Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jožo Ráž přiznal, proč nerad hraje svůj hit Voda, čo ma drží nad vodou

Jožo Ráž dodnes nemá moc rád jednu z největších hitovek Elánu, Voda, čo ma drží nad vodou.
8. července 2015 | 06:00

Cokoli souvisí s Elánem, nejúspěšnější česko-slovenskou skupinou všech dob, je legendární. Na tajném místě v centru Bratislavy, kde má kapela svou legendární kancelář, nás vítá legendární elánovská manažerka Karotka. Pak už jde všechno ráz na ráz.

Máte vysokoškolské vzdělání a mluvíte několika světovými jazyky. Nebál jste se, že tím intelektuálním zázemím přijdete o jistou živočišnost a přímočarost pro rockera nezbytnou?
Šli jsme na vysokou, abysme nemuseli na vojnu. Jinak by se kapela rozpadla. Takže jsme se každý hlásil na školu, na kterou bylo možné se dostat. Já šel na psychologii, vystudoval ji, ale nikdy jsem se jí nevěnoval, takže mě studia nijak neovlivnila. Navíc jsem do školy chodil strašně málo, vlastně jen na zkoušky.

Od nehody, která vás málem stála život, uplynulo šestnáct let. Krátce po havárii jste se svěřil, že vám naznačila nutnost změny vašeho způsobu života. V čem je Jožo Ráž po nehodě jiný než Jožo Ráž před nehodou?
Filozoficky, ideologicky ani nijak jinak jsem ve svém životě nic nezměnil. Jen jsem přestal spěchat. Do té nehody jsem nic nestíhal, řítil jsem se z bezvědomí do bezvědomí. Teď všechno stíhám, všude chodím přesně a jsem klidný.

Jeden z největších hitů, které jste nazpíval, píseň Voda, čo ma drží nad vodou, má tragickou historii. Krátce poté, co básník Jozef Urban napsal její text, zahynul při autonehodě, a to samé málem potkalo vás, sotva jste ji nazpíval. Myslíte, že existují osudové skladby?

Jožo Ráž
Autor: Profimedia.cz

Nemyslím. A Voda, čo ma drží nad vodou, to byl pro mě obyčejný kšeft do filmu. Dodnes ji nemám moc rád a jsem zničený z toho, že ji musíme všude hrát a že ji lidi milují. Ale prosím, když se líbí, ať se hraje.

V Česku jste loni odehráli tři výpravné koncerty. Jejich playlist mohli ovlivnit sami posluchači. Jak by vypadal seznam skladeb na koncertu Elánu, kdyby se dělal jen podle vás?
Kdybychom měli v průběhu jednoho večera odehrát všechny naše oblíbené písně, tak deset hodin neslezeme z pódia. Máme přes pět set písniček, z toho tak tři sta padesát superhitů, takže těžko vybírat.

Určitě máte nějakou srdcovku.
Pokud byste chtěl slyšet, jaká je moje srdeční píseň Elánu, tak to jsou Dresy. A vždycky hrajeme taky Vymyslenú.

S Elánem jste prodali miliony desek. Které z nich si vážíte nejvíc? Která byla klíčová?
Máme dvacet šest mnohonásobně platinových desek. Takových kapel je na světě málo. Nejúspěšnější byla Detektivka, které se prodalo přes 650 tisíc vinylových nosičů. To už nikdo nezopakuje.

Více o legendárním Jožo Rážovi a legendárním Elánu se dočtete v červencovém čísle OK! Magazine. 

...
Autor: Petr Jandera, OK! Magazín

Autor: Milan Šefl
Video se připravuje ...