Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sára Saudková (44): Nevěru bych odpustila

1. února 2012 | 06:43


ROZHOVOR: Známá fotografka Sára Saudková je čtyřnásobnou maminkou. Tatínkem jejich dětí je Samuel Saudek, syn jejího bývalého přítele Jana Saudka. Má prý ráda své zlozvyky a prozradila recept jak neztloustnout i na rodinné štěstí.

Máte čtyři malé děti a stále vypadáte báječně. Jak to děláte?
Za to přece můžou právě ty čtyři děti, ne? Udržují mě ve formě. Rozhodně ze mě není žádná důstojná matrona, která tráví čas v kosmetických salonech. Krásu najdete jen tehdy, když jste ráda na světě, jste spokojená a všechno děláte naplno. Pak není čas na trápení, diety a jiné pitomosti.


Nebála jste se mateřství po čtyřicítce?

Proč? Já se nebojím ničeho. Jsou věci, o kterých beztak nerozhodujeme. Příroda mi dopřála mít zdravé cvalíky a věk s tím podle mě vůbec nesouvisí.

Našel se někdo, kdo vás od toho zrazoval?
Myslíte, že bych někoho poslouchala? Když jsem o něčem přesvědčená, tak to zkrátka udělám. Jsem zdravá a plná energie – tak jaképak zrazování?

Sára Saudková se synem Oskarem
Autor: foto: Blesk
Vždy jste chtěla velkou rodinu?
Mně se líbí, že jsme taková velká smečka. Je kolem toho sice hodně kraválu, běhání a honění času, který je vždycky rychlejší než já, ale výsledem je pocit štěstí.

Takže plánujete ještě další děti?
Nemám ráda termín „plánovat děti“, to zní jako naplánovat si nákup ledničky nebo dovolenou… Je to takové nedůstojné, zbavené kouzla nečekaného. Zkrátka jsme tomu nechali volný průběh. A další potomky už asi necháme na vás mladých my máme „odpracováno“.

Zajímalo by mě, jak v tom časovém presu zvládáte práci, rodinu i přítele?
Když spadnete do vody, tak nepřemýšlíte nad tím, jestli vám to rozmaže make- up nebo jak je ta voda studená. Plavete. A tak je to s rodinou, zkrátka děláte, co umíte. Práce, děti, radost – to všechno mi splývá dohromady.

A nemá váš přítel pocit, že ho zanedbáváte?
Předpokládám, že je to dospělý chlap, kterého maminka dobře vychovala a který nepotřebuje, aby mu někdo takzvaně utíral zadek. Jsme oba na stejné lodi, staráme se společnými silami o náš domov a dětičky. Každý dělá, co dovede, na co má sílu a čas. Je to velmi jednoduché.


Čím se udržujete v kondici?
Nejsem žádný lenoch, bývám pořád v pohybu. Jsem jako rychle běžící motor, který se jen tak nezastaví.

Co dělá Sára Saudková, když potřebuje dodat energii?
Nadchnu se pro něco. Rozběhnu se. Tahám děti na sáňkách a kouluji se s nimi. Blbnu. Tancuji jen tak. Vyjdu ven, do přírody. A když k tomu i zaprší, mé štěstí je bez hranic.

Jaký je pro vás ideální sport?
Začala jsem cvičit jógu, pilates a tai-chi, abych si udržela záda pohromadě. Kromě toho zbožňuji, když můžu vyrazit vojenským krokem do kopců na dlouhý pochod, to vám je takový ráj v duši...

Sára Saudková se svými dětmi
Autor: Pavel Machan
To zní báječně. Jste milovníkem adrenalinových zážitků?
Ne, to ani náhodou. Neláká mě pokoušet osud, koledovat si o zmrzačení a ještě za to platit. Děkuji, nechci. Už kvůli dětem
ne.

Máte nějaké zlozvyky, kterých byste se ráda zbavila?
Já mám své zlozvyky ráda. Kdybych se jich vzdala, přišly by jiné a určitě ještě horší. Takže to nechávám tak, jak to je. Je zlozvyk, že v noci mi nejlépe chutná a že se tomu vůbec nebráním?

Asi jak pro koho..
.
Jen si představte ten klid, děti spí, nikdo po vás nic nechce a vy si vaříte kakao a otvíráte pytlík s piškoty…

Vy asi nedržíte žádné diety, že ne?
Nemám ráda diety a ani lidi, kteří se jimi trápí, protože s nimi není žádná legrace, a už vůbec ne pochutnání... Není nic horšího než hodovat s někým, komu běží v hlavě kalorie a jouly. Když to hodíte za hlavu a uděláte si pořádek ve svém životě, tak žádnou dietu nepotřebujete.

 

Co o ní možná nevíte

Sen, který si ještě nesplnila: „Doufám, že se mi všechny sny nesplní, pak už bych se neměla na co těšit. Toužím strávit dlouhý čas v Irsku a chci vytvořit fotografii, která mě přežije.“
Co ji dokáže rozčílit: „Pomalí lidé, zbytečné čekání, a jakákoliv ztráta času. A když nejde něco rozbalit, otevřít…“
Oblíbená kniha: „Jakékoliv pohádky na dobrou noc, také Thomas Wolfe – K domovu pohleď anděli, L. F. Céline – Cesta do hlubin noci.

Myslíte, že přejídání je stresového původu?
Ano. Potíž je v tom, že lidi se pořád do něčeho nutí. Dělají, co je jim proti srsti, nežijí podle svého a srovnávají se s ostatními. To musí být taková frustrace, že jídlo je pak jediná náplast na všechny neřešené bolesti.

Vypadáte šťastně a zamilovaně. Máte nějaký recept na lásku?
Neprozraďte na sebe vše. Zůstaňte záhadná, i když spolu žijete dlouhá léta. A chovejte se k partnerovi jako k milenci, kumpánovi, příteli. Ne jako k manželovi. Buďte si vzácní. To se nám se Samem daří znamenitě. S tolika dětmi je to zázrak, když se nám podaří být chvíli spolu sami a neusnout.

Sára Saudková s bývalým přítelem Janem Saudkem.
Autor: foto: Blesk
Existuje podle vás ideální partner?
Doufám, že ne. To by byla strašlivá nuda. Připadala bych si vedle něj zoufale špatná, nedostatečná, divná. Dokonalost mě děsí.

Jste žárlivá?
Ne, jsem takového neštěstí ušetřená. Kazí to život vám i ostatním. Určitě nejsem ve vztahu majetnická.

Takže byste partnerovi nevěru odpustila?
Myslím, že ano, vždyť věcně vzato jde jen o výměnu dotyků a vůní. A taky doufám, že mám přítele natolik moudrého, aby se mi nechodil svěřovat na ramínko. Když už někdo chce být nevěrný, neměl by s tím obtěžovat své partnery. No ne?

Autor: Jana Šlegrová, Kbak
Video se připravuje ...