Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Markéta Hrubešová: Nejlepší koláč byl ten od babičky

Markéta Hrubešová je skvělou kuchařkou a tak není divu, že se stala patronkou soutěže Nejlepší český koláč
27. června 2013 | 15:17

Herečka a autorka skvělé kuchařky Markéta Hrubešová (41) se stala tváří soutěže Nejlepší český koláč, do které se můžete svým sladkým výtvorem přihlásit i vy. Proto jsme se jí zeptali na její oblíbený koláče, vyzvěděli jsme recept, kterým okouzluje návštěvy, a také jsme se zeptali na její gurmánské výpravy.

Markéto, jste patronkou soutěže Nejlepší český koláč, který je pro vás osobně ten nejlepší?
Tak pro mě byl nejlepší ten, který dělala moje babička. Ona byla excelentní kuchařka a skvěle pekla. Chuť jejích buchet a ovocných koláčů mám pořád v paměti a už nikdy jsem nejedla nic tak dobrého. Něco se tomu možná přiblížilo, ale nikdy to už nebude ono. Asi je to tou láskou, kterou k tomu přidávala.

Máte od babičky nějaký rodinný recept?
Bohužel ne. Když jsem měla možnost se něco naučit, byla jsem mladá a hloupá a myslela jsem si, že nikdy vařit nebudu. Chtěla jsem být jen ten koncový konzument a nevěděla jsem, že se to nějak přetvoří a sama začnu být vášnivou kuchařkou.

Kdy jste tedy přestala být jen konzumentem a začala jste vařit?
Tak nějak se to obrátilo, když jsem se odstěhovala od rodičů. To mi bylo dvaadvacet, zjistila jsem, že se samo nenavaří a přestalo mě bavit chodit na jídlo do restaurací, nebo teda spíš mi to lezlo do peněz (směje se). Tak jsem začala vařit a chutnalo mi to a chutnalo to i návštěvám a já z toho měla radost. A od té doby se snažím zdokonalovat.

Markéta Hrubešová zvolila hladké pouzdro šatů, jež doplnila sportovní brašnou, která konvenovala koženým kozačkám. Nic oslnivě jedinečného nepředvedla, ale rozhodně dokázala, že dobrý vkus má.
Autor: Hermína.cz
Co nejraději vaříte?
Vařím podle nálady a hlavně sezóně, protože používám suroviny, které zrovna jsou, když je sezóna chřestu, tak používám hlavně ten a vařím z něj to, co mě napadne. Když ale nemám náladu nebo čas vařit, to je lepší si zajít do restaurace, protože jídlo se má připravovat s láskou a ne ve spěchu.

Jste gurmánka, cestujete za jídlem?
Hodně a ráda. Vybíráme s manželem destinace, kde dobře vaří, zjišťujeme, kam chodí místní na jídlo a vydáváme se tam na ochutnávky. Neřídíme se hvězdičkami, klidně jdeme do zaplivaného bistra, protože místní vědí, kde je to nejlepší a mívají pravdu. Ale začíná mi čím dál tím víc chutnat i tady u nás. Líbí se mi, že se začínají používat regionální a hlavně krajově typické suroviny.

Nenapadlo vás vedle kuchařek psát také blog o jídle a fotit svoje pokrmy?
Teď je to velmi populární, ale já na to zatím nemám čas. Nějak ten den nemohu natáhnout, aby měl více hodin. Moje dcera teď začala chodit do školy, natáčím seriál Cesty domů, hraji v divadle a tak na další aktivity nemám už mnoho času. Zatím se tedy bez svého blogu budu muset obejít.

Markéta Hrubešová
Autor: archiv soutěže
Když se vrátíme ke koláčům, jaké pečete a máte svůj oblíbený recept?
Bohužel nemám moc času dělat taková ta klasická kynutá těsta a tvořit buchty nebo koláče s ovocem, jako to dělala ona. Když si na to teď vzpomenu, tak se mi neuvěřitelně sbíhají sliny (směje se herečka). Já dělám raději rychlejší a lehčí moučníky. Nejčastěji dělám štrúdl nebo takové ty obrácené koláče, které jsou skvělé a strašně jednoduché. Do formy naliji karamel, na to pokladu plátky jablek a navrch položím listové těsto. No a po upečení se koláč vyklopí na talíř a je krásně karamelem navrch.

Jablkový koláč Tart Tatin
Autor: Shutterstock.com
Recept na Tarte Tatin (Obrácený koláč)
75 g másla
125 g cukru krupice
1 balení listového těsta
8 ks jablek
Citrónová šťáva

Postup
Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na plátky a pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte cukr, který za stálého míchání nechte zkaramelizovat do skořicové barvy. Nalijte karamel do formy na koláč a začněte na něj skládat plátky jablek tak, aby mezi nimi nebyly žádné mezery. Předehřejte si troubu na 220 °C a nechte v ní 15 minut zapéct jablka s karamelem, odpaří se tak z nich přebytečná voda a koláč nebude příliš mokrý.

Mezitím si vyválejte listové těsto na tloušťku 4mm a průměr velikosti formy, položte jej na jablka s karamelem a okraje pomocí vařečky zastrkejte dovnitř. Do těsta udělejte vidličkou pár dírek, aby mohla pára ven a formu dejte na 20 minut do trouby. Zlatavě zbarvený koláč nechte po upečení pár minut vychladnout a poté jej vyklepněte na talíř. Ozdobit můžete šlehačkou nebo mascarpone.

Autor: Michaela Uzlová
Video se připravuje ...