Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy, které boří hranice a předsudky

21. srpna 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Zažité stereotypy, společenské předsudky a konvence. Když ta slova vyslovíte, v této trojici žen to hlasitě zasyčí. Dvě z nich si říkají Divoké matky. Křehká herečka Kristýna Boková a ekonomka Zuzana Kolková se s výchovou prostě nepářou. Trio doplňuje fitness trenérka Ria Hrušovská, pro niž je trénink a přísný stravovací režim denním chlebem. Tyto ženy se spolu s ostatními představiteli alternativních životních stylů zapojily do kampaně „I v drsňákovi probudí jemnost“.

Netradičně mateřské

„Bokovka“ Kristýna a Zuzana jsou zakladatelky kontroverzní kavárny a mateřského centra „Divoké matky pro vás a vaše spratky“. Ta nese myšlenky netradičního mateřství a moderních trendů výchovy. Herečka a její kamarádka Zuzana nám exkluzivně poskytly krátký rozhovor o tom, jak snáší kritiku okolí, a jak se vypořádávají s výchovou vlastních dětí.

Některý matky vůči vám mají uštěpačné poznámky a spousta věcí se jim nelíbí. Kvůli čemu jste nejčastěji kritizované?

Kristýna: Teď už se to zklidnilo. Všechno to vzniklo kvůli videu, které jsme natočily pro pobavení spíš pro nás a naše kamarády. Tam se neprezentujeme úplně „mateřsky“, když jsme jako zmoklé slepice, sprostě nadáváme a šlapeme ve výkalech. Lidi to zkrátka pohoršilo a říkali si, jak my můžeme vychovávat děti. Přitom i každá z nás má na výchovu trochu odlišný názor, není to tak, že bychom razily nějaký ideální prototyp výchovy, nebo že bychom odsuzovaly postoje druhých.

Autor: Bet Orten

Zuzana: Spíš jsme tím zkrátka chtěly upozornit na to, že každá žena to má hozené trochu jinak, a že se to nemusí bát dávat najevo. Podstatné je, aby máma byla v pohodě a dítě bylo šťastné, to je prostě základem všeho. Proč by nemohly být ženy, které to dělají jinak, míň okázale, v klidu si holdují – samozřejmě s mírou – pivu a vínu, a ještě se stíhají starat o děti? Takové jsou. A my jsme jim daly místo, kde si můžou v klidu pokecat, dát si kafe, pivko, vínko… Místo, kde nebudou souzeny a kde nikdo nebude okřikovat jejich dítě, které si navíc hezky vyhraje v dětském koutku. Takové místo tu prostě nebylo, my to víme, samy jsme neměly kam chodit.

Jaký typ rodičů je podle vás nejlepší?

Kristýna: To tak nejde říct, ale já se třeba zastávám líných rodičů. Jejich dítě si okusí spoustu věcí, musí být tvořivé a samostatné. To vidím u lidí, které znám už dlouho, a kteří měli línější rodiče. Dnes tihle jedinci patří mezi nejsamostatnější a nejtvořivější lidi v mém okolí. Můj Šimon taky vždycky neměl teplou večeři, a nevečeřelo se vždy ve stejný čas. Jednou se třeba stalo, že jsem ležela v papírech a na večeři jsem zapomněla úplně. Najednou přišlo moje šestileté dítě a přineslo mi pití. To mě zarazilo, říkala jsem si, co se děje. „Maminko, ty tady sedíš hodně dlouho. Myslím, že máš žízeň,“ povídá Šimon. Za půl hodiny přišel znova a přinesl mi opečený toustový chléb namazaný sýrem a s rajčaty. „Už jsem měl hlad a myslel jsem, že ty budeš mít taky hlad,“ řekl Šimon. Prostě zjistil, že ten chleba se neudělá sám, že není vždycky hotový ve stejný čas. Už zkrátka ví, jak věci fungují. To dodnes podle mě netuší ani spousta dospělých, kterým se vždy všechno servírovalo pod nos. Takovým bylo ke škodě, že je rodiče drželi tak dlouho v „izolaci“. Najednou jim je 25 a oni si sami ani neuvaří…

Co Vás na projektu zaujalo? Proč jste se rozhodly do něj zapojit?

