Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lucie Výborná: Chystám se na další osmitisícovku! A s manželem si pořád vykáme

27. června 2016 | 06:00

Tahle žena mě fascinuje svou energií, inteligencí, širokým záběrem a odvahou. Tak trochu jí závidím, že vždycky dělá jen to, co ji opravdu zajímá. Moderátorka Lucie Výborná leze po horách, surfuje po vlnách, má ráda svou práci. Zdá se, že trochu nejistá si je jen tehdy, pokud jde o výchovu dospívající dcery. 

Co všechno v současné době podnikáte?

Dělám to, co vždycky. Vysílám denně v rozhlase, starám se o rodinu, rozhlížím se po světě, chodím po horách… To poslední asi trochu víc než dřív.

To znamená, že se chystáte na novou expedici?

Ona zas tak úplně nová není, měli jsme tam být už vloni, jenže v Nepálu byla dvě zemětřesení, takže jsme to odložili. Na osmitisícovku Čo-Oju vyrážíme začátkem září. V expedici jsou například Honza Tráva Trávníček, Petr Miska Mašek, Libor Uher, Marek Novotný, Daw Knill, Mirka Jirková, Martin Havlena a nevidomý horolezec Honza Říha.

Na jaké nejzajímavější místo jste se dostala?

Jsem ráda v horách. Ale co je zajímavé pro mě, nemusí bavit ostatní. Takže mohu zmínit Pevnost Boyard, vrchol sopky Mauna Kea na Havaji, vrcholek komínu pivovaru v Benešově, Valdickou věznici nebo Poslaneckou sněmovnu ČR. Jsem novinářka, zajímavých a veřejnosti málo přístupných nebo vůbec nedostupných míst jsem viděla hodně.

Kde je hranice mezi příjemným adrenalinem a nebezpečným hazardem? Za jakou mez byste už nešla?

Naštěstí už dobře znám své tělo a své možnosti. Vím, že hory umějí být krásné i zdola, a když je při surfování vlna velká, nemusím jít riskovat. Ale to neznamená, že se nic nemůže stát. Pár mých kamarádů to mělo podobně, a měli prostě jen smůlu. Už tady nejsou.

K čemu hlavně vedete svou dceru?

Ke kritickému myšlení. Chci, aby přemýšlela, co jí kdo říká a proč, uměla třídit, co je důležité a co je jedno. Ale nevím, jestli se mi to daří. Puberta u nás řádí ve velkém stylu a někdy si připadám jako matka totálně ztracená.

Je vaše manželství stále netypické? Vykáte si ještě?

Nevím, jestli je naše manželství netypické, ale nikdy jsme si netykali.

Jak jste se seznámili?

Manžel přivezl nějaké medaile z mistrovství Evropy. Pak ze světových her, pak z mistrovství světa. Pokaždé jsme spolu dělali rozhovor. Nakonec přeskočila jiskra.

Vaše cesty ho evidentně nelákají? Nemá tendenci vám je zakazovat?

„Lezte, kam chcete, ale nechtějte, abych se u toho na vás díval,“ to je věta, kterou mi řekl, když jsme byli před svatbou v Adršpachu pod skalními věžemi (nemá rád výšky). Vlastně nevím, jestli to ještě platí, ale můj muž je vicemistr světa v sumó. Do posilovny bychom spolu mohli, ale dlouhý pochod horskými údolími, to už není jeho hobby. Vážím si toho, že to přijal a nepřemýšlí, jestli náhodou někde nespadnu.

Celý rozhovor si přečtete v časopisu Blesk pro ženy:

...
Autor: BPŽ

Autor: Simona Škodáková
Video se připravuje ...