Nejlepší cukroví? Musíte dodržovat recept, říká Jitka Rákosníková

1080p 720p 480p 360p 240p
Jitka Rákosníková vydává svou novou knihu sladkých receptů
VIDEO: Tereza Kovářová
26. listopadu 2015 | 06:00

Jitka Rákosníková je geniální kuchařka, která má na svém kontě už nejednu vydanou knihu. Mezi ně patří třeba také Kuchařka první republiky. Nyní v knihkupectví můžete najít nový skvost, který je určen pro všechny milovníky sladkého – tato kuchařka je totiž plná jen dezertů, koláčů a zkrátka všeho, co uspokojí vaše "sladké" chuťové buňky. 

Moje sladká kuchařka, jak se kniha jmenuje, by vás mohla inspirovat k tomu, abyste letos o Vánocích před svými nejbližšími zaperlili. Obě autorky – Klára Michalová a Jitka Rákosníková – společně s kmotřičkou – moderátorkou Gabrielou Kratochvílovou – tvrdí, že se podle téhle knihy peče vlastně samo.

Přestože fotky jsou k nakousnutí a vypadá to, že recepty nikdy nemůžete zvládnout, Jitka nás přesvědčila o opaku: „To, jak ve finále dort vypadá na obrázku, je podobné tomu, jak vypadá modelka s make-upem před focením. Když odkoukáte ty triky a fotky v knize jsou dostatečně návodné, takže když zvládnete základ a trochu se snažíte, není to zase tak extrémně náročné. Nesnažily jsme se dělat dokonalé cukrářské výtvory, takže si vystačíte jen s troškou zručnosti.“

Pečení je trochu o něčem jiném než vaření. Tam, kde si při vaření můžete přečíst recept a jen tak z hlavy ho částečně dodržovat a podle chuti a fantazie experimentovat, tam si něco podobného při pečení dovolit nemůžete. „Můžete si dovolit vyměňovat věci z receptu za jiné, třeba to platí u krémů, různých druhů oříšků, taky můžete dát bílou čokoládu místo tmavé, ale co se množství týče, to by se rozhodně mělo dodržovat.“

Diskuse ke článku
.
DesktopMobile