Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

XL modelka Bára Bartáková: Připadala jsem si tlustá, teď mám své tělo ráda!

27. srpna 2014 | 06:00

Vyhublé modelky už nás nebaví, proto jsme oslovily krásnou Barboru Bartákovou (24), která postupně dobývá svět jako modelka "baculka". Jak se vlastně s kilogramy navíc může žena dostat k modelingu? A smí Barbora jako Plus Size modelka sníst, na co si vzpomene?

Báro, jste úspěšná Plus Size modelka. Bylo to vždy vaším snem?

Když se nad tím tak zamýšlím, tak asi ani ne. Ale spíš jen proto, že mě nikdy nenapadlo, že bych se někdy modelkou mohla stát. Sice mi spoustu lidí často říkalo, jak mám hezký obličej, ale vždycky jsem byla zaoblenější, a tak to ani nikdy nepřipadalo v úvahu.                     

Jak jste se tedy k modelingu dostala?

Když mi bylo 18, nafotila jsem kolekci svatebních šatů pro jeden pražský svatební salon a tam jsem vlastně přišla na to, že by mě focení mohlo bavit. V tu dobu se ale u nás o Plus Size modelingu nevědělo, takže nebylo jak začít. V průběhu dvou let jsem ještě nafotila pár profi fotografií, které jsem použila jako „book“ při zkontaktování agentury. Bylo to celé vlastně jen o náhodě. Zaslechla jsem v rádiu informace o nové plus size agentuře. Po nějakém čase jsem si na to zase vzpomněla, agenturu vyhledala a domluvila si schůzku. Mé tehdejší "bookerce" jsem se líbila, tak jsme to zkusily. Pak jsem vystřídala několik agentur a v této chvíli mě zastupuje agentura Incoming Talents, se kterou jsem víc než spokojená a to díky mé současné "bookerce" Elišce!

Bára Bartáková je ve svém oboru v české republice jedničkou!
Autor: archiv Barbory Bartákové

Může se Plus Size modelkou stát každá žena s oblými tvary?

Obávám se, že ne. Stejně jako se nemůže stát modelkou každá slečna s velikostí 34-36. Důležité je splnění nároků na výšku, konfekční velikost a fotogeničnost. Určitě jsou ale tyto dveře do světa modelingu mnohem více otevřené než dříve a doporučuji to zkusit všem! Protože za zkoušku nic nedáte a třeba vám bude štěstí přát jako mně!

Toužila jste vlastně někdy zhubnout, nebo jste byla na své ženské křivky vždy hrdá?

Vždycky jsem bojovala s váhou. Myslím asi jako každá žena-dívka. Všechno je to o tom, jak se na vás dívá společnost. Jestli zapadáte do jejich standardu nebo ne. A já nikdy nezapadala. A to bohužel u většiny lidí znamená nespokojenost sama se sebou. I přesto, že by tomu tak nemělo být, neubránila jsem se, a bylo to pro mě důležité. Takže diety a hubnutí byly pro mě normální. A nejhorší na tom je, že když jsem si připadala tlustá, měla jsem cca o 20 kg míň, než mám teď. Společnost dělá se sebevědomím divy.

Bára Bartáková je ve svém oboru v české republice jedničkou!
Autor: archiv Barbory Bartákové

Udržujete si postavu cvičením a vyváženým jídelníčkem, nebo můžete sníst prakticky vše, co chcete?

Ano, udržuji. Když mi to práce dovolí, chodím 3krát týdně do posilovny. Když nejdu do posilovny, snažím se cvičit doma a večer jezdím se psem hodinku na koloběžce.  S jídlem je to už horší. Nedokážu jíst 5krát denně, jak by to mělo být správně. Ale že bych zase jedla pořád smažené a nezdravé jídlo, to také ne. Většina plus size modelek, co znám, si zakládá na velice zdravé stravě. Takže to, že modelky s křivkami můžou jíst, co chtějí, rozhodně není pravda.  Máme určitou klientelu, která pracuje s konkrétní konfekční velikostí a výrazné přibráním nebo naopak zhubnutím tyto klienty můžeme ztratit.

A co váš osobní život? Slyšela jsem, že máte v plánu odstěhovat se natrvalo z České republiky. Co vás k tomu vede?

Plánujeme s přítelem stěhování do Londýna. Je to hlavně kvůli práci a přítelově studiu. Ale také bych chtěla zkusit žít jinde. Nejvíc mě láká Londýn, protože se tam cítím moc dobře. Taky mám ráda Angličany a jejich povahu. Líbí se mi, že tam nikoho neodsuzují, jsou přejícní a velice pozitivní. To přesně potřebuji.

Bára Bartáková je ve svém oboru v české republice jedničkou!
Autor: archiv Barbory Bartákové

Chtěla byste v cizině založit rodinu?

To se v mé hlavě trochu bije. Na jednu stranu bych moc ráda. Byly by tam jiné možnosti. Už jen to, že by moje děti uměly dva jazyky už od malička, je skvělé. Líbí se mi, jaké mají v Londýně školy, jaké mají programy pro děti.  Je to trochu jiné než u nás. A na druhou stranu bych ale byla ráda, kdyby u toho byla celá moje rodina, která ale bude žít v Čechách. Uvidíme.

A nakonec, co byste vzkázala ženám, které se za své tělo stydí?

Že pokud vědí, že jsou zdravé, nemají se za co stydět! Měly by si uvědomit, že v tomhle světě není sám se sebou spokojený skoro nikdo. Každý má něco. A to je velká chyba. Každý by se měl naučit mít rád sám sebe. Pokud se to naučíte, všichni to uvidí a ucítí sebevědomí a pozitivní energii. A když je kolem vás pozitivní energie, všichni vám chtějí být na blízku. Myslím, že není nic hezčího, než žena, ze které vyzařuje dobrá nálada a štěstí. Nehledě na to, jakou má velikost oblečení.

Video se připravuje ...