Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bibi Pelic: Houslová virtuoska pomáhá lidem v osobním růstu

25. května 2016 | 06:00

Lady Bibi Pelić je houslový virtuos. Festovně stavěná Chorvatka s plavou hřívou vlasů. Nakolik jsou odbarvené, nezkoumáte, protože paní Bibi ztělesňuje prototyp ženy, která konfekční velikost, vrásky i odchylky od umělého prototypu krásky Barbie hystericky neřeší. O to víc je pozitivní, o to víc se cítíte v její vnadné náruči v bezpečí. Což rozhodně není jediná devíza, kterou tahle dáma má.

Bibi se narodila v bývalé Jugoslávii, odkud v šesti měsících s rodinou díky otci, významnému byznysmenovi, tenkrát generálnímu řediteli jugoslávské exportní a importní firmy, přesídlila do australského Sydney. Angličtinu považuje za svou rodnou řeč, i když se po šesti letech stěhovali do Rakouska. A z Vídně po čase do Záhřebu. Ona pak krátce před listopadovým pádem totality v roce 1989 pro změnu jezdila do Prahy studovat na AMU hru na housle.

Stala se z ní sólistka, která vystupovala s Komorním orchestrem České filharmonie, Moravským filharmonickým orchestrem i Bělehradským symfonickým orchestrem. A koncertuje po celé Evropě. Po světě. Drtivé většině lidí by taková kariéra stačila, ale Bibi šla ve své lásce – odevzdanosti hudbě – dál. Vymyslela úspěšnou aplikaci výuky houslistů. Ti tak mohou hrát, cvičit se svým iPadem. A také přednáší, vede semináře na téma koučink na základě hudby.

„Když jsou společnosti dostatečně progresivní a nebojí se analyzovat a převzít operační principy z jiných profesních disciplín, například ze světa hudby, výsledkem může být sladká melodie úspěchu,“ říká na adresu svých koučinkových přednášek Bibi Pelić. Přiznám se, že zdánlivě bizarní aplikaci přenosu systémů mezi zcela jinými obory nerozumím. Jen obecně chápu, oč jde. Ale slovní obrat „sladká melodie úspěchu“ se mi sakra líbí.

Šéfům nadnárodních společností, jakými jsou např. mobilní operátor T-Mobile, logistická firma DHL International, provozovatel hotelové sítě Hilton Hotels Cooperation, Komerční banka, Česka spořitelna či ČSOB, se jistě taky líbil, i když byl třešničkou na dortu. Vlčáky takových kolosů básnická licence příliš nebere, ale podstata myšlenky sklízející úspěch ano. A Bibi ho sklízela i na přednáškách na ambasádách USA, Velké Británie, Kanady. Zájem o její projekt Hudba a vůdcovství – Hledání dokonalosti má celý svět.

V jednom rozhovoru jsi prohlásila, že žijeme v době, kdy lidé hledají nové kreativní podněty, a hudba je jedním z nich. Jistě, těžko oponovat, ale od této myšlenky jsi musela ujít kus cesty, abys ji přetavila v odvážné propojení dvou odlišných světů. Jeden ztělesňuje chladně pragmatický byznys, druhý emotivní hudbu. Zkrátka muziku. Řekneš k tomu víc?

Nápad pro Hudbu a vůdcovství vznikal léta. Je to kombinace setkání, rozhovorů s lidmi, přečtených knih, odehraných koncertů, náhod. První podněty dal domov, rodiče. Táta dělal byznys, byl úspěšný podnikatel, ale umění, hudbu, literaturu nadevše miloval. Ctil. Říkával, že za úspěch v podnikání vděčí těmto svým třem láskám. Pomohly mu myslet jinak. Já jeho větám tehdy příliš nerozuměla, ale zůstaly mi v paměti. Dalším důležitým momentem bylo, když mě pořadatel jistého koncertu poprosil, abych o hudbě, kterou budu hrát, něco řekla. Nejdříve jsem odmítla a posléze přitakala. Vystoupení mělo velký úspěch. Obecenstvo na mou řeč reagovalo a mně se zalíbilo mluvit před lidmi.

Celý rozhovor a další zajímavé články najdete v novém čísle časopisu OK! Magazine.

...
Autor: OK! Magazín

Video se připravuje ...