Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tereza Maxová: Věčně spokojení jsou jen blázni

29. srpna 2016 | 06:00

Jak se žije Tereze Maxové (44) po čtyřicítce? A co Tereza jako máma, jaké výchovné chyby udělala, a co jí naopak vyšlo? Úspěšná modelka se nadále věnuje nejen rodině, ale i charitě. 

Jste krásná, měla jste pěkné dětství, máte tři děti, starostlivého muže, rodinné zázemí, jste neskutečně úspěšná… Nenarážíte na závist?
Nějak nemám čas to sledovat, ale naopak si myslím, že jsem měla i těžké chvíle v životě, a díky za ně. Věčně spokojení jsou jen blázni, jak říká moje maminka.

Zvláštní je, že některé ženy s podobnými dary, jako máte vy, propadají depresím, alkoholu, nebo dokonce drogám. Člověk má pocit, že mají všechno, po čem touží, a stejně jsou nešťastné. Čím to je?
Já myslím, že spokojenost je v rovnováze. Pokud žijete jen ve své bublině a máte pocit, že vám něco chybí, nebo naopak máte něčeho až moc – třeba pozornosti – nebo se vám nedostává pozornosti v míře, kterou potřebujete, tak jste sice obklopena lidmi, ale ne upřímnými vztahy. Jste sice žádaná, ale necítíte lásku. A to všechno může vést až k depresím. Těžko radit, co v těchto chvílích dělat a jak se chránit – mně pomáhá věnovat pozornost tomu, co mám, spíš než tomu, co nemám. A čerpat radost z rodiny, z nadace a každodenních maličkostí.

Jak si udržujete psychickou rovnováhu?
Zajdu na jógu, projdu se na pláži, dám si kafe s kámoškou, a když už na mě jdou chmury, tak je hodím na mamču nebo Buraka (Terezin partner) a je to v pohodě.

Neumím si představit, že máte nějaký komplex nebo o sobě někdy pochybujete. Pletu se?
Komplexy má každý a provází nás celým životem, ale já si z nich už velkou hlavu nedělám.

Mám pocit, že nejvíc o sobě pochybujeme jako mámy. A občas i zpětně. Vyčítáme si, že jsme mohly být víc přísné, láskyplné, neoblomné… Jak se vypořádáváte vy se svými výchovnými chybami?

Vždy si říkám, že dělám, co můžu, jak nejlépe umím, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jsou ale věci, které holt neovlivníme.

Když byl váš nejstarší syn malý, řekla jste, že pro každého syna je jeho máma nejkrásnější na světě. Teď je Tobias v pubertě. Už má pocit, že jste naopak nejhorší na světě?

Video se připravuje ...
Tereza Maxová: Nejvíc miluju sednout si k televizi a dát si kafe a bublaninu • VIDEO: Adam Balažovič

To ne, ale samozřejmě už nejsem tak populární. Ještě, že mi zbyli ti dva mrňousové.

Vzhledem k tomu, že máte tři děti v různém věku, u vás musí být veselo. Jak spolu vycházejí?
Každé z mých dětí má jinou povahu. Když se doma sejdou všechny osobnosti se svými náladami, je u nás opravdu veselo.

Právě teď pořádáte akci Teribear, kdy každý zaregistrovaný buď běhá, nebo chodí a za každý kilometr zaplatí sponzoři padesát korun. Je jedno, kdy a kde se pohybují (pokud mají platný čip). Proč propojení charity a pohybu?
Akce je o pomoci dobré věci pohybem. Zapojit se může každý, kdo má chuť udělat něco dobrého pro sebe i pro ostatní, a to bez omezení věku nebo fyzické kondice. Na našem zkušebním ročníku se sešla poměrně pestrá škála lidí – od rodin s dětmi přes začínající běžce, pokročilé po ultramaratonce. Nejstarší účastnici bylo 90 let, ta obešla trať svižným krokem, nejmladší účastník nebo účastnice se měl/a narodit týden po akci. Důležité je rozhodnout se, nazout si tenisky a vydat se na náš Teribear okruh, který je letos, stejně jako loni, v Letenských sadech v Praze u Metronomu. Akce běží nonstop od 8. do 17. září. Budu se na vás těšit.

Celý rozhovor s Terezou Maxovou a ještě mnohem víc najdete v dnešním vydání tištěného Blesku pro ženy!

Autor: archiv Bpž

Autor: MAJ
Video se připravuje ...