Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jana Paulová (58): Zažívám pocit absolutního štěstí

Jana Paulová
8. dubna 2013 | 06:00

Herečka Jana Paulová vypadá v osmapadesáti letech skvěle, má pozitivní energie na rozdávání a umí si život užívat plnými doušky.

Máte nějaký sen, který si chcete splnit?

Musím říct, že mě se plní nějak všechny sny. Není toho moc po čedm bych vyloženě toužila, ale ty věci ke mě přicházejí sami a já si až zpětně uvědomím, že jsem to vlastně chtěla. Člověk když má čisté úmysly a své přání jen tak pošle vzhůru, ono se mu splní. Možná ne hned, ale splní se určitě.

Jste známá svými výpravami do Indie, jak jste se k tomu dostala?

Asi před 15ti lety jsem se s partou horolezců vydala do Himalájí a zážitek, který jsem si odtud přivezla mě poznamenal na celý život. Zažila jsem tam v jednom klášteře neuvěřitelný duchovní zážitek, o kterém jsem později napsala i knihu. Po cestě jsem se trhla od horolezců a vydala se do Nepálu a když jsem se vracela plná dojmů z té místní bídy, potkala jsem pár lidí, kteří se vraceli z Indie a vyprávěli mi, že teprve v tam je to bída. A tak jsem se vypravila do Indie.

Jaký duchovní zážitek jste prožila?

Tehdy jsem navštívila nejvýše položený klášter na zemi, kde zrovna probíhala slavnost u příležitosti smrti jednoho lámy. Sešli se tam lámové z celých Himalájí a probíhaly tam různé obřady. Šla jsem tedy dovnitř a tak trochu jsem se bála, že mě třeba vyhodí. Ale oni mě tam nechali a já jsem se dostala a do takového zvláštního stavu, kdy jsem nevnímala čas, ale jen takový stav absolutně čistého štěstí a naplnění. Z tohohle stavu jsem se probrala až asi za šest hodin, kdy na mě pokynul jeden z těch lámů abych k němu šla, položil mi ruku na hlavu a kolem krku mi položil šálu a já zase cítila takový zvláštní pocit. Po tomhle zážitku jsem se začala zajímat o to, co se mi stalo.

Jana Paulová
Autor: Michal Protivanský
Našla jste vysvětlení?

Začala jsem o těchto věcech číst, chtěla jsem se potkat s lidmi, kteří by mi to mohli vysvětlit a v Indii jsem jednoho takového člověka opravdu našla. Ukázal mi co to vlastně bylo a také mě naučil, jak si takovou věc může navodit člověk sám. A právě i s ním souvisí vznik mého Občanského sdružení Změň můj osud, které pomáhá chudým, nemocným nebo dětem a sirotkům v jižní Indii.

Věříte po tomto zážitku v boha,v nějaké duchovno nebo holdujete kartářkám a vědmám?

Věřím v nějakou energii, která je vyšší než co si dokážeme představit. Je každého věc, jestli ji pojmenuje bohem a shromažďuje se v nějaké církvi nebo ne. Neholduji kartám, horoskopům a podobným věcem, ale věřím, že neexistuje jen to, na co si můžeme sáhnout, že člověk může využívat nějaké své intuice. Myslím si, že jsme přestali využívat nějakou kapacitu mozku-intuici, kterou jsme zahrabali v hadrech, penězích a věcech, které nepotřebujeme. Přitom intuice je něco, co nás nejvíce chrání před nebezpečím, většinou víme, že se nám něco stane dříve, než je to skutečné. Jen tomu nepřikládáme význam. Ti lidé, kteří jsou čistí a zabývají se tím, mají určité schopnosti a ve výjimečných případech jsou i schopni ostatním lidem pomoct.

Vypadáte skvěle, můžete říci, co pro svůj vzhled děláte?

Moc děkuji za poklonu, já to tak nevnímám, protože, když si sundám brýle, moc toho na sobě nevidím (smích). Co se týká váhy, z velké části za to mohu poděkovat genetice. Mojí výhodou je, že moc netloustnu, váha mi občas sice ulítne, ale tak maximálně o 5 kilo.

Držíte potom nějaké diety?

Já docela ráda žiju zdravě, takže se vlastně o dietu snažím jen po létě, kdy začíná nová divadelní sezóna a já se potřebuji vejít do svých starých kostýmů. Hodně je ale můj vzhled také ovlivněn tím, že se snažím být co nejvíce času pozitivně naladěná. A také docela sportuji, hlavně tedy v létě, kdy jezdím na kole, chodím po horách a podobně.

Chystáte se teď někdy do Indie?

Chystám se tam pořád (smích), například teď musím zkontrolovat dětičky a to, jak nám roste nová škola. Jezdím tam i se svou starší dcerou, která se dobrovolnictví věnuje, a také se spoustou dalších lidí.

Autor: Michaela Uzlová
Video se připravuje ...