Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mallory: Proč ji rozplakal její příběh a jak ji dvakrát zachránil Jiří Bartoška

Video se připravuje ...
S Mallory se život nikdy moc nemazlil
VIDEO: Tomislav Cecka
20. července 2015 | 06:00

Helena Třeštíková vždycky umí najít lidi s neuvěřitelnými osudy a sleduje je v časosběrných dokumentech dlouhé roky. Stejně tak i Mallory, jež je hrdinkou stejnojmenného dokumentárního filmu, který vyhrál první cenu na filmovém festivalu v Karlových Varech.


Mallory si během svého života prošla spoustou bahna, jím se dlouhé roky brodila a ještě dnes jistě nemá zcela vyhráno. Ale bojuje jako tygřice a oslní vás také svými vyjadřovacími schopnostmi. Není vůbec jednoduché popsat, jak se cítíme, ale Mallory to umí. V neskutečném čtyřminutovém monologu vám například dokáže popsat, jak se cítí člověk, který skončil na ulici, a je to strhující podívaná plná emocí.

Vymanit se ze závislosti na drogách chce spoustu odvahy a síly, nevrátit se k nim ještě mnohem víc, především tehdy, pokud bydlíte v odstaveném automobilu nebo nemáte vůbec střechu nad hlavou. Láska k synovi Kryštofovi ji poháněla dál a nikdy to nevzdala. „Na chlapy jsem neměla v životě moc štěstí, ale nakonec jsem zjistila, že tím nejdůležitějším chlapem je můj syn Kryštof,“ svěřila se nám Mallory.

V jejím životním příběhu se vyskytuje také herec Jiří Bartoška, který jí dvakrát – možná aniž by to sám věděl – pomohl tak jako nikdo. Poprvé tehdy, když žebrala v noci na Karlově mostě, těhotná a na drogách, dal jí dva tisíce korun a přesvědčil ji, aby přestala s fetováním. Tak se i stalo, po porodu syna už zůstala čistá. Podruhé pak o několik let později, když požádala dopisem o jeho pomoc znovu, protože potřebovala stipendium na střední školu se zaměřením na sociální práce. Bez jeho pomoci by prý stipendium nedostala. 

Mallory nyní studuje sociální vědy, aby byla schopná pomáhat ostatním lidem, kteří se potýkají se stejnými problémy, které měla ona sama. „Na stará kolena rozjet mozkové závity je docela fuška, ale udělám vše pro to, abych školu dostudovala, protože v dnešní době bez odborného vzdělání nemůžete pomáhat na místech, kde je to potřeba. Můžu potom křičet do světa, co je špatně, ale pokud nebudu mít vzdělání, bude ze mne jenom křikloun,“ vysvětlila nám Mallory a dodala: „V současné době jsem na úřadě práce, intenzivně hledám zaměstnání, ale doma si zadek neválím.“

Video se připravuje ...