Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sexuolog Petr Weiss: Češi a Češky jsou přeborníci v nevěrách

Video se připravuje ...
Petr Weiss
VIDEO: Adam Balažovič
25. března 2015 | 06:00

Je to tak, v Čechách jsme přeborníci na kdeco, mnohdy bohužel spíš v tom negativním slova smyslu. Také co se týče podvádění, jsme v něm prý jedni z nejlepších. To není zrovna lichotivé umístění, nicméně sexuolog Petr Weiss je o tom přesvědčen.

V Čechách se neustále zvyšuje počet nevěr a my to kupodivu všichni tolerujeme. Jak je to možné? Proč to nikomu nevadí? Stejně tak je neustále zakořeněna představa muže, jenž má mnoho sexuálních partnerek, jako borce, ale žena v téže situaci je hodnocena jako "lehkých mravů". Je přece dvacáté první století, proč je na nás ženy tedy stále nahlíženo jinak než na muže? Změní se to někdy?

„Ještě dlouho bude tato dvojí norma – nebo dvojí pohled na mužské a ženské chování – setrvávat. Přestože se tyto dva druhy chování neustále přibližují, nároky, které jsou kladeny na muže, jsou jiné než ty kladené na ženu, a ještě dlouho tak bude společnost nahlížet na ženy s více sexuálními partnery kritičtěji než na muže,“ vysvětlil nám pan profesor Weiss.


Ovšem největší problém nevěr nebo frekventovaného střídání partnerů nespočívá v zlomených srdcích lidí, ač je to samozřejmě také velmi bolestivá záležitost. Mnohem horší je fakt, že nám je patnáct minut rozkoše milejších než vlastní život! Možná se ptáte, proč patnáct minut – to je totiž průměrná délka sexuálního styku, která vzešla z průzkumů, jež provádějí v Sexuologickém ústavu Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze s profesorem Weissem v čele.


Neustále se totiž zvyšuje počet onemocnění, jež jsou přenášena nechráněným pohlavním stykem. Některým nelze zabránit ani tehdy, když použijete kondom, jako například u genitálních bradavic. To je onemocnění velice nepříjemné, ale dá se vyléčit. To, že se rapidně zvyšuje také počet lidí nakažených virem HIV, je mnohem nebezpečnější a ještě stále je to smrtelná choroba! „Nevím, proč úřady toto nebezpečí tolik podceňují, ale domnívám se, že máme v této oblasti velký dluh. Dorůstá generace, která je v podstatě bez osvěty v oblasti pohlavně přenosných chorob, a to se nám dříve nebo později velmi vymstí!“

Video se připravuje ...