Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Olga Knoblochová a Iva Kubelková: Češky už nestárnou tak rychle

Dvě dámy, které se věnují módě a kráse, mluví o líčení, stárnutí i ženské přirozenosti
17. září 2015 | 06:00

Dělí je téměř půl století. Legendární kosmetička Olga Knoblochová se neobjeví ráno u snídaně bez make-upu, modelka a moderátorka Iva Kubelková na sociálních sítích zveřejňuje nenalíčené snímky. Dvě ženy, dva pohledy na svět, kde krása znamená všechno.

Olga Knoblochová stála v roce 1958 u vzniku Ústavu kosmetiky, instituce, která se za minulého režimu jako první a jediná zabývala péčí o zevnějšek. V době, kdy byla estetická chirurgie ještě v plenkách, k ní přicházely hledat dokonalost herečky i ženy vysoce postavených politiků. Později se v Barrandovských ateliérech podílela na založení značky Dermacol. A přezdívky Lady Dermacol se dodnes nezbavila. Iva Kubelková se stejné značce stala tváří. Vícemiss ČR pro rok 1995 si vybudovala úspěšnou kariéru modelky a prosadila se i jako seriálová herečka a moderátorka. Přesto si pečlivě střeží soukromí a silného make-upu se ráda zbaví. Na rozdíl od Olgy sází za všech okolností na přirozenost.

Změnilo se pojetí krásy za posledních dvacet let?

IK Nezáleží, v jaké době žijeme. Krásná tvář, kterou ještě posiluje vnitřní krása, nikdy nebude povrchní. A co není povrchní, to mě pořád baví, protože mě to obohacuje, zato líbivé věci se velmi rychle okoukají. Vnitřní energie úzce souvisí s tím, co vidíme pouhým okem. Pokud se potkají obě kvality, vzniká krása, která nevyjde z módy.

Míříme k větší přirozenosti?

OK Přirozenost by měla být na prvním místě. Odbočku si ženy mohou dovolit snad jen v mládí, mladé děvče by se mělo vyřádit v líčení i ve stylingu. Starší ženy by se toho měly vyvarovat. Nerada vidím, když krásná, inteligentní žena přehání líčení, aby vypadala mladě. To je katastrofa. Žena má být krásná, ale nikdo nemusí vědět, jak. Jsem pro upravenou přirozenost.

Jaký má smysl, když populární modelka jako vy, Ivo, na sociální síti vystavuje nenalíčenou tvář?

IK Rozhodně to nemůže ničemu ublížit. Na sociálních sítích komunikuji na soukromé bázi s lidmi, kteří mi jsou určitým způsobem blízcí. Sdílí soukromí a soukromí většiny žen je bez make-upu.

Umějí Češky stárnout?

OK Jak kdo. Už se to trošku vyrovnává. Například teď v poslední době se vrátily sukně, což nesmírně omlazuje. Podle mě by žena měla vypadat žensky až do smrti, nosit od padesáti pořád jenom džíny nebo dokonce tepláky jen kvůli pohodlí nemá smysl.

Video se připravuje ...
Iva Kubelková_rozhovor o plastikách • VIDEO: Adam Balažovič

IK Za poslední desítky let se o umění stárnout mnohem víc mluví. Upozorňuje se na to, že by si i ženy ve starším věku na sebe měly udělat čas. Nejde jen o zevnějšek, taková chvilka krásy působí podle mě velmi dobře taky na psychiku.

Celý rozhovor a další zajímavé rozhovory a články najdete v aktuálním čísle časopisu OK! Magazín, který je ode dneška na stáncích

...
Autor: Benedikt Renč

Autor: Jan Schnier a Františka Čížková
Video se připravuje ...