Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Daniela Peštová: S Haberou mám o zábavu postaráno!

1. ledna 2013 | 13:15

I ve čtyřiceti patří k nejkrásnějším modelkám. Ona sama se cítí na dvacet i díky dětem. I přes svůj "pokročilý" věk má práce více než dost, ale její představa ideálního dne je, když může doma v teplákách vařit pro svého muže a tři děti. Ano, i takový je život topmodelky.

Daniela Peštová patřila v devadesátých letech k nejkrásnějším a nejúspěšnějším světovým modelkám. Tváří mnoha produktů a kampaní je i dnes, kdy je mámou tří dětí na plný úvazek a celých dvanáct let i partnerkou Paľa Habery. Žádný rock'n'roll. Klid a pohoda. A pořádek v hlavě.

Jste jedna z modelek, které jsou aktivní a žádané i po čtyřicítce. Naštěstí, nejste výjimka. Čím jsou ženy ve středním věku dnes zajímavé, že válcují i holky kolem dvacítky?
Podle mě je to hlavně tím, že kupní síla žen se za posledních dvacet let hodně změnila. Je mnoho úspěšných a samostatných žen právě ve věku 35+ a zboží, které si chtějí koupit, je osloví spíše na někom, kdo jim je věkově blízký, než na mladičkých modelkách. Ale zase, nic si nenamlouvejme, modeling je stále velmi mladý byznys, pořád je to práce zejména pro teenagerky, ačkoliv nabídek pro zralé modelky je relativně dost.

A není to tak, že ačkoli je zájem o modelku ve středním věku, měla by vypadat stále maximálně na třicet? Necítíte tenhle tlak?
A víte, že necítím? Opravdu. Podle mých zkušeností, pokud klient hledá zralou modelku, tak chce, aby vypadala reálně. Mně se už víckrát stalo, že jsem dostala nabídku na focení nějakého produktu, ale nakonec mi řekli, že ještě nevypadám dost staře. :)

I vrásky jsou tedy už dnes bonusem? To je dobrá zpráva.
Ano. A vypadá to tak, že ještě pár let budu mít co dělat. :) Samozřejmě, že musíme být dobře udržované, ale já doufám, že trend vybotoxovaných tváří je na ústupu. Byl to takový "botoxové hurá" boom, ale teď si i lidé v byznysu uvědomují, že vypadat stejně jako každá druhá není to pravé ořechové. Opět se více cení individualita a osobitost obličeje.

Jak se téměř dva roky po čtyřicítce cítíte vy? Prý stále na pětadvacet, maximálně na třicet. Je to tak?
Ano, já jsem se tam někde zasekla a nemíním se tak brzy posouvat dál. :) A hlavně nad tím nijak zvlášť nepřemýšlím. Člověk čas nezastaví a ten naštěstí plyne všem stejně. Ale já se stále cítím vnitřně mladší, než tvrdí můj občanský průkaz. Možná je to i tím, že mám malé děti. Ačkoliv s tím nejmladším si občas uvědomím, že třicet už mi opravdu není.

Jak o sebe stará modelka po čtyřicítce se třemi dětmi?
Tak v tomhle jsem vyhrála jackpot, neboť jednak spolupracuji s Avonem a díky tomu jsem zásobována všemi kosmetickými novinkami, a kromě toho jsem v Česku tváří jistého kosmetického studia, kde je o mě postaráno jako o královnu. Ale asi nejcennější věc, kterou si dopřeji, je fitness. Pro mě je důležité si alespoň párkrát do týdne dát pořádně do těla a hodně mi to prospívá. Nejčastěji cvičím s trenérem a občas zajdu i na ty společné hodiny, kde se předcvičuje. Bohužel, nejsem moc koordinovaná, takže je to někdy dost vtipné. A na každé hodině, ačkoli jsem tam třeba podesáté, se hlásím mezi začátečníky. :)

Na čem jako ženská ulítáváte? Boty, kabelky, šperky ... Čemu nedokážete odolat?
Odolávat těmhle pokušením umím docela dobře. Ale je pravda, že jsem "straka" a vše, co se třpytí, bych na sebe navěsila po kilech. A možná ještě kabelky, to je tak trochu moje vášeň. Jinak jsem skromné děvče. :)

Máte tři děti a prý nemáte chůvu. Zvládá váš partner pečovat o tři děti, zatímco jste pryč? Poznáváte po návratu vlastní domov?
Máme výhodu, že moji rodiče bydlí asi hodinu cesty od Prahy a jsou ochotni nám pomoci vždy, když potřebujeme. To je obrovské plus a jsme za to vděční. Chůvu opravdu nemáme. Většinou to dokážeme s partnerem zvládnout sami. Nakonec, děti mají vždy dva rodiče a oba by se o ně měli umět postarat. U nás to tak nějak funguje bez větších problémů. Samozřejmě, že se to Paľovi snažím usnadnit. Když byly děti menší a někam jsem odcházela, tak jsem například uvařila do zásoby. A nemyslím si, že je to dnes něco neobvyklého. Když odvádím malého Paula do školky, jsou tam napůl tatínkové i maminy.

Spojení modelka a rocker je tak trochu klišé, ačkoli vy ho popíráte, kolem vás je "ticho". Žijete si opravdu svůj klidný, pohodlný život, nebo je to občas i rock'n'roll?
Kdyby byl, asi by se o něm už psalo. Ale není. Nejsme Jerry Hall a Mick Jagger. :) Snažíme se žít klidně, soustředíme se na to, co je důležité, a žijeme tak, abychom byli všichni spokojeni.

Bydlíte již několik let v Praze. Jste tady už napevno usazení?
Mně je v Praze opravdu dobře, ale usazená rozhodně nejsem. Počítám s tím, že těch míst, kde složíme hlavu, bude ještě několik. Já se ani nechystám tak brzy napevno usadit. Cestování, na které jsem si zvykla při modelingu, mi úplně vyhovuje a asi to tak i zůstane. Ačkoliv mi je tady a teď skutečně dobře, určitě to není konečná.

Co vás dělá spokojenou a šťastnou? Jaká je vaše představa ideálního dne?
I dnes mám takový ideální den, protože pracovní povinnosti mi začínají až odpoledne. Takže jsem už od rána v teplákách v kuchyni, vařím a je mi strašně fajn. Opravdu ideální ráno.

A jak trávíte společné víkendy?
My nejsme velmi ambiciózní akční rodina, která má naplánovaný výlet na každý víkend a o osmé ráno vyráží vlakem za poznáním a krásami vlasti. Děti mají přes týden poměrně náročný rozvrh, někdy končí ve škole až o půl páté odpoledne. Víkendy tedy necháváme jen tak plynout. Odpočíváme a lenošíme.

Kde vidíte sebe a svou rodinu tak za deset let?
Když mi bylo devatenáct, měla jsem téměř přesný rozvrh, jak bude můj život vypadat. A modeling mi udělal totální čáru přes rozpočet. Naučila jsem se nic neplánovat, protože všechno se může v poslední chvíli změnit. Tak mi to i vyhovuje. Žiji a neplánuji. Nevím ani, co bude za dva týdny, natož za deset let. Uvidíme. Ještě stále budeme mít doma jedno děcko v pubertě, takže o zábavu budeme mít postaráno.

Autor: Adriana Forgáčová/Madam Eva
Video se připravuje ...