Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tradiční velikonoční jídla: Nejlepší mazanec, beránek, nádivka a další dobroty

13. února 2024 | 06:00

Velikonocům předcházel půst, a není proto divu, že se s jejich tradicemi pojí spousta lahodných jídel. Od mazance přes beránka až po pečínky. Máme pro vás recepty na všechna tradiční velikonoční jídla. Co upečete a uvaříte?

1. Sladké velikonoční recepty: jidášky   mazanec   mazanec   perníčky   beránek   cukroví
2. Slané velikonoční recepty: nádivka   pečinka   jídla z vajíček

Jidášky

Jidáše jsou obřadní velikonoční pečivo z kynutého těsta ve tvaru válečku, symbolizující provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví. Přestože se poslední dobou spíš nepečou a na velikonoční tabuli je střídá čím dál oblíbenější mazanec, byla by škoda si je neupéct. Chutnají totiž báječně!

Recept na jidáše najdete ve článku níže:

Mazanec

Velikonoční bochánek z kynutého těsta, bez kterého si tyto svátky lze jen těžko představit, to je velikonoční mazanec. Dělá se prakticky ze stejného těsta, jako vánočka, symbolizuje slunce a měl by se zadělávat na Bílou sobotu. Dříve ovšem nebyl sladký, ale slaný! Připravoval se ze sýra a velkého množství vajec. Pokud máte strach z kynutého těsta, nezoufejte. Klidně si můžete připravit mazanec tvarohový, který kynout nemusí.

Recept na mazanec najdete ve článku níže:

Nádivka na 4 způsoby

Nádivka k Velikonocům zkrátka patří a pochutná si na ní vždy celá rodina. Pokud jste ji ještě nikdy nedělali, nezoufejte. Vyberte si některý z našich receptů - určitě ji zvládnete levou zadní a budete se olizovat ještě dlouho po svátcích. 

Čtyři recepty na nádivku najdete ve článku níže:

Perníčky

Ačkoliv má většina lidí perníčky spojené spíš s Vánoci, dokonale se hodí i na velikonoční stůl. Zvláště proto, že tyto velikonoční perníčky jsou hned měkké a můžou hrát všemi barvami, když si dáte záležet s jejich nazdobením. Vyzkoušejte recept na dokonalou polevu, která nezasychá, nebo je potáhněte potahovací hmotou.

Recept na perníčky najdete ve článku níže:

Beránek 4x jinak

Bez velikonočního beránka by to snad ani nebyly Vellikonoce! Ať už je budete připravovat z třeného, tvarohového, nebo piškotového těsta, dlouho na stole nevydrží. Máte raději lehčí variantu, nebo zbožňujete biskupského beránka politého čokoládou?

Čtyři recepty na beránka najdete ve článku níže:

Pečínka

Velikonoce jsou oslavou jara a tak na stole nesmí chybět voňavá pečínka. Ta byla tradičně jehněčí, ale chybu něuděláte ani s drůbeží, a to hlavně s kuřetem. K ničemu jinému se ostatně nehodí velikonoční nádivka víc, než právě k pečenému kuřeti se zlatavou kůrčičkou.

Recept na pečínku najdete ve článku níže:

Velikonoční cukroví

Veselé velikonoční cukroví by na jarní tabuli rozhodně nemělo chybět. Udělá radost nejen vašim dětem, ale také vám. A ještě navíc skvěle chutná! Vyzkoušejte velikonoční zajíčky, muffiny nebo perníčky. Uvidíte, že z talíře zmizí rychlostí blesku!

Recepty na velikonoční cukroví najdete ve článku níže:

Recepty z vajec

Vykoledovali jste si spoustu nádherných vajíček na tvrdo a teď nevíte co s nimi? Není nic jednoduššího, než udělat z nich lahodnou vajíčkovou pomazánku nebo vaječný salát a další dobroty.

Spoustu receptů z vajíček najdete ve článku níže:

TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte také velikonoční nádivkové muffiny s cuketou.

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!