Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Koho poslouchá "božský" Karel Gott? Prozradil nám to!

První narozeninový dárek, buchty paní Jandové, Gott s Bleskem do jedné snědl
30. srpna 2012 | 09:33

Třiasedmdesátiletý nejmenovaný král české pop music muzikou doslova žije. A nejen tou vlastní. I když už se pečlivě chystá na připravované podzimní turné a volného času nemá nazbyt, vždycky si najde chvilku na poslech hudby, kterou má rád. Prozradil nám, při jakých tónech nejradši odpočívá.

Kdy a jak jste Il Divo objevil? Čím Vás zaujali?

Asi o mně víte, že se zajímám o všechny novinky nejen v populární, ale i v klasické populární hudbě. Takže jsem Il divo, jejich zajímavě a nápaditě volený repertoár a krásně sladěné hlasy nemohl přehlédnout a přeslechnout. Mám doma všechna jejich alba a DVD se záznamy jejich koncertů v Los Angeles, Barceloně a Londýně.

Il divo – to je dílo hudebního manažera a producenta Simona Cowella, který se nejvíce proslavil jako usměvavý, ale nelítostný porotce amerických a britských talentových soutěží. V nich hraje už léta roli, kterou v našich a slovenských verzích Česko hledá Superstar, X Factor a Česko – Slovensko hledá Superstar, měli Gábina Osvaldová, Eduard Klezla, Pavol Habera nebo Jaro Slávik.

Dva roky Simon Cowell pátral po celém světě po mladých operních zpěvacích obdařených nejen „zlatem v hrdle“ ale i přitažlivým zevnějškem. Výběr v roce 2003 uzavřel. Jeho přísným sítem nakonec prošli španělský barytonista Carlos Marín, americký tenorista David Miller, švýcarský tenorista Urs Bühler a francouzský popový zpěvák Sébastien Izambard.

V čem podle Vás osobně spočívá jejich fenomenální úspěch? Přeci jenom nejde o první propojení popového a operního světa, s vekým úspěchem se v minulosti této kombinace zhostil Pavarotti při "projektu" Pavarotti and Friends.

Ač se to na první pohled nezdá, lidé a zvláště ženy chtějí i v přetechnizovaném a uspěchaném 21. století poslouchat velké hlasy a silné, klenuté, dobře vystavěné melodie. A přesně tohle jim mezinárodní, nadžánrový, mužský vokální kvartet dává.

Luciano Pavarotti – to je podle mně snad nejlepší tenor, který kdy existoval. Víte, já si na Pavarottim na rozdíl od operních puristů strašně vážím toho, jak se spolu s Placidem Domingem, Jose Carrerasem, Montserrat Caballé a několika dalšími zasloužil o zpřístupnění belcanta, tedy krásného zpívání, a to nejen operního, co nejširším vrstvám publika, které by na operu normálně nepřišly a nikdy by je nenapadlo koupit si desku s touhle hudbou.

Hodně tomu napomohli také tím, že začali zpívat s popovými nebo rockovými zpěváky. Sám jsem se o něco podobného, tedy o spojení interpretů dvou různých žánrů, pokusil na dvou koncertních turné s operní divou Evou Urbanovou. Taková spojení lidi zajímají. Když dají svoje hlasy dohromady zpěváci dvou odlišných žánrů, může z toho vzniknout něco velmi zajímavého. Vždycky mě to lákalo i jako posluchače, byl jsem zvědavý na to, jak se jim to podaří a jestli mezi interprety a publikem přeskočí ono těžko definovatelné „ještě něco navíc“.

S Il Divo vás mj. zjevně pojí i podobný hudební vkus. V jejich i ve Vašem repertoáru najdeme nejednu shodnou skladbu. Vzpomeňme např. All By Myself, kterou jste pod názvem Kam tenkrát šel můj bratr Karel nazpíval s Evou Urbanovou nebo Když vítěz mává nám, kde Vám byl předlohou notoricky známý hit skupiny Abba Winner Takes It All.

Písně, které jste uvedla, nejsou jediné, které mne s Il Divo spojují. Je jich mnohem víc. Nezávisle na sobě jsme do našich repertoárů, já pochopitelně někdy mnohem dříve než oni, zařadili stejné písně. Za všechny jmenujme ty, které v mém repertoáru znáte jako Měl jsem rád a mám, Už z hor zní zvon, Dny zázraků a přání, Pláč, Lásko má, Má pouť, Somewhere z Bernsteinova muzikálu West Side Story, Hudba se mnou vchází, Panis Angelicus, Adeste fideles pastores, Sen v nás zůstává. Nebo teď nejčerstvěji Aznavourovu píseň S ní (She), kterou jsem nahrál na mé aktuální supraphonské album Party – 17 hitů světové popové klasiky.

Il Divo na aktuálním albu Wicked Game poprvé "zabrousili"  také do "tuzemské" hudební produkce, když pod názvem Te Prometo upravili oscarový hit Markéty Irglové a Glena Hansarda Falling Slowly. Je možné, že bychom se od nich příště mohli dočkat úpravy některé z Vašich skladeb? Měl byste o spolupráci s Il Divo zájem?

Takové přání se mi nemůže splnit, protože Il Divo mne rozhodně nezná. Nikdy o mně asi neslyšeli. Na rozdíl od José Carrerase nebo Julia Iglesiase jsme se nikdy nepotkali, nespolupracovali jsme spolu. Faktem ale je, že by jim podle mého názoru moc slušela píseň Svet lásku má, kterou jsem nazpíval v terčetu s Palem Haberou a s Peterem Dvorským.

Zavítáte také na jejich českou koncertní premiéru 13.září v O2 Arene?

Určitě. V diáři už mám jejich koncert dávno poznamenaný. A moc se na Il Divo těším.

Video se připravuje ...