Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavlína Danková: Místo oběda jsem chodila na ozařování

Pavlína Danková si umí život užívat a neohlíží se na svou nemoc
13. května 2013 | 07:00

Bývalá moderátorka Pavlína Danková (49) zrovna prochází těžkým obdobím boje s rakovinou, přesto jí nechybí optimismus, nadsázka a vtip. Jak sama říká, raději ví, co jí je, než aby zbaběle utíkala. Možná proto se také snaží šířit povědomí o rakovině kůže a upozornit, že právě dnes je Den melanomu a každý se může nechat vyšetřit.

Před dvěma lety vám diagnostikovali rakovinu prsu, jak jste na tom dnes?
Ano je to tak, před dvěma roky mi objevili rakovinu a podstoupila jsem několik operací a chodila na ozáření. Dnes podstupuji hormonoterapii, a další tři roky budu, pak se teprve ukáže zda jsem zdravá.

Jak jste přišla na to, že jste nemocná?
Jednou jsem se takhle krémovala a našla jsem si bouličku velkou asi jako třešeň, takže jsem ihned šla na mamograf. Jenže tam mi řekli, že jsem zdravá. Já jsem ale trvala na tom, že chci vědět, co je to za bouli. A tak až na ultrazvuku poznali, že je to nádor. On mamograf je prý asi z 15% mylně negativní, ale já jsem věděla, že mám na těle něco co tam nemá být a trvala jsem na tom, že chci vědět, co to je.

V době, kdy jste onemocněla, jste nastupovala do motolské nemocnice, jako šéfka komunikace a zároveň jste se tu léčila. Jak jste to zvládla?
Tak bylo to takové dva v jednom, jako šampon (smích). Když jsem šest týdnů chodila na ozařování, tak jsem si prostě v době obědové pauzy odběhla na oddělení radiologie a pak zase šup zpátky do práce. Byla to vlastně výhoda, že jsem nemusela nikam daleko.

Pavlína Danková s partnerem
Autor: archiv
Změnila jste se nějak díky nemoci?
Tak nějaké estetické změny po ozařování určitě byly, ale tak to se dá do pořádku. Začala jsem hodně sportovat, protože přeci jen se mnou ty hormony trochu zamávaly a mohla bych mít sklony k melancholii.Sport to z vás ale vyžene. Co se týká například žebříčku životních hodnot, to si myslím, že jsem měla srovnané už předtím. Vždycky jsem věděla, že ty běžné pracovní a osobní problémy jsou malé, proti tomu, jaké starosti by člověk mohl mít. Vždycky jsem si vážila obyčejných věcí a to trvá pořád.

Dnes je Evropský den melanomu a vy jste jedna ze známých tváří, které snaží upozornit na riziko tohoto onemocnění. Necháváte se vyšetřit?
Pravidelně docházím k doktorce Martě Moidlové a nechávám se vyšetřit, ale je pravda, že na ta znaménka sama moc nedbám. My ženy máme pocit, že je to jen takový kosmetický problém, který nám po létě trochu kazí vzhled a ty zdravotní rizika vidíme až na posledním místě. Přitom je potřeba prevence a hlavně včas najít problém, protože čas je jediná věc, kterou můžeme v této souvislosti ovlivnit.

Chodíte na pravidelná vyšetření, patříte tedy mezi lidi, kteří se opravdu před sluncem chrání?
No jéje, to víte, že jsem. Jak říká paní doktorka, pleť si pamatuje a všechny prohřešky vám sečte, takže já se vlastně mažu hlavně proto, abych nebyla vrásčitá (smích). Jinak já ale hodně používám samoopalovací krém, takže nemusím kvůli barvě ani do solárka ani se dlouho opékat na slunci.

Pavlína Danková
Autor: archiv
Nemoc pro vás nebyla životním mezníkem, ale co padesátiny, které letos slavíte?
Tak je to otravné číslo a určitě žádná ženská z něj nemá radost, ale myslím si, že by ji člověk měl opravdu slavit. Nebojí se být padesátnice a dokonce se těším, že budu mít vnoučata.

Schyluje se na vnoučata?
Tak neschyluje, ale až to bude, bude to super (směje se Pavlína).

Autor: Michaela Uzlová
Video se připravuje ...