Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jan Musil (44): Své dcery jsem varoval před rakovinou

15. března 2012 | 06:13

EXKLUZIVNĚ VIDEO: Přiznal se k homosexualitě, i k závažné rakovině lymfomu, kterou porazil. Pyšný je ale hlavně na své dvě už dospělé dcery.

„Z těch malých holčiček vyrostly velké slečny,“ usmívá se zasněně, s tím, že o nich ale mluví nerad. Na druhou stranu se jako tatínek pochlubí, a tak nám nakonec i něco málo prozradil.

Lucii je už 27 let a žije se svým přítelem v bytečku za Prahou. Vystudovala výtvarnictví a je šťastná, že se této práci i věnuje. „Musí ale k tomu dělat i jiné věci okolo, protože ji to neuživí a platí hypotéku,“ podotýká tatínek.

Mladší dceři Veronice bude 23 let. Studuje vysokou pedagogickou školu a jejím snem je věnovat se hlavně dětem, takže se úplně nepotatila. „Taky má už přítele, tak jim přeji, aby jim to fungovalo,“ dodává Honza.

Video se připravuje ...
Jan Musil hovoří o rakovině a svých dcerách • VIDEO: Jan Jedlička

Pak pro nás zavzpomínal právě na těžký zlom ve svém životě, kdy mu v 26 letech zjistili rakovinu lymfomu. Nejtěžší prý bylo vysvětlit nemoc právě dcerám.

„Moje holky tehdy byly ještě malé. Samozřejmě věděly, že táta chodí k doktorovi, ale nepřikládaly tomu nějaký zásadní význam,“ vzpomíná. Až když byly větší, celý problém jim vysvětlil.

Hlavně je tak naučil prevenci, kterou, kdekoliv může, osobně propaguje. A právě proto se také aktivně angažuje v nadaci Rakovina věc veřejná.

„Myslím si, že právě tak jsem v nich zakořenil ten fakt, aby nevynechaly žádnou preventivní prohlídku. To je z toho všeho ta dobrá deviza pro život,“ vzpomíná Honza Musil na dobu, kdy se v něm nemocí zlomilo více věcí, které si v životě srovnal.

Autor: Blanka Konrádová
Video se připravuje ...