Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejlepší přírodní barvy na vajíčka: Cibule, řepa a kurkuma. Jak na barvení bez chemie?

...
10. února 2024 | 11:00

Chcete letos obarvit vejce bez chemie? Skvělý nápad! Vyzkoušejte přírodní barvení, které používaly už naše babičky. Poradíme vám, jaké postupy jsou ty nejlepší.


Dříve se vajíčka zdobila přírodními barvami. Nejdůležitější byla vždy červená barva, která ochraňovala před démony a představovala lásku. Děvče si na červeno obarvené vejce nechalo pro chlapce, kterého mělo rádo. K dalším přírodním barvám pak patřily hnědá, žlutá, zelená a černá. Nejčastěji se vejce barvila pomocí cibule, červené řepy, zelí, dubové nebo olšové kůry nebo lipového květu. 

K přírodním materiálům se vždy přidával ocet a sůl. Pro vysoký lesk se používalo domácí sádlo, kterým se hotová vajíčka pomazala. Přírodní barvení má tu výhodu, že se žádná chemie a zdraví škodlivé látky nedostanou skrz skořápku. Víte, jak vejce přírodními materiály obarvit? Vyzkoušejte barvení pomocí červené řepy, cibulových slupek nebo kurkumy.

Barvení vajíček cibulovými slupkami

Barvení pomocí cibulových slupek patří k nejznámějším. Získat tak můžete krásně zlatavě hnědou nebo hnědočervenou, podle toho, zda použijete slupky z hnědé nebo červené cibule. Poradíme vám, jak na to, ať už chcete jednobarevná vejce nebo vyzkoušet techniku mramorování.

Návod na barvení vajec cibulí najdete ve článku níže:

Barvení kurkumou zatepla i zastudena

Jak obarvit vajíčka na sluníčkově žlutou pomocí kurkumy, kterou můžete znát také pod názvem indický šafrán? Kurkuma patří k nejoblíbenějším přírodním barvivům a jde to s ní zatepla i zastudena.

Návody na barvení vajec kurkumou najdete ve článku níže:

Barvení vajíček červenou řepou

Nádherně růžovou barvu získáte za pomoci červené řepy. Ani tento způsob barvení podle našich babiček není nijak složitý. Vedle vajec budete potřebovat jen tři menší červené řepy, ocet, sůl a hrnec.

Návod na barvení vajec červenou řepou najdete ve článku níže:

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!