Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Otevírací doba obchodů Velikonoce 2025. Na kdy vycházejí a kdy bude zavřeno

4. dubna 2024 | 11:49

Jak bude otevřeno na Velikonoce? Zatímco doma zůstaneme o obou svátcích, tedy na Velký pátek i na Velikonoční pondělí, nakoupit si budeme moci pouze o prvních z nich.

 

• Na Velký pátek 18. dubna 2025 mají obchody otevřeno stejně jako ve všední dny.

• O Velikonočním pondělí 21. dubna 2025 budou mít podle zákona zavřeno obchody s prodejní plochou větší než dvě stě metrů čtverečních.

Udělejte si nákupní seznam podle našich receptů. Které suroviny - kromě hromady vajíček - budete potřebovat na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Velikonoční neděli a Velikonoční pondělí?

Velikonoční nákup: Udělejte si seznam

Naplánujte si velký nákup s dostatečným předstihem, klidně už uprostřed předvelikonočního týdne. Seznam surovin si můžete udělat podle našich receptů. Co vařit a péct v jednotlivé sváteční dny?

Zelený čtvrtek: Špenátová nádivka

V tento den měli lidé podle tradic jíst co nejvíce zelené stravy, aby byli po celý rok zdraví. Vařilo se hlavně z mladých kopřiv, špenátu, zelí a další zeleniny, na stole nechyběly ani luštěniny nebo třeba zelená polévka z jarních bylinek. Dnes patří k oblíbeným jídlům vedle špenátu např. špenátová velikonoční nádivka.

Recept na zelenou nádivku najdete ve článku níže:

Velký pátek: Polévka co dům dal

Křesťané v tento den nejí maso a drží tzv. půst újmy. To znamená, že dosyta se mohou najíst jen jednou za den a tenhle jediný velký pokrm musí být samozřejmě bezmasý.  Jídlem dne mohla být třeba i polévka z toho, co dům dal, recept NAJDETE ZDE.

Bílá sobota: Mazanec a nádivka s uzeným

Bílá sobota je posledním dnem půstu a vrcholily během ní přípravy na sváteční Boží hod velikonoční. Uklízelo se, bílilo, pekly se mazance a někdy už i beránci. Večer už si lidé dopřáli nádivku s uzeným masem.

Recept na tradiční mazanec a nádivku najdete ve článcích níže:

Velikonoční neděle: Beránek

Na velikonoční neděli končí postní období a pokrmy, které si lidé dopřávali, byli po období půstu obvykle střídmé a netučné. V tento den se pekli velikonoční beránci, a kdo si podle tradice kousek dal, tomu to pak pomohlo nalézt ztracenou cestu v lesích.

Recept na tradičního beránka najdete ve článku níže:

Velikonoční pondělí: Jidáše a jehněčí

K snídani by měl být tradiční mazanec, beránek nebo velikonoční jidáše. Pokud budete chtít obědvat dle lidových zvyklostí, pak si dopřejte jehněčí nebo králičí maso. Zbytek denních jídel a pamlsků by měl být plný vajec, jarních bylinek a kopřiv.

Recepty na jidáše a jehněčí kýtu najdete ve článcích níže:

Další velikonoční tipy

Pokud hodláte Velikonoce letos oslavit, jistě se vám bude hodit také návod, jak uplést pomlázku, se kterou se tradičně na Velikonoční pondělí chodí dům od domu koledovat. Ve spoustě měst jsou naplánovány velikonoční trhy, na nichž si můžete nakoupit tradiční produkty, ale také připomenout zvyky s Velikonocemi spojené.

Zajímavé je, že v Čechách se Velikonoce slaví jinak než ve světě. V Anglii na Velikonoce přivazují ženy muže k židlím a ti se kvůli své svobodě musí vyplatit. V USA je pro změnu tradice hledat velikonoční vajíčka a čokoládové králíčky schované po zahradě. V Norsku se na Velikonoce tradičně vyprávějí detektivní příběhy, ve kterých se řeší nejrůznější vraždy.

Další recepty na mazanec, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka najdete ZDE >>>

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!