Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Martin Zounar: Odrodil jsem krávu!

Martin Zounar je velkýmk milovníkem zvířat. Na fotce je se svou čtyřletou dcerkou Claudií.
10. června 2013 | 16:00

Herec Martin Zounar (46) se narodil ve vesnici Osečnice v Orlických horách, kde se od dětství pohyboval kolem hospodářských zvířat. Není proto divu, že se zvířata se stala součástí jeho života, a ke stejnému přístupu vede i svoji dceru Claudii (4).

Jaké zkušenosti se zvířaty máte z dětství nebo dospívání?

Jako malý dítě jsem strávil strašně moc času tím, že jsem si v tom chlívě hrál se zvířaty. Babička mi říkala „Teleti nebo krávě můžeš klidně dát prst do pusy. Ale praseti ne, to by tě ukouslo.“

Byla spousta věcí, co se tam člověk naučil a co se mu vrylo do paměti. Já jsem i strávil spoustu času na poli, hrozně mě to bavilo. Coby 15letý kluk jsem potom uvažoval o tom, že bych se stal dokonce veterinářem nebo zootechnikem.

A byl jste někdy u toho, když se ta zvířata rodila?
 
Já jsem zažil dvakrát rození telat, pak jsem si to dokonce jednou zkusil. Bylo to v Bílém Újezdě, kde jsme měli chalupu. Tam byl sedlák Pepa Hanuš, ke kterému jsem chodil na brigádu a právě tam jsem měl možnost být u rození telat. Jednou jsem zavázal krávě nohy a sám si vyzkoušel tahat z ní tele.

Martin Zounar je velkýmk milovníkem zvířat
Autor: Archiv M. Zounara

Máte nějaké zkušenosti i s exotickými zvířaty?

Pamatuju si, jak jsem v Maroku narazil na škorpióna. Lezl mi po posteli a skoro jsem na něj lehl. To je to, co jsem zažil na vlastní kůži a musím se přiznat, že jsem byl celkem dost vyděšený.

Stal jste se patronem projektu na pomoc zvířat v lesní ZOO, co vás k tomu vedlo?

Děti by měly znát a navštěvovat i zvířata, která jsou s námi spjata a která patří k naší zemi. Už tam chodí i školky a berou to jako naučnou stezku. Byla by to velká škoda, kdyby to mělo zaniknout, proto je potřeba vědomí o Lesních ZOO dál rozšířit a podpořit je. K tomu slouží i tento projekt, kdy lidé můžou sami na facebooku Minimaxu (https://www.facebook.com/Minimax.TV) hlasovat, které Lesní ZOO se dostane pomoci od stanice Minimax.

Myslíte si, že existuje mezi lidmi a zvířaty nějaká podobnost?

Samozřejmě. Například pes je takový, jaký je jeho pán. Pes může být bojového plemene, ale když na něj jeho pán přenáší svou pozitivní energii, tak se to prostě projeví. Myslím si, že pes není nikdy zlý, je to chyba pána i okolí, jak na psa působí.

Vštěpujete svoji lásku ke zvířatům svým dětem?

Claudie už vyrůstala od narození se psy. Malé mimino má nějakou karanténu, ale dá se říct, že od 5 nebo 6 měsíců už mezi nimi vyrůstala. Claudie byla vždycky vedena k tomu, aby se ke zvířatům chovala slušně a s láskou. Ať tomu psu totiž důvěřujete jakkoliv, když máte doma malé dítě, vždycky musíte dávat pozor a vždycky u toho musíte být.

Martinova dcera Claudie
Autor: Archiv M. Zounara
Je potom jedno, jestli to je bulteriér nebo čivava. I malá čivava může klidně ukousnout malému dítěti nos. Mělo by být proto povinností učit zvířata i učit dítě, aby se chovaly ohleduplně.

Samozřejmě při výchově dcery do toho vstupuje i televize. Jsou tady vůbec televizní pořady, které vychovávají v dětech lásku ke zvířatům?

Někdo samozřejmě nemůže mít zvířata, protože má alergie atd., jinak si ale myslím, že je to především na rodičích, jak svoje děti vedou. Měli by je vést s tím, že ty zvířata k nim patří, že by se k nim měli chovat hezky a s úctou.

V televizi dceru nechávám koukat na dětské pořady, kde vystupují zvířátka. Nejvíce u nás frčí Minimax, kde vystupují samé zvířecí postavy. Claudie má pak nejradši zejména pořad Horseland o koníčcích.

Autor: ema
Video se připravuje ...