PERNÍKOVÝ DORT
Doba přípravy: 50 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Doba pečení: 70 minut
Budete potřebovat:
na korpus:
200 g másla
250 g cukru moučky
6 vajec
200 g čokolády na vaření
200 g mletých lískových oříšků
125 g hladké mouky
3 lžíce perníkového koření
1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
na náplň:
200 g bílého jogurtu
150 g tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíci citronové šťávy
4 plátky želatiny
300 ml smetany ke šlehání
na zdobení:
200 ml smetany ke šlehání
1 balíček ztužovače šlehačky
1 lžičku perníkového koření
čokoládové hobliny
Postup:
1. Na korpus ušlehejte do pěny máslo s polovičním množstvím cukru. Postupně vešlehejte žloutky, bílky uložte do lednice. Čokoládu nasekejte spolu s oříšky i perníkovým kořením a vše opatrně vmíchejte do směsi.
2. Studené bílky ušlehejte dotuha a postupně přidejte druhou polovinu cukru. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji přidávejte ke žloutkové směsi. Na závěr opatrně vmíchejte bílky s cukrem.
3. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a ve vyhřáté troubě upečte. Zchladlý korpus podélně rozkrojte na tři díly.
4. Na náplň smíchejte v míse jogurt, tvaroh, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Želatinu rozpusťte podle návodu na obalu a zlehka ji vmíchejte do připravené jogurtové směsi. Smetanu ušlehejte a také ji vmíchejte do krému.
5. Na podnos položte jednu část korpusu a potřete ji povinou krému. Na ni položte druhou část korpusu, rovněž ji potřete krémem a na ni položte třetí část.
6. Nakonec korpus ozdobte smetanou ušlehanou se ztužovačem a s perníkovým kořením. Šlehačkou potřete povrch a boky dortu. Nakonec dort ozdobte čokoládovými hoblinkami a na 2 hodiny dejte do lednice.