Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cukrářka Markéta Krajčovičová: Nejradši peču kabelky

Cukrářka Markéta
6. června 2013 | 08:00

Pod rukama talentované cukrářky – amatérky Markéty Krajčovičové (36) vznikají dorty, jaké jste ještě neviděly. Trošku jsme ji vyzpovídaly.

Jak jste se vlastně dostala ke své „sladké“ práci?
Byla to velká náhoda. Před třemi lety jsem upekla narozeninový dort pro dcerku, můj první v životě a už jsem u toho zůstala. Postupně se mi začaly hromadit „objednávky“ od známých a čím více jsem pekla, tím víc jsem zjišťovala, že to je přesně to, čemu bych se chtěla věnovat. Do té doby jsem opravdu moc nepekla a nejsem ani vyučená cukrářka.

Jaké módní trendy vládnou v cukrařině?
Velmi trendy jsou květinové motivy a odlehčené krémy a náplně. Klasickým máslovým už odzvonilo. Pořád ale platí, že poctivé máslo je základem dobrého krému, ale nesmí chybět ani odlehčená složka. Tou může být tvaroh nebo pudink. Pokud jde o vzhled dortů nebo i jiných dezertů, jsme my Češi hodně konzervativní.

Cukrářka Markéta
Autor: FTV Prima


Vaše dorty jsou dost nevšední a nebojíte se ani těch nejšílenějších nápadů. Které vás baví nejvíc?
Ráda vymýšlím a připravuji dorty s dívčí tématikou, jako jsou například luxusní značkové kabelky, boty, orchidej v květináči nebo dámské pozadí v džínách. Korpusy peču podle receptu mé babičky a zásadně nepoužívám žádná dochucovadla.

Jaký největší, nejobtížnější nebo nejexotičtější kousek vám vnikl pod rukama?
Tím největším byl dort pro jeden liberecký obchodní dům. A nejsložitější každopádně podobizna herce a moderátora Jana Krause, když mě pozval do své televizní show. Úspěch měly také košík hub, panenka Barbie, požární hydrant, tenisový kurt nebo legendární vůz Aston Martin.

Co byste doporučila začínajícím hospodyňkám, které se na svůj první dort teprve chystají?
Hlavně péct s láskou a bez stresu. Nespěchat a vždy si říkat, že je to jen dort a i když se nepovede úplně podle představ, důležité je, že byl dělaný s láskou. A o to přece jde nejvíc. Zapojte fantazii a hlavně buďte trpělivá, ne vše se podaří hned napoprvé.

Jak jste na tom vy sama, „ujíždíte“ na sladkém?
U mě platí, že kovářova kobyla chodí bosa. Na jídlo jsem opravdu náročná, ale spíš než po sladkém sáhnu po masu, dobrém sýru nebo třeba krevetách. Velkou pochoutkou je pro mě nakládaný hermelín nebo sladké papričky plněné kozím sýrem.
Cukrářka Markéta
Autor: FTV Prima

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...