ODIVI k teniskám Nike • VIDEO: Gabriela Röhrichová

A auto je už hotové?
Ještě ne, musím se nejdřív naučit řídit. Mám řidičák deset let, ale hrozně se bojím řídit. Všechny podzimní akce mi to trochu oddálily, ale doufám, že na jaře vyrazíme.

Spojila jste se s kolekcí Beautiful Powerful značky Nike. Co tohle spojení krásy a síly ve vás jako ženě vzbuzuje?
Já mám takové motto, že hledám balanc v extrémních kontrastech. Strašně ráda vyvažuji své zážitky, tedy jeden den na fashion weeku a druhý pod širákem v horách. Snažím se k tomu motivovat i své okolí, aby se lidé nebáli překračovat vlastní hranice, takže to téma, které Nike přinesla, mi hrozně sedlo.

Takže si takhle krásnou a silnou představujete ženu?
Přesně takovou. Která se nebojí extrémních zážitků, která je krásná a něžná, ale na druhou stranu je dost silná a nepotřebuje za sebou muže, i když muži jsou super v našem životě. Je to žena, která se nenechá jen tak něčím odradit a dává to. Vybavil se mi zážitek, kdy jsme byli na chatě a poslali jsme chlapy do lesa pro dřevo. Vrátili se s pár větvičkami. Jako holky jsme se rozhodly, že jim ukážeme, co to znamená jít pro dřevo, a přitáhly jsme několik klád.

Vaše móda je určena přesně takovým ženám?
Je hodně variabilní, takže v tom zvládnete celý den, ať vás potká, co vás potká. Ať už jsou to sport, schůzka nebo divadlo.

Co vy a tenisky?
Na začátku ODIVI byl street wear, do kterého jsem zanášela prvky high fashion. A tenkrát, deset let nazpět, přišlo lidem k smíchu dělat mikiny s koženkou nebo z různých jiných, divných materiálů. Najednou se street wear rozmohl všude a všechno si to hezky sedlo.

Je těžké se deset let udržovat na špičce a být vždycky o krok napřed?
Nás posouvají všechny spolupráce. Jako tahle, kde jsem měla šanci navrhnout své věci ke kolekci tenisek. Dělala jsem na tom spolu s Jakubem Nobody Listen Strachem, což je mladý kluk, který se pohybuje přesně v tom prostředí, do kterého je to navrženo. Ještě je tu další projekt, ve kterém jsme navrhli i řadu kosmetiky s bio firmou Nobilis Tilia. Miluji přírodu, začala jsem studovat aromaterapii, a jsem tak plná vjemů. Rozhodně neusínáme na vavřínech. Kolaborací už je vymyšleno do budoucna hodně a velice zajímavých.

Nebojíte se, že když budete dělat tolik věcí najednou, že se moc roztříštíte?
Já jsem nikdy s ničím nekalkulovala, všechno, co dělám, dělám od srdce a pořád pro zábavu. Pokud narazím na něco, co mě zaujme, jdu do toho v podstatě bez rozmyslu a zatím mělo obavy jen mé okolí a žádné se naštěstí zatím nesplnily. Každý si u nás může najít to, co je mu blízké. Je super spojovat různé světy. Existuji v několika subkulturách a snažím se je různě propojovat.

V které ze svých kůží se cítíte nejlépe?
Myslím, že mám jen jednu, ale pořádně nasáknutou ze všech stran. V podstatě nepatřím nikam, ale i kamkoliv. Je to velice obohacující a hrozně mě to nabíjí.


Podle toho, kolik máte projektů, se zdá, že jste trochu workoholik, je to tak?
Nemyslím si, naopak – řekla bych, že jsem docela líná. Strašně ráda spím.


 

 

Video se připravuje ...