Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak obarvit vajíčka červenou řepou: Získejte nádhernou růžovou. Levně a bez chemie

1. února 2024 | 10:05

Přestože nám obchody nabízí nepřeberné množství potravinářských barviv, není nikdy na škodu si připomenout, jak si kdysi poradily naše babičky a prababičky. Běžně se velikonoční vajíčka barvila barvami přírodními a tento způsob se i nadále zachovává. Co takhle barvení pomocí červené řepy? 

Příprava není nijak náročná. Jen počítejte s tím, že přírodní barvy se na vajíčka nepřichytí tak rychle jako barvy potravinářské, a tak je potřeba počítat s dobou barvení okolo dvaceti minut. 

Budete potřebovat:

vejce
tři menší červené řepy
ocet
sůl
hrnec

Postup:

  1. Řepy oloupejte je a dužinu nakrájejte na kostičky. Vše vložte do hrnce a zalijte 900 ml vody. Přidejte sůl a dvě lžíce octa.
  2. Vajíčka vložte pomocí lžíce do vroucí vody. Řepu nevyndavejte, zdroj barviva vždycky nechávejte v hrnci spolu s vejci. To kvůli tomu, aby byly barvy výraznější.
  3. Barvěte 20 minut, pokud se vám i přesto barva nezdá dostatečně výrazná, můžete vajíčka nechat v nálevu přes noc.
  4. Hotová vajíčka pak vyndejte z vody a položte na předem připravený dobře sající ručník nebo utěrku. Po oschnutí je pro větší lesk přetřete slaninou nebo kouskem másla a nechte opět dobře zaschnout.

Podívejte se do galerie, jak vypadají vajíčka přírodně obarvená červenou řepou, zelím nebo i cibulovými slupkami:

TIP NA VIDEO: Hledáte další inspiraci na zdobení vajíček? Tady je pár dalších technik.

Video se připravuje ...
Jak jednoduše ozdobit velikonoční vajíčka? • VIDEO: Videohub

 

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!