Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Designérka Anna Marešová: Můj vibrátor je teď ve fázi testování

10. července 2015 | 06:00

Designérka Anna Marešová navrhuje mimo jiné erotické pomůcky pro ženy. Zakládá si na tom, aby byly opravdu kvalitní, protože si to ženské tělo zaslouží. Jak vůbec vznikl nápad, za který dostala Národní cenu za studentský design, a jakým způsobem se testují vibrátory? 

 

Co vám na váš netradiční studentský projekt erotických pomůcek řekli profesoři?
Vysvětlila jsem panu profesorovi, že se tím chci zabývat opravdu vážně a není to touha po extravaganci. Jelikož můj projekt předtím byl tramvaj, čekal zase něco velkého. Nejdříve se culil a pak na to kývl. Ale takhle to zní mnohem snáz, než to opravdu bylo. Několikrát se mě během procesu ptal, jestli to raději nechci změnit, ale musím říct, že to přijal lépe, než jsem čekala.

 

A co na to vaši rodiče?
Maminka si chvíli myslela, že si dělám legraci, pár měsíců to zpracovávala a pak to přijala. Táta se mi k tomu vlastně dosud nevyjádřil, ale vždycky, když jsem potřebovala pomoct, tak mi se vším pomáhali. Když se dělala první edice Venušiných kuliček, bylo jich pět set, máma mi na všechny šila pytlíčky.

 

Takže maminka je už otrkaná a takové věci ji do rozpaků nepřivádějí?
Myslím si, že ne. Ona se v podstatě už ničemu nediví, po tomhle projektu už vlastně vůbec ničemu.

Video se připravuje ...
Anna Marešová • VIDEO: Adam Balažovič, Lenka Chvostová

 

Erotické pomůcky a návštěvy sexshopů jsou pro ženy stále trochu choulostivé téma, o kterém se moc nebaví. Byl ten projekt také míněn trochu jako osvěta?
Já jsem to nějak neplánovala, věděla jsem, že potřebuji udělat diplomku a že tohle je poslední projekt, který si můžu vybrat sama, že pak už budu dostávat jen pracovní zakázky. Proto jsem si vybrala takový trochu úlet, věc, která není tak běžná. Samotnou mě pak překvapilo, jaký to má vliv a že to v podstatě otvírá diskusi. Chtěla jsem, aby pomůcka byla kvalitní, protože je pro ženské tělo a mně vadí, když jsou věci nekvalitní. Měla jsem k tomu spoustu podmínek a všechny byly splněny.

 

Vyrobit vibrátor asi není tak jednoduché, jak to vypadá. Jak například takovou věc testujete?
Zrovna teď plánujeme testování a samozřejmě na kom jiném bychom to mohli testovat než na ženách? Soustředili jsme se na kvalitní materiály, takže bylo jasné, že použijeme lékařský silikon. Jelikož se jedná o certifikovaný německý silikon, tak mám jistotu, že je to opravdu zdravotně nezávadné. Dlouhou dobu jsme třeba řešili, jako udělat tlačítka. Museli jsme provést průzkum s testovacími vzorky, než jsme našli ta správná. Každý krůček musí procházet zkouškou a je to opravdu mravenčí práce.

 

 

Než jste začala vyrábět ten svůj, procházela jste si konkurenci?
Samozřejmě, spoustu vibrátorů jsem si nakoupila a prošla si několika sexshopy, dokonce jsem byla v té době také v New Yorku a tam jsem také zabrousila do několika. Bylo zajímavé vidět, jako to funguje jinde. Všechny jsem je zkoušela, potom jsem je i rozebírala, abych přišla na to, jak jsou technicky sestavené.

 

Takže máte doma veselo! Co na to váš přítel?
Já si vlastně ani nevzpomínám, co přesně mi na to řekl, ale myslím, že on to bere jako mou práci a spíš ho to pobavilo, než pobuřovalo nebo štvalo.

 

Ve kterých obchodech si mohou lidé pořídit vaše výrobky?
Intimity butik je jedním z míst – to je totiž asi nejhezčí obchod s erotickými pomůckami v Čechách – a potom v obchodě s designovým nábytkem Innex. A teď jsme spustili kampaň na vibrátor a snažíme se najít distributory v zahraničí. Pomocí crowdfundingu teď ještě vybíráme peníze na to, abychom mohli spustit výrobu. Do devatenáctého července si tak můžete objednat vibrátory za akční ceny.

 

Anna Marešová
Autor: anna marešová

 

Vždyť ty vaše výrobky měly velký úspěch, vyhrála jste s nimi i cenu za nejlepší studentský design, to jste nesehnala investora?
Ten by se určitě našel, měla jsem několik nabídek, ale neztotožňovala jsem se s tím, jak to chtěli vyrábět. Jim totiž většinou nešlo tak o tu kvalitu jako o výnos. Rozhodla jsem se, že bude lepší, když si to udělám po svém a začnu třeba s málem. Že se aspoň ukáže, jestli má cenu s tím pokračovat. Ráda bych navrhovala další věci, ale nejdříve musím dát dohromady fungující tým, který se postará o to, aby firma mohla expandovat za hranice a fungovat ve větším měřítku.

