Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jitka Asterová (54): Jóga není všemocná a chlapy ani prachy vám nedá

Jitka Asterová vypadá, jako by našla elixír mládí!
21. července 2014 | 06:00

Viděla jsem ji naposledy před pěti lety – a když dorazila do kavárny v rozevlátých letních šatech, málem jsem ji nepoznala. Nejenže vypadala naprosto božsky, ale hlavně působila neskutečně klidně, usměvavě a vyrovnaně. Bylo jasné, že její život nabral nový směr.

Proč jste začala hubnout? Mně připadá, že jste štíhlá pořád.

To jste milá, ale nejhubenější jsem byla asi v Šakalích letech, po čtyřicítce jsem začala přibírat. Nikdy to nebylo drastické, protože se celý život hlídám, držím diety a cvičím. Vždycky jsem měla vosí pas, jenže v našem věku se už nepříjemně ztrácí. A znáte ten pocit, když vás někdo chytí kolem pasu, a vy se mu vytrhnete, protože vám je nepříjemné, že objevil takový ten „bochánek“ ?

Naprosto bytostně.

No a to já nesnáším.

Co proti tomu děláte?

Cvičím jógu...

Vám pomohla zhubnout jóga?

Ale samozřejmě. Jóga naprosto skvěle urychluje metabolismus... Navíc protahuje zkrácené svaly a posiluje oslabené, je to takový dialog s tělem, ale to se špatně vysvětluje. Já jsem navíc díky józe i mnohem klidnější. Kolik je vám let?

Čtyřicet čtyři.

Tak to už byste na ni mohla mít rozum i klid. Já jsem s jógou začínala asi deset let a vůbec mě to nebavilo. V době, kdy jsem byla docela na dně, jsem potkala Báru Hrzánovou, ta mi dohodila jógové studio a já si tam našla svoji cvičitelku Helenu Bártovou Brichtovou. A zjistila jsem, že mě to baví, časem mi to dokonce začalo jít a dneska jsem na tom závislá. Když nejdu cvičit, dělám alespoň deset pozdravů slunci. Dokonce už stojím na hlavě ...nevěřila byste, k čemu všemu je dobré stát na hlavě.

K čemu?

Okysličuje to mozek, prokrvuje pleť, omlazuje, prokrvuje vnitřní orgány a ještě spoustu jiných věcí, o kterých zatím nemám ani ponětí. Ale o józe bych se mohla bavit celé hodiny. Dělá mi líp než flám. Lidi si jdou zapařit a já na jógu. Kdybych měla víc peněz a času, věnovala bych se jí ještě víc. Když jsem se po víkendu v přírodě s vegetariánskou stravou a pěti hodinami jógy denně vracela do Prahy, celou cestu v autě jsem se usmívala. Byla jsem tak nabitá energií... To se ani nedá popsat. Mám to až tak, že jóga je jediná věc, která má smysl.

Vy jste ale sportovkyně. Přece si nevystačíte jen s jógou?

Můj trenér Vladimír Hirka mi zakazuje běh. Nejlepší je to, co dělají Číňané. Tedy nějaký bojový sport, ping-pong, plavání... žádné dřít se na kole čtyřicet kilometrů, ale přirozený pohyb. A ten já potřebuju každý den, jinak jsem nespokojená. Navíc se za všechno, co jsem udělala pro sebe, chválím.

A jídlo?

Samozřejmě celý život koumám, co jíst a co nejíst, a asi nejvíc mi pomohla dělená strava. Dodnes mám zafixováno, že když je knedlo, zelo, vepřo, tak si dám jen vepřo a zelo. Ale i to mi přestalo postupně fungovat, takže jsem potřebovala něco jiného. Dietoložka mě naučila jíst pětkrát denně, téměř veškeré maso jsem nahradila rybami a jím spoustu zeleniny. Jíst tak často je sice honička, ale nic jiného nefunguje. Navíc mě baví pracovat s domácími surovinami. Jezdím na chalupu do Sadské a tam si na místní farmu jezdím pro skvělou ricottu, vajíčka, mléko... Když si v krámě přečtu, kolik co má éček, leze mi mráz po zádech.

Chápu, že si udržujete zdravý životní styl kvůli sobě, ale já četla, že jste zhubla kvůli sázce...

Dostala jsem nabídku na hubnutí břicha pomocí zvláštního zahřívání buněk. Tváří toho přístroje v Americe byla Whoopi Goldberg a já si říkala, že to není žádná kráva, takže mě částečně přesvědčila ona a částečně lékařka, která mi o tom vyprávěla.

Vy ale nejste typ, který by věřil na bezpracné zázraky na počkání, ne?

Ani náhodou, ale ony si byly tak jisté výsledkem, že po mně nechtěly, abych méně jedla, více se hýbala nebo jakkoliv upravovala životní styl. A já o tom vyprávěla Tatianě Kováříkové a vsadila jsem se s ní, že když zhubnu, udělá mi červené vypasované šaty.

To je výzva...

Absolvovala jsem čtyři sezení a zhubla osm centimetrů v pase. Ale jak to šlo postupně, tak jsem to neviděla, až dcera mi říkala: „Teda, mami, ty seš hubená.“ Ten pocit, když se obléknete do nádherných šatů, které jste předtím nedopnula, a najednou vám jsou... Nádhera. Konečně si zase můžu dovolit šaty bez korzetů. Famózní pocit.

Více o tom, jak Jitka Asterová hubne a jestli má nějaký nový objev se dočtete v nejnovějším čísle časopisu Blesk pro ženy, které vyšlo už dnes!

Autor: Majka Dvořáková
Video se připravuje ...