Zuzana: Protože se nám zalíbila jeho myšlenka. Odkrývá téma alternativních životních stylů, o kterých se společnost příliš nebaví, nebo na ně má už dávno utvořený názor. Jsme rády, že se lidé dozvědí více o podstatě punku, nebo mateřství od lidí, kteří tímto životním stylem žijí každý den. Třeba se jim názory změní, nebo o nich budou třeba více přemýšlet.

Autor: Milka

K problematice výchovy se vyjadřuje i PhDr. Eliška Kodyšová, která mateřství a východu dětí považuje za jednu z citlivých oblastí, kde mnoho odchylek od platných konvencí nestrpíme. Kavárna však nemá za cíl pobuřovat okolí, ale naopak vytvořit prostor pro aktivní matky a jejich děti. Dítě zde není rušivým elementem, kterého je potřeba okřikovat, naopak toto mateřské centrum nabízí řadu kurzů a workshopů jak pro děti, tak i pro dospělé.

Svaly vs. Ženská krása

Další představitelkou jedné z osmi subkultur je i Ria Hrušovská, osobní trenérka a fitness závodnice. Dávno totiž neplatí trend vyhublých modelek, za příklad vezměme letošní přehlídku spodního prádla amerického giganta Victoria Secret, při níž jsou vidět nejkrásnější top modelky světa.  Žádná kost a kůže, právě naopak, krásná a pevně vyrýsovaná těla. Tohoto efektu dosahují pomocí pravidelného cvičení a zdravého stravování, nikoliv hladovění.

Otázkou však zůstává „Do jaké míry jsou svaly na ženách sexy?“ Asi málokterý muž stojí o příliš osvalenou přítelkyni, která ve volném čase zvedá činky. Ač se může širší veřejnosti jevit právě body fitness jako typický body building není tomu tak. Je naopak jeho odnoží, která se snaží přiblížit normálním ženám.  „Není to o maximálním budování objemu svalů, je to o zdravém životním stylu, stravování a pravidelném cvičení. Jde o perfektní a velmi efektivní způsob hubnutí, rýsování a udržování se ve formě. Podle mě je to tedy hlavně o osvětě a negativní komentáře pramení především z nedostatečných vědomostí“, vysvětluje Ria. Ta sama drží přísnou dietu šest dní v týdnu a jen na jeden den svému tělu dopřeje cokoliv, jako například čokoládu. Takovým svátkem je pro sportovce tzv. cheating day.

PhDr. Daniela Stackeová, PhD., která se oboru fitness věnuje i na akademické půdě, dodává: „Tento sport je specifický tím, že musíte mít tzv. cit pro své tělo, musíte být schopni vnímat jeho signály, dokonale procítit jednotlivé svaly. Na druhou stranu se může stát, že se na své tělo zaměříte až příliš. Existuje dokonce psychická porucha spojená s nadměrnou koncentrací na vzhled těla, jakýsi „mindrák“ spojený s vlastní atraktivitou a zkreslené vnímání těla  - muskulární dysmorfie. Stává se tak, že zatímco si většina z nás představuje svalnaté jedince jako agresivní drsňáky, ve skutečnosti jsou daleko jemnější a vnímavější k sobě i k okolí.“

Autor: Marie Bartošová

Jak Ria, tak i Kristýna a Zuzka spolu s dalšími „drsňáky“ vytvořili 8 originálních designů pro  termohrnečky, které jsou symbolem jemnosti a kreativity. Projekt I v drsňákovi probudí jemnost pod patronací čokolád Milka chce zároveň motivovat všechny, kteří touží zkusit něco nového k vytvoření vlastního designu. Soutěž „Vytvoř si vlastní design Milka termohrnečku“ odstartovala 15. 8. a poběží na Facebooku (facebook.com/Milka.cz.sk.) a na stránkách www.troufnisinajemnost.cz, kde proběhne i hlasování. Stylové designy zapojených osobností i všech soutěžích zde budou volně ke stažení.

Na nejkrásnější výtvory pak čeká celých 10 kilo čokolády! Zamlsá si tedy celá rodina!


Video se připravuje ...