Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jana a Petr Nečasovi: Co řekli bývalý premiér a jeho osudová žena v exkluzivním rozhovoru?

21. února 2016 | 06:00

Janu Nagyovou, tenkrát již Nečasovou, zprostili po dvou letech obvinění. Vyšetřování skončilo, 
zapomeňte, chce se říci na adresu bývalého předsedy vlády Petra Nečase a jeho nové paní. Jak se jim dnes vlastně daří, jak současnost s ohledem na minulost vnímají?

S Petrem Nečasem a jeho ženou jsem se o politice bavit nechtěla. Zajímal mě příběh lásky lídra ODS, jehož národ vnímal jako příkladného, instituci manželství ctícího křesťana. Říkali mu pan Čistý, byl protipólem profláknutých, na hraně zákona balancujících vlčáků. Ji potichu nazývali carevnou. Taky dravou barakudou. 

Víno, kafe a elegance

S Janou a Petrem Nečasovými jsem se sešla dopoledne v kavárně Slavia. Dorazila jsem dřív, oni přišli přesně a vedli se za ruce. Drželi se za ně, i když jsme se rozcházeli. A nebylo to plané gesto – víc než dvě hodiny rozhovoru s nimi mě naprosto přesvědčily, že ti dva se milují. Tohle je big love story, která se, aniž by o to její aktéři stáli, zapsala do dějin české politiky, říkala jsem si v duchu, zatímco se řeč vedla o životě, o tom, jak se jim osudovými událostmi změnil. 

Expremiér České republiky vypadal uvolněně. Decentně suverénně. Žádný namachrovaný macho. Jeho hnědé oči působily plaše, i když plachý nebyl. Měl velmi dobré polobotky a košile se separátním sakem ladila. Jeho žena, bývalá šéfka kabinetu premiéra, změnila účes. Z blondýny se stala zrzkou a vypadala mnohem lépe než před vypuknutím monstrprocesu. Mimochodem – když jsem s ní na vrcholu její kariéry dělala interview, měla dost vyhaslé oči. Nyní ožily. 

Jak dlouho vám trvalo zařadit se do běžného občanského života?

Proběhlo to ze dne na den a bezbolestně. Žádný problém jsme neměli.

Co vlastně nyní, pane expremiére, děláte?

Pracuji jako poradce, analytik a konzultant. Rovněž učím na vysoké škole, také působím v nadačních fondech a think-tanku věnujícímu se česko-čínským vztahům.

Paní Jano, vy jste přece musela vnímat, že spoustu lidí iritujete. Štvete. Nebo snad ne?

Jasně že jsem to vnímala.

Čemu jste averzi jistých osob přičítala?

Myslím, že důvodem byla má naprostá loajálnost k Petrovi a také fakt, že svět české politiky je nesmírně maskulinní. Nesnáší ženy na vyšších postech a je schopen je tolerovat jen jako barbíny na ozdobu, jež zastupují slabší pohlaví.

Video se připravuje ...
Jana Nečasová je nevinná! V šoku je i její právník! • VIDEO: Marcel Mihalik, Lukáš Červený

Celý rozhovor s manžely Nečasovými a další skvělé texty najdete v aktuálním čísle časopisu OK! Magazine, které je právě v prodeji.

...
Autor: OK Magazín

Video se připravuje ...