Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

´Vánoční´ trojčata vážila dohromady 3,54 kg!

30. prosince 2009 | 05:00

Ačkoli byly předpovědi chmurné, mají se čile k světu! Slovenská »vánoční« trojčata, která se narodila 23. prosince předčasně v 29. týdnu těhotenství, už mají šanci na normální život. Děvčátka Nina a Nela už dokonce dýchají sama.

Jejich bratříček Nikolas sice ještě potřebuje podpůrnou ventilaci, ale jeho zdravotní stav se rovněž každou hodinou zlepšuje. A to přitom Nina po porodu vážila pouhých 1240 gramů, Nela 1200 a Nikolas jen 1100 gramů.

Jejich rodiče Ján (28) a Soňa (28) z východoslovenských Smižan se už těší na to, až si svá trojčata budou moci vzít domů. „Dostali jsme nejhezčí a největší vánoční dárek,“ shodují se šťastní rodiče. „Máme už nakoupené všechny potřebné věci a místa pro postýlky máme také dost. Žijeme totiž v rodinném domku,“ dodávají Ján a Soňa.

„Stav trojčat je stabilizovaný. Děvčata už dýchají spontánně, jen u chlapečka je ještě nutná podpůrná ventilace,“ uvedl přednosta košické kliniky Peter Krcho. Dodal, že během vánočních svátků musel personál zvládnout menší komplikace, které jsou však přiměřené nezralosti miminek a průběhu rizikového těhotenství.

Autor: Robert Hakl
Klíčová slova: trojčata, slovensko, děti, miminka
Diskuse ke článku
.
Související články