Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hynek Čermák: Mám náturu jako detektiv Harry Hole

5. června 2015 | 06:00

Jeho zatím nejslavnější filmovou postavou je policajt z Hřebejkovy Nevinnosti, který bojuje s pokušením zneužít svého postavení, aby se pomstil muži, který mu odvedl manželku. Hynek Čermák za tuhle roli právem získal Českého lva – ale stihl toho už daleko víc: skvělá představení ve věčně vyprodaném Dejvickém divadle, televizní seriály Cirkus Bukowsky, Až po uši, Čtvrtá hvězda nebo filmy Svatá čtveřice, Ve stínu a Díra u Hanušovic.

S totálně „zasekaným“ hercem, který jde z role do role, jsme se sešli ve studiu, kde načítal další román severského klasika Jo Nesba. Audioknihy jsou totiž jeho další doménou, které oceňují publikum i kritika. Dvaačtyřicetiletý Hynek působí drsně, ale přátelsky – jako jeho hlas, tak skvěle korespondující s vizáží ostrého muže, který pro ránu nikdy nejde daleko. 

Načítáte už čtvrtý příběh Harryho Holea z pera krále severské detektivky Jo Nesba. Oblíbil jste si toho autora?

Musím říct, že předtím, než ta práce přišla, jsem Nesbovy detektivky vůbec neznal. Teď je to jinak. Možná ne zrovna Nesbo, ale Harry Hole už patří k mým oblíbencům. Je to sympaťák.

V čem je nová „holeovka“ jiná než ty, které jste dělal předtím?

Není jiná. Jen je zas o něco složitější. Jako kdyby Nesbo čerpal z čím dál zamotanějších policejních případů. Nebo jako by čím dál víc studoval kriminalistiku. Aspoň mám ten pocit.

Pro většinu posluchačů určitě splňujete představu, jak by mohl vypadat detektiv Harry Hole. Jste si podle vás podobni i jinak než fyzicky?

Fyziognomií vůbec, Harry Hole má 195 centimetrů! To je trošku jinej týpek než já. Ale náturou si asi podobní jsme. Zrovna jsem teď četl pasáže, jak to má Harry Hole v osobním životě, že v něm udělal nějaký ten kotrmelec. Až jsem si říkal, kde on to bere – ten Nesbo? To byl u mě doma, nebo jak na to přišel?

Jste sám čtenářem detektivek?

Vůbec. Vlastně nečtu vůbec žádné knížky. Nemám na to kapacitu. Čtu scénáře, pracuju na divadelních hrách. Takže na knížky už dlouho nemám čas. Na detektivky jsem nebyl nikdy, spíš na literaturu faktu a klasiku. Naposledy jsem četl Čapka, co si tak pamatuju...

Harry Hole, Láďa v Nevinnosti, Kuneš v seriálu Cirkus Bukowsky – to je samý detektiv. Nebojíte se, že si vás režiséři zaškatulkují a že se k ničemu jinému než k drsným poldům nedostanete?

To je taková zvláštní věc. Já vím, hrál jsem tyhle detektivy, ale taky jsem mezitím natočil pět dalších filmů, kde jsem hrál úplně jiné postavy. To už kupodivu nikdo nezmiňuje. Ani na divadle, ani v kinematografii nebo televizní seriálové tvorbě jsem zas tolik policajtů nedělal, jiných postav bylo mnohem víc. Takže vlastně nevím, proč si mě lidi pořád s těmi policajty spojují. Je to mojí holou hlavou? Nebo tím, že mám devadesát kilo? Asi je v tom spíš touha diváků mě takhle vidět. Což už je ale jejich problém.

Pokračování rozhovoru a další články o celebritách najdete v červnovém čísle časopisu OK! Magazine, které je právě v prodeji.

Tomáš Berdych a Ester Sátorová
Autor: OK! Magazin

Autor: Milan Šefl
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...