Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Oldřich Navrátil: V kostýmu Hitlera jsem si to užíval!

7. září 2012 | 10:17

ROZHOVOR: Patří mezi nejžádanější představitele komických postav v televizních seriálech i filmech. Utkvěl nám v paměti jako nezapomenutelný Emil Nádeníček v trilogii o Básnících, či vodák Bořek v Rafťácích. Teď je Oldřich Navrátil (59) zpět, coby neškodný dějepisář Zola, libující si v historických kostýmech.

Zajímalo nás, jak se mu líbí seriál, který pracuje s tak velkou nadsázkou. A jak ho bavily převleky, v nichž hrál...

Ze seriálu je poznat, že jste si postavu Zoly vyloženě užíval.

Přesně tak, Zola se mi hrál skvěle. Když jsem si přečetl scénář, byl jsem naprosto nadšený. Základka je seriál, v němž je opravdu legrace a velká nadsázka a ne seriál, ve kterém se tři díly řeší, jestli někdo koupí máslo nebo cukr, když to přeženu. Nic nezatracuju, i já v takových hrál, ale Základka mě opravdu bavila jako herce a baví mě jako diváka. Kéž by takových seriálů u nás vznikalo ještě víc.

Máte s postavou Zoly něco společného?

Možná smysl pro humor, ale jen částečně. Zola je vtipálek, ale jakmile se na scéně objeví jeho manželka Libuška, je takhle malinkej. To bych nesnesl. Já mám rád partnerství a ne aby jeden druhého nějak uzurpoval, aby žena muže zpucovala a on zalezl do kouta. 

Hrál už jste někdy učitele?

Hrál jsem kde koho, takže určitě i učitele. Jen si na žádného nevzpomínám. Snad jedině na Rafťáky, kde jsem nehrál přímo učitele, ale vedoucího vodaček, takového bodrého sportovce.

Když jste seriál natáčel, vybavil se vám nějaký váš učitel, podle kterého jste Zolu tak trochu hrál?

Neznal jsem žádného učitele, který by první školní den zahajoval v nějakém převleku. Ale vzpomněl jsem si na své dějepisáře. Obzvlášť na jednoho, díky němuž jsem se stal hercem. Profesor Ladislav Novák, známý výtvarník a básník, mě učil dějepis na gymnáziu. Vždycky mě nabádal, ať zkusím herectví, že ve mně něco je. Tak jsem ho poslechl.

V rámci role vyzkoušíte řadu převleků. Co vy a oblékání, převlékání nebo móda vůbec?

Móda je pro mě věc naprosto vzdálená a nenávidím oblékání, převlékání, vybírání i nakupování oblečení. Proto taky pořád chodím jen v kraťasech a tričkách, a to i za chladného počasí.

Takže vás můžeme považovat za otužilce?

Neúčastním se těch masových akcí, kdy třeba před Vánocemi lidi naskáčou do Vltavy a natáčí se o tom reportáž. Ale občas do vody v zimě vlezu, to je pravda.

Která z těch historických postav, za něž se v seriálu převléknete, vás nejvíc bavila?

Jednoznačně Adolf Hitler. Protože to byla scéna, kdy Hitler vůbec nemá navrch, naopak.

Kdybyste se mohl potkat s nějakou historickou postavou, kdo by to byl?

Kdybych mohl, rád bych se sešel třeba s Jaroslavem Haškem.

Video se připravuje ...