Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak uplést tradiční velikonoční pomlázku? Podívejte se na video!

Video se připravuje ...
Jak uplést velikonoční pomlázku krok za krokem
VIDEO: abecedazahrady.cz/bpž
29. března 2024 | 06:00

Přestože pro ženy není pomlázka zrovna oblíbenou velikonoční tradicí, k těmto svátkům zkrátka patří. Ještě lépe, když je vlastnoručně upletená. Nemusíte mít obavy, pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli. Díky našemu video návodu zvládnete uplést pravou velikonoční pomlázku jako zkušený profesionál. 

Návod na pomlázku z osmi proutků

1. Připravte si proutky, zahradní nůžky, provázek a mašle. 
2. Osm stejně dlouhých prutů.
3. Pomocí tenkého proutku, který omotáte kolem dokola, udělejte držátko.
4. Rozdělte si proutky na dvě čtveřice. Vemte horní proutek, protáhněte ho prostředkem a vraťte dolů. To samé opakujte na druhé straně.
5. Celý postup najdete v přehledném desetiminutovém videu v úvodu článku.

Historie pomlázky

V mnoha zemích se tradice pletení pomlázky vůbec nedodržuje a některým přijde až nesmyslná. V Čechách se ale řadí mezi velikonoční zvyky už od pradávna, a přestože to "odskáčou" pouze ženy, které s touto tradicí často nesouhlasí, stále se dodržuje. 

Pravděpodobně byla součástí velikonočního veselí už v dobách, kdy byly Velikonoce oslavou jarního slunovratu. Ověřené zmínky o pomlázce jsou pak datovány do 14. století, v pramenech se mimo jiné píše také o polévání studenou vodou. Pomlázka vyrobená z mladých vrbových proutků měla ženám předat mládí a sílu.

Proč se plete pomlázka, co symbolizuje?

Pánové a chlapci si měli pomlázku z proutků uplést a ženy se jí měly nechat vyšlehat, aby omládly a zkrásněly. Pro každou ženu to v minulých letech byla čest a staré panny (ženy nad 25 let, svobodné a neprovdané) měly naději, že nakonec najdou svého vyvoleného. Vajíčko jako odměna za omlazení znamená symbol života a vzkříšení.

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!