 

Ještě se vrátím k tomu testování na ženách: kde se takové ženy shánějí?
Ony se shánějí tak nějak samy. Například budeme mít testerku z lascivni.cz, která nám dělala recenze už na Venušiny kuličky. Ženy k testovaní dostanou dotazník, ale naštěstí nebudeme mít, jako jiné obří firmy deset tisíc žen. Ale jednoznačně je pro mě důležité, být s uživatelkami v kontaktu a snažit se co nejvíce vyhovět jejich požadavkům.

 

Jste ve všech věcech takhle moderní a progresivní?
Dívám se ráda na věci v kontextu a víc zeširoka. Dobře udělaný design potom může ovlivnit spoustu dalších věcí. Jedním z mých dalších projektů ve škole byla tramvaj. Nelíbily se mi ty nové, tak jsem chtěla udělat moderní pojetí té staré. Věřím tomu, že když veřejná doprava budě řešena s ohledem na cestujícího a bude v ní příjemně, tak pak třeba víc lidí bude jezdit tramvají místo autem.

 

 

Aplikujete tenhle přístup i ve vztazích? Dokázala byste třeba jako moderní žena požádat přítele o ruku?
To je těžká otázka. Nedovedu si moc představit, že ho žádám o ruku.

 

Vás přítel je herec, jak jste se seznámili?
Na Pražském hradě, protože jsem dělala produkční shakespearovským slavnostem a on tam hrál.

 

Jak se navzájem ve vztahu obohacujete?
Už jsme spolu hodně dlouho, takže to nedokážu úplně posoudit, ale baví mě to prostředí divadla, je to zase jiná oblast. Je to příjemné, že se nemusím pohybovat jen v prostředí designu, a dává mi to jiný rozměr. Na divadle mě baví, že je to kolektivní práce, vnímám to tak, že moje profese je víc samotářská. V divadle se všichni na zkoušce sejdou v jeden okamžik a tvoří společně. Přináší lidem zážitek, já přináším materiálno. Takže mu někdy docela závidím tu neuchopitelnost a neopakovatelnost okamžiku

Anna Marešová
Autor: anna marešová

 

Co vás nejvíc inspiruje k práci?
Ani nevím, je to většinou v mezičasech, kdy neřeším chod firmy a papírování. Přichází to úplně nečekaně. Nemám žádné místo, kam bych chodila za inspirací. Pro mě je potom spíš důležitější mít někoho, s kým mohu své nápady konzultovat, protože to všechno hodně posouvá.

 

Už víte, čemu byste se chtěla věnovat dál?
Docela ráda bych se zaměřila na dětské hračky, protože to je oblast, která by mě bavila. Jsem asi celkově trochu zatížená na hračky všeho druhu. Mám v plánu také rozšířit řadu erotických pomůcek pro ženy.

 

Když mluvíte o dětských hračkách, plánujete založit rodinu, nebo má práce přednost?
Práce je důležitá, ale rozhodla jsem se, že si udělám teď víc času na sebe a začnu se věnovat osobnímu životu. Čas hrozně letí a člověk zjišťuje, že je pořád v práci, a já bych nechtěla, aby mi tohle uteklo. Kdybych to mohla všechno otočit, tak bych raději měla rodinu už ve dvaceti.

 

Moderní doba přináší starší a starší maminky. Jaká si myslíte, že je žena dnešní doby?
Kamarádka mi dala hrozně zajímavou knihu od Evy Kavkové Žena, která toužila být silná, kde se píše o tom, jak na sebe žena přebírá mužské zodpovědnosti, a myslím si, že je to pravda. Ovšem to ženám strašně ubližuje, znám to z vlastní zkušenosti, když na sebe naložím všechnu práci, kterou by normálně měl dělat muž, tak cítím, jak ztrácím na ženskosti. Žena by měla hlídat ten domácí oheň. Uvědomuji si to teď mnohem víc, protože moje práce jede spíš po té mužské linii a já nechci být ta, která před sebou hrne kariéru. Samozřejmě je to super, baví mě to, firma funguje, ale nechtěla bych v tom uvíznout.

 

A co si myslíte o mužích dnešní doby?
Právě proto, že jsme na sebe převzaly některé jejich zodpovědnosti, tak oni je přestali dělat. Spíš než chlapa s vrtačkou uvidíte chlapa, který myje nádobí. Teď bychom jim kolikrát některé věci přenechaly, ale oni už mnohdy nevědí, jak na to.

 

Jaká mužská vlastnost vám nejvíce imponuje?
Mám ráda, když jsou lidé bezprostřední a je s nimi legrace. Hodně důležitá je pro mě také spolehlivost.

 

Video se připravuje ...