Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recepty na úžasné sněhové cukroví

Sněhové cukroví
10. prosince 2008 | 10:30

Také každý rok děláte klasické sněhové pusinky? Vyzkoušejte letos něco trochu jiného. Třeba delikátní pomerančové bezé s lahodným čokoládovým krémem.

Kávové tyčinky

Doba přípravy: 30 minut
Doba sušení: 12 hodin

Budete potřebovat (na 15 kusů):

2 bílky
120 g cukru krystal
100 g mletých lískových oříšků
1 lžíci instantní kávy
1 balíček vanilkového cukru
50 g višňové marmelády
100 g čokoládové polevy

Postup:
Bílky vyšlehujte dotuha a postupně zašlehávejte cukr. Smíchejte mleté oříšky, kávu a vanilkový cukr a směs přimíchejte do sněhu. Sněhovou směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte asi 30 tyčinek dlouhých 6 cm. V troubě předehřáté na 50 °C pečte (sušte) přes noc. Při sušení nechte jemně pootevřená dvířka trouby. Následující den spojte vždy dvě tyčinky višňovou marmeládou a potom je do poloviny namočte v rozpuštěné čokoládové polevě. Nechejte je ztuhnout na pečicím papíru.

Sněhové cukroví
Autor: isifa.com

Mandlové pusinky

Doba přípravy: 45 minut
Doba odležení: 2 hodiny
Doba sušení: 20 minut

Budete potřebovat (na 50 kusů):

na pusinky:
3 bílky
280 g cukru moučka
1 lžíci višňového sirupu
350 g mletých mandlí
několik kapek červeného potravinářského barviva

na krém:
225 g čokoládové polevy
150 ml smetany ke šlehání

kromě toho:
moučkový cukr

Postup:
Bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem na tuhý, lesklý sníh. Přidejte mandle a sirup. Ze směsi lžičkou odebírejte malé hromádky a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je 2 hodiny schnout při pokojové teplotě. Pusinky sušte při teplotě 140 °C asi 20minut a nechte je vychladnout. Na krém svařte smetanu, přidejte nastrouhanou čokoládovou polevu a rozmixujte. Krém nechte vychladnout. Vychladlý krém dejte do cukrářského sáčku. Polovinu usušených pusinek otočte spodní stranou nahoru a nastříkejte na ně krém. Na krém přilepte druhou polovinu pusinek (také spodní stranou) a všechno posypte moučkovým cukrem.

Pomerančové bezé

Doba přípravy: 45 minut
Doba sušení: 12 hodin

Budete potřebovat (na 50 kusů):

na bezé:
3 bílky
150 g cukru krystal
kůru z 1 citronu
kůru z 1pomeranče
2x na špičku nože mletého kardamonu

na krém:
225 g čokoládové polevy
150 ml smetany na šlehání

Postup:
Bílky vyšlehejte dotuha, postupně zašlehejte cukr, kůru z pomeranče, citronu a kardamon. Bezé naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte 5 cm dlouhé a 2,5 cm široké obdélníky. Stříkejte esovitě v páscích těsně přiléhajících k sobě. V troubě předehřáté na 50 °C sušte přes noc a dvířka trouby nechte pootevřené. Vysušené obdélníky nechte vychladnout. Na krém svařte smetanu, přidejte nastrouhanou čokoládovou polevu a rozmixujte. Krém nechte vychladnout. Vychladlý krém dejte do cukrářského sáčku. Na polovinu usušených obdélníků (na spodní stranu) nastříkejte krém a spojte je s druhou polovinou bezé (spodní stranou na krém).

Autor: vl, rz