Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční dárky: Nakupujte levně z pohodlí domova

Letos můžete nákup vánočních dárků zvládnout v pohodě a bez zbytečných stresů.
25. října 2010 | 16:13

Vánoce jsou už skoro za dveřmi. Štědrý den je tu za necelé dva měsíce a vy nemáte ještě ani jeden dárek? Pak je nejvyšší čas! A pokud dárky nakoupíte na internetu, vyhnete se davům a ještě ušetříte.

Děsíte se už teď každoročních předvánočních stresů, nekonečných front a zbytečně promrhaného času? Nemusíte! Letos může být vše úplně jinak. Volba je jen na vás. Stačí jen využít služeb některého z internetových internetových obchodů. Jejich oblíbenost každým rokem roste. Zatímco v prosinci 2008 nakoupilo na internetu polovinu a více dárků přibližně 50 % uživatelů, loni to bylo již téměř 70 % nakupujících.

Výhody převyšují nevýhody

Internet šetří hlavně čas a energii. Někdo ocení šíři nabídky na jednom místě, přehledné informace o zboží a možnost srovnání. Výhodou je také mnohdy nižší cena. Zajímavé mohou být i různé akce a výprodeje. Vždy je však dobré nakupovat u prověřeného obchodu. To je takový s kterým máme již pozitivní zkušenost nebo který nám někdo doporučil. Jedním z takových  je obchod, který naleznete ZDE.

Nákupy na internetu mají i své nevýhody. Jednou z nich je nemožnost zboží si osahat a pečlivě prohlédnout. Zkrátka vybíráte podle obrázku, který může někdy velmi zkreslovat co se týče tvaru, velikosti i barvy daného výrobku. Tenhle problém se týká především nákupu oblečení.

Nakupujte včas

Pokud zboží objednáte včas, nemělo by se stát, že do vánoc nedorazí. Ideální je samozřejmě objednat vybrané dárky s dostatečným předstihem. Pak budete mít jistotu, že zboží, které vám nebude z nějakého důvodu vyhovovat, ještě stihnete vyměnit.

Pokud však přeci je ke zpoždění ze stran dodavatele dojde, je zapotřebí zjistit, z čí viny se tak stalo, a situaci následně řešit. Co se týče "nespokojenosti" se zbožím, vždy máte možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodu ve 14denní lhůtě. Zákazník jen musí pamatovat na to, že zboží by měl vracet v takové podobě, v jaké ho obdržel. Pro poruchy na zboží slouží klasická reklamace.

Možností úhrady je mnoho

Vybrat si zboží na internetu a objednat si je on-line je velmi jednoduché. Mnoho lidí však stále odrazuje možné riziko ohrožení bezpečnosti při platbě. Jak tedy zboží zaplatit? Jaké možnosti se nejčastěji nabízejí a jak jsou bezpečné?

* Přímé bankovnictví - objednané zboží můžete zaplatit prostřednictvím internetového, GSM nebo telefonního bankovnictví. Tyto platby jsou bezpečné, protože probíhají přímo prostřednictvím systému samotné banky.

* Bankovní převod - objednávku můžete uhradit klasickým převodem ze svého účtu na účet daného obchodu, ten vám po přijetí platby pošle objednané zboží na určenou adresu.

* Platební karta - převážná část internetových obchodů přijímá většinu standardních embosovaných platebních karet (nikoliv elektronické karty) společnosti VISA a Eurocard/MasterCard. Údaje o kartě ale odesílejte jen ze zabezpečných protokolů (začátek adresy je https://).

* Internetová platební karta - jde o speciálně vydávané karty pouze pro platby na internetu od společnosti VISA nebo Eurocard/MasterCard. Nejde o kartu v klasické plastové podobě, ale jen o soubor čísel, který je vázán na konkrétní účet stejně jako klasická platební karta.

* Dobírka - Celou částku za vybrané zboží včetně poštovného zaplatíte až při převzetí zboží na poště nebo od kurýrní služby. Při tomto způsobu platby si obchody účtují k ceně objednávky také poplatek za zaslání zboží na dobírku.