Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lucie Bílá (46): Ženská musí být šťastná, pak je i krásná

14. června 2012 | 14:21

Jak hubne Lucie Bílá? Vyzvěděli jsme její recept na krásu. A proč skončila s Carmen, a nechce další hlavní muzikálovou roli?

Právě jste se rozloučila s jednou ze svých srdcových rolí v muzikálu, s Carmen. Jak jste to prožívala?
Užila jsem si, jak se říká snídani, oběd i večeři, prostě každý tón toho posledního představení. O to víc jsem si ale uvědomovala, jak bylo nádherný. A také to, jak bylo důležitý skončit včas, když si ještě lidé říkají, proč to představení už skončilo, než aby je přestalo bavit.
Mrzí mě, že Carmen končí kvůli mě. Když jsem se před půl rokem rozhodla odejít, myslela jsem si, že bude pokračovat dál, i beze mně. V divadle ale usoudili, že to uzavřou s mým odchodem.  

Bylo vám to ale určitě líto.
Když jsem viděla všechny ty ubrečené kolegy, tak jsem si to trochu vyčítala. Ovšem role, kterou jsem hrála čtyři roky, mi už nic nového nedá, a já se potřebuju pořád učit a nasávat nové informace a pocity. Carmen mě v své době hodně uspokojila, ale už mi dál nic nepřináší a vlastně ani já už jí nemám co nabídnout.

Vám ale v Hudebním divadle Karlín hned nabídli další roli, v novém muzikálu Aida.
Ano, a víte, že Aida byla velmi podobná Carmen? Akorát měla užší sukni a vyčesané vlasy.
Já jsem ale vedení řekla, že bych moc ráda zkusila zase jinou roli. Tak v tom představení budu hrát egyptskou princeznu Amneris, která má pro mě zajímavější vývoj a konečně po mnoha letech nebudu umírat.

Jak to myslíte?
No, do teď jsem pořád v něčem na jevišti umírala. V muzikálu Němcová to bylo hned na začátku, v Johance na konci…
A proto doufám, že až diváci představení uvidí, pochopí mé rozhodnutí. Nejde o žádný můj rozmar, vzdát se hlavní role. Nechci, aby mé jméno bylo spojováno jen s hlavními rolemi, ale aby bylo jasné, že vím, co chci a dělám hlavně to, co je mi blízké. Podstatné pro mě je, abych byla šťastná v tom, co dělám, a to se mi myslím daří.

Carmen byla náročná, co se týče pohybu a tance, takže si nyní odpočinete?
Tak to je právě velký omyl. Původně jsem si to i já myslela, ale moje princezna Amneris opět tančí. Já jsem ale za to nakonec ráda, pro mě je to kondiční cvičení.

Je to vidět, jste neuvěřitelně štíhlá. Jak se tedy udržujete?
Teď jen na jevišti. Vždyť na něm stojím denně. Ale moje povolání mi ani nedovolí vypadat špatně. Nedovolí mi, abych na sobě nepracovala. Lidé mě slyší, ale také vidí, tak musím dbát na to, aby se na mě ještě nějaký čas chtěli koukat…

Tak nám prozraďte svůj recept.
Samozřejmě mám svůj určitý režim, ale základní recept je být šťastná. Vykašlat se na diety, na jakékoliv omezování. Když člověk přistoupí k rohlíku s tím, že po něm přibere, tak se to stane. Já dávám svému tělu všechno, co má rádo.


Co jste si tedy dala dnes před představením?
Dneska jsem si hned po ránu dala pěkně velký kus hovězího. Ale jedla jsem ho s takovou láskou, že po něm nikdy neztloustnu. A znám několik baculek, které jsou krásnější a šťastnější, než leckterá kostnatá modelka. Když žena vyzařuje nějakou energii, tak je chlapům jedno, jak vypadá, muži nás vnímají jako celek.

Co byste tedy nám, ženám, ze své zkušenosti poradila jíst, abychom se udržovaly třeba teď v létě?
Osobně nemám moc ráda ovoce, protože nedodává správnou energii. Když potřebuju nabít, tak si ani nedám banán, protože to je vlastně prázdná energie. Jedině kousek ananasu každý den je v pohodě. V létě mám ale ráda hlavně zeleninové saláty.
Nejraději si dám chleba s máslem, k němu zeleninový salát, který zakápnu olivovým olejem, trochou balsamika, a přidám si na to burské oříšky, nebo třeba kousek libové šunky. To je moje zamilované jídlo.
Pak mám ráda polívky. A moje rada je nepřetláskávat se. Já jsem spokojená, když jsem nepřejedená nepřepitá a nepřejásaná. Všechno je dobré tak na půl.

Jaké máte plány na léto, co nějaké volno, dovolená?
Já budu mít letos volno až příští rok (smích)... Jednoduše to nestihnu, nemám o prázdninách jediný volný den. Budu pořád pracovat a hlavně zkoušet Aidu.
Každý můj rok ale není tak hektický. Ten loňský byl volnější. Ovšem, jak se říká: "Jak na nový rok, tak po celý rok" - Tak ten letošní jsem začala s Karlem Gottem už na Silvestra, pak to pokračovalo počátkem ledna natáčením Carmen pro film. Ten točil František Brabec a bude ve 3D verzi. Je to takový dárek pro fanoušky na Vánoce.
No, a na to jsem se začala připravovat na moderování Českého lva a po „lvovi“ jsem hned druhý den šla na zkoušku k turné Arakainu... Mezi tím jsme s Lukášem Fronkem nafotili další díl knihy Můj fantastický rok. První vyšla loni a měla úspěch. Jde o krásný obrázkový čtení, a měla by vyjít v září.
A k tomu jsme začali s Péťou Maláskem připravovat nové „cédéčko“, které doufám ještě letos možná vyjde. Mám to tedy pořádně nabitý, ale těším se na všechno. Nějaké volno si tedy udělám až příští rok v lednu. Doma už se taky diví, že to všechno zvládám, mě to ale takhle vyhovuje.

Autor: Blanka Konrádová
Video se připravuje ...