Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Opojná vůně Vánoc aneb Poznejte vánoční koření

27. listopadu 2009 | 15:05

Jen s voňavým kořením dostane sladké pečivo, punč nebo pečené maso typickou oblíbenou chuť a vůni.

Skořice
Získává se z oloupané kůry skořicovníku původem ze Srí Lanky. Při loupání se stočí do tyčinky tak, jak ji běžně známe. Vůně skořice vzniká až při sušení.

* Kousky skořice můžete povařit v punči, v kompotu nebo ve víně. Při přípravě těsta přidávejte do mouky skořici mletou.

* Povzbuzuje krevní oběh, takže by vám díky ní mělo být i tepleji. Příznivě působí při žaludečních obtížích.

Koření dává svátkům nejen jejich typickou chuť, ale i vůni.
Autor: Michal Protivanský

Badyán
Hvězdicovitý plod pochází z malého, stálezeleného stromu, badyánovníku pravého. Voní a chutná jako anýz, ale je výraznější a sladší. Chutná jemně po hřebíčku.

* Vcelku slouží k dochucení svařeného vína, do pečiva používejte mletý nebo drcený.

Hřebíček
Hřebíček je usušené poupě stálezeleného stromu hřebíčkovce vonného, který roste ve východní Asii. Pupeny se sbírají těsně před rozkvětem. Drcený voní mnohem intenzivněji než celý. Určitě ho nezapomeňte přidat do vína, které se chystáte svařit. Špetka drceného hřebíčku pozdvihne chuť jablečné náplně do svátečního štrúdlu.

Zázvor
Rozvětvený kořen tropického druhu liliovitých rostlin patří mezi koření, do kterého se v čerstvém stavu můžete zakousnout jako do karotky. Čerstvý kořen má intenzivní chuť s citrusovým nádechem. Méně výrazná je vůně zázvoru sušeného a mletého.

* Mletý zázvor využijete pro přípravu tradičních zázvorek. Zajímavou chuť má kandovaný nebo naložený v sirupu. Můžete si na něm pochutnat přímo nebo ho přidat do pečiva.

* Podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, uklidňuje žaludek a střeva.

Koření dává svátkům nejen jejich typickou chuť, ale i vůni.
Autor: Michal Protivanský

Vanilka
Vanilkový lusk je plod tropické popínavé orchideje se žlutými květy. Uvnitř se ukrývají tmavě hnědá až černá lesklá semínka, která jsou nositeli aromatické vůně. Důvodem vysoké ceny vanilkových lusků je nákladný ruční sběr.

* Éterické oleje vanilky uvolňují psychické napětí a povzbuzují chuť k jídlu. Připisují se jí i afrodiziakální účinky.

Citronová kůra
Její intenzivní aroma využijete tradičně při přípravě vánočky i jiného vánočního pečiva nebo při svařování červeného vína. Chuťově zpestří i pomazánky a rybí pokrmy. Můžete si ji koupit sušenou nebo si ji doma nastrouhat a ihned použít nebo usušit. V tom případě je ideální použít citrusy s chemicky neošetřenou kůrou, které najdete pod označením bio.

Autor: připravila: lap, lč