Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak poznáte čerstvé ústřice? Poradíme, jak je otvírat i jíst

Video se připravuje ...
VIDEO: Igor Hellebrandt
8. července 2016 | 06:00

Ústřice se stále ještě berou jako jídlo, které není dosažitelné všem, ale přitom to není pravda. Je fakt, že pokud je milujete, není co řešit, ale stále je ještě mnoho lidí, kteří k nim chovají velký respekt. Co vadí vám? Konzistence, chuť nebo se prostě bojíte? Podívejte se na naše video a zkuste to! 

Čerstvost ústřic určuje několik na první pohled jasných věcí. My jsme se zeptaly největších odborníků, které jsme zastihly v letenském obchodě s vínem a ústřicemi Brut, protože tam si své ústřice dovážejí. „Základem je při nakupování zkontrolovat datum výlovu, protože ústřice vydrží živá po výlovu maximálně čtrnáct dní,“ prozradila nám Jitka Vondráková, která si díky své vášni pro ústřice založila firmu. Dováží je do České republiky přímo z farem.

Dalším znakem čerstvosti je to, že když na ústřici poklepete, nesmí znít dutě. Může být maličko pootevřená, ale jakmile na ni poklepete, tak se musí zavřít. Dalším kontrolorem je váš nos: pokud ústřice nevoní jako moře, ale jako žumpa, jak to nazvala Jitka, tak ji raději nekonzumujte. Nesmí být ani příliš vysušená. Do ústřice se můžete dostat dvěma způsoby, a to z boku nebo z místa, kterému se říká zámek. Podrobně s názornou ukázkou uvidíte vše ve videu. 

Video se připravuje ...