Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První republika: Idol Ján Koleník prozradil, jak to s Valentou bude dál

...
13. února 2014 | 13:00

Slovenská seriálová hvězda a idol českých i slovenských žen, Ján Koleník, se v současné době objevuje každý pátek večer na obrazovkách České televize v seriálu První republika. Zajímá vás, jak si vlastně rodilý Slovák poradil s češtinou? A jak se bude postava Vladimíra Valenty vyvíjet?

Co se vám vybaví jako první, když se řekne první republika?

"Především tolik diskutovaná společná československá historie."

Období první republiky je mnohdy idealizovanou dobou. Myslíte si, že seriál, který právě natáčíte, může toto vnímání změnit a tuto dobu ukázat více realisticky?

"Nevím, jestli je tohle právě jeho úkol. A kdyby byl, byl by o to těžší, že seriál popisuje dobu, která je současné generaci velmi vzdálená. My ale hrajeme především silný melodramatický příběh. Na druhé straně si myslím, že jak obsazení, tak způsob, jakým se to snažíme zahrát, je asi způsob, který je realistický, srozumitelný a není to jen nějaký výjev z dávné doby. Myslím, že seriál dobu nehodnotí. On ji využívá jako bohatou atraktivní kulisu."

Mohl byste v několika větách popsat svoji postavu a její charakter?

"Myslím, že základní racionální rovina mé postavy a jejího vztahu k ostatním určuje, že se jedná o kladnou postavu. A to je pro mě trochu protiúkol, protože na Slovensku jsem doposud hrál pouze ne celkem charakterově čisté postavy, hlavně tedy v seriálech. Neříkám, že by se mi postava Vladimíra Valenty hrála těžko, protože teď můžu čerpat v mnohém ze sebe. Vladimír má v příběhu velký úkol očistit své jméno a taky velký citový problém. Někdy se vrhá do věcí příliš zhurta, ale alespoň není neakční."

Magdalena Škvorová (Veronika Nová) bude Jaroslavovou partnerkou
Autor: Archiv České televize

Jaká je vaše oblíbená historická osobnost z období první republiky?

"Milan Rastislav Štefánik a Tomáš Garrigue Masaryk."

Jakým způsobem jste přistoupil ke ztvárnění svého charakteru? Hledal jste například inspiraci u prvorepublikových filmů nebo divadla?

"Viděl jsem spoustu filmů z tohoto období, a co mne nejvíce zajímá je, jak se lidi k sobě chovali, jak vystupovali. Dámy byly dámy, muži gentlemani. Mělo to svou úroveň a eleganci. To jsou věci, na které dbáme. Myslím si, že je to v dnešní době zapotřebí."

Jaké jsou zatím vaše pocity z toho, že se podílíte na natáčení velkého dobového historického seriálu? Liší se nějak způsob natáčení První republiky od toho, co jste doposud točil?

"Určitě, na Slovensku jsem angažován v jednom denním seriálu, který točíme už čtyři roky, ale hrál jsem i v seriálu, který měl „jen“ 12 dílů, takže podobný systém skoro filmového typu natáčení, jako u První republiky, jsem zažil. Tady jsou ale podmínky mnohem složitější kvůli dobovým reáliím, davovým scénám. Jsem nadšený z českých měst, které jsou krásné a zachovalé, jako taky budovy a všechno to kulturní bohatství, které tady máte, a ve kterém můžeme natáčet. Strašně mě to baví a je pro mě obrovská zkušenost, že jde o dobový seriál, že si můžu vyzkoušet jízdu na koni, v historických automobilech, to je pro herce vždycky přidaná hodnota."

Co pro vás zatím bylo během natáčení První republiky nejtěžší?

"Největším oříškem je pro mě asi čeština. Jak se jen dá, snažím se mluvit česky. Na Slovensku v divadle se musím zase přeprogramovat do mateřštiny, takže teď trpím tak trochu jazykovou schizofrenií."
Vladimír (Jan Koleník) prožil s Klárou (Markéta Plánková) velkou lásku. Ta si ale nakonec vzala jeho bratra Jaroslava
Autor: Archiv České televize

Autor: Anz, Česká televize
Video se připravuje ...