Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

První republika: Jiří Vyorálek se zastává Jaroslava Valenty

Jiří Vyorálek jako Jaroslav Valenta
6. března 2014 | 06:00

Talentovaného divadelního herce Jiřího Vyorálka můžeme v současné době vidět každý pátek v seriálu První republika, kde hraje jednoho z bratrů Valentových. Kde čerpal inspiraci pro svou roli a jaký je vlastně Vladimír Valenta?

Co se vám vybaví, když se řekne první republika?

Založení státu a těžká doba, kdy se republika formovala. Pro mnoho lidí doba zidealizovaná. My se tady v seriálu snažíme žít tak trochu reálně, tak jak se těm lidem mohlo tenkrát opravdu žít.

Mohl byste v několika větách popsat svoji postavu a její charakter?

Má postava se jmenuje Jaroslav a je to jeden z bratrů Valentových, který podniká spolu s otcem. Je to taková horká podnikatelská hlava, taková ta nová generace rodících se byznysmenů. Dělá spoustu chyb a pohybuje se na hranici zákona, ale na druhou stranu je to člověk, který žije pro rodinu, takže bych ho tak úplně nezatracoval.

Kde jste čerpal inspiraci pro ztvárnění své postavy?

Já mám obecně staré černobílé filmy rád, ale že bych vyloženě po někom skočil a obšlehl ho, tak to se říct nedá. Jestli je něco inspirace, tak celkově ten duch, který z toho dýchá. Ale říkám, že pro nás to vypadá idealizovaně, takže se tam spíš snažím dostat nějaké kontroverzní prvky nebo střetové věci, aby to nebyla zas tak úplně idylka.

V novém seriálu České televize První republika se po jejím boku objevuje Jiří Vyorálek.
Autor: Archiv České televize

Jaké jsou zatím vaše pocity z toho, že se podílíte na natáčení velkého dobového historického seriálu?

Pro mě je největším zážitkem to, že jsem trochu přišel o osobní život, protože se buďto pohybuju na natáčení nebo v divadle a na nic jiného mi teď nezbývá čas. Ten projekt je opravdu rozsáhlý. Takže největším zážitkem je pro mě zatím to, že nežiju, respektive že žiju pouze prací.

Co pro vás zatím bylo během natáčení První republiky nejtěžší?

Vypadalo to, že nejtěžší budou jízdy na koních, ty jsme zatím zvládli docela dobře a nikdo si u nich nenatlouk. Takže kromě toho, že mi občas docházející síly probíhá natáčení dobře a bez nějakých těžkostí.

Autor: Anz, Česká televize
Video se připravuje ...