Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ivana Jirešová (35): Miluju jídlo a občas si připadám tlustá

18. dubna 2013 | 11:20

Pohodovou a stále usměvavou Ivanu Jirešovou zná celý národ především jako razantní barmanku Lucii ze seriálu Ordinace. Jak ale útlá herečka nejraději relaxuje a proč je tak hubená?

Ivano, vypadáte nějak pohuble. Co jste vlastně dneska snídala?
Dva chleby s máslem a se sýrem a dvě vajíčka. (smích) Dneska jsem neměla chuť na "zdravou", protože jsem včera měla opravdu náročný den. A po takovém zápřahu se pak klidně hodně najím.

Jídlo určitě dodá energii, ale potřebuje si i odpočinout. Jak nejraději relaxujete?
Miluju lázně. Jezdím do nich už od dob, kdy jsem pracovala jako novinářka. Jezdila jsem třeba do Priesniztových lázní, s mámou jsme byly v Mšeném, tátu jsem nedávno vzala do Maďarska. A teď jsem poprvé byla v Mariánkách. Zkrátka, když mám chvilku volno a nemám prázdný účet, tak si na dva tři dny někam zajedu. Naštěstí existují i výhodné nabídky slevových portálů, takže jich hojně využívám.

Nemohla jsem přehlédnout to nádherné tetování na zádech v orientálním stylu. Co vlastně znázorňuje?
Je to symbol lotosu, což je silný duchovní symbol, který znázorňuje vítězství ducha nad hmotou. Jsou různé výklady i podle barev. To mé je v barvách, v nichž má tetování i moje cvičitelka jógy. Tohle tetování je pro mě hodně důležité. Jsem moc ráda, že ho mám.

V historickém kostýmu to Ivaně slušelo.
Autor: Tomáš Železný
Jak se vlastně v tom pracovním pressu udržujete v kondici?
Teď jsem si hodně oblíbila bikram jógu. Mně je většinou pořád zima a při ní se pořádně prohřeju. Navíc si během ní pořádně pročistím hlavu. Úplně se zrestartuju. Člověk pořád nad něčím přemýšlí a takhle všechno špatné a  nepříjemné "odpluje" pryč. A hodně mi pomáhá i při menstruačních bolestech. Jinak hrozně ráda třeba lyžuju, ale na to člověk musí mít čas a peníze...

Říkala jste, že je vám pořád zima. Nemůže to být třeba tím, že jste v poslední době hodně zhubla?
Určitě ne. Na končetiny mi byla zima vždycky. S tím jsem se narodila. To je asi všeobecně problém žen s nízkým tlakem. Právě i na to mi pomáhá bikram jóga.

Nedržíte třeba nějakou dietu?
Vážně nedržím. To je tím cvičením. Je pravda, že si stravu už trochu hlídám. Ale já si už hubená nepřipadám.

Lázně Ivana Jirešová miluje.
Autor: Tomáš Železný
Když vás tak poslouchám, nemáte strach, že byste třeba mohla sklouznout až k anorexii?
Nemám, protože já mám jídlo ráda. A  ani bych nemohla cvičit tu bikram jógu. Kdybych nejedla, tak by to to tělo prostě "nedalo". Já opravdu nejsem hubená. To dělají ty nohy.

A co jarní půst. Detoxikovala jste teď na jaře nějak tělo?
To mám právě teď trochu dilema. Jarní půst totiž už měl dávno začít. Jenomže byla zima a já bych při těch mrazech nemohla nejíst. Takže jsem chtěla začít teď o víkendu. Zároveň si ale chci jít zacvičit, takže jsem to konzultovala s cvičitelkou, jestli ten první den zvládnu očisťující půst a cvičení zároveň. Snad už ale konečně bude tepleji, takže mě konečně čeká ten dlouho plánovaný pětidenní detox.

Jaké jídlo vám dokáže navodit takovou tu "dobrou pohodu"?
Mně hodně chutnají takové ty vegetariánské pokrmy, které mají v restauracích Hare Krišna. To totiž doma nedělám. Jedna taková je u Palmovky, proto když jsem tam zkoušela v divadle, vždycky jsem si do ní zašla a dala si tam něco dobrého. Dělalo mi to dobře. Dušená zelenina doplněná nějakým hřejivým kořením, třeba zázvorem nebo skořicí, luštěniny, pohanka. To mi dělá dobře.

Video se připravuje ...