Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vydejte se na nejkrásnější adventní trhy Evropy

Vychutnejte si tu pravou vánoční atmosféru.
7. prosince 2008 | 15:30

Je to příjemný pocit, když se se zmrzlým nosem prodíráte lenivým proudem lidí kolem rozzářených stánků, usrkáváte sladké svařené víno a vybíráte dárky pro své blízké. Vydejte se za těmito zážitky i za české hranice

Nejen Praha umí nabídnout tu pravou vánoční atmosféru plnou vánočních vůní a slavnostní pohody. Vydejte se s námi navštívit města v adventním čase mimo Českou republiku.

BUDAPEŠŤ

Budapešťské vánoční trhy se konají na Náměstí Vörösmarty denně od 10 od 20 hod a o Štědrém dnu do 14 hodin. A bude to ještě velkolepější než obvykle – letos oslavují trhy 10. výročí. Těšte se na 100 stánků s nejrůznějšími vánočními lákadly: rukodělnými výrobky, dřevěnými hračkami, keramikou. Zajímavé je, že všechno zboží je předem posuzováno znaleckou porotou.

Budapešťské adventní trhy slaví 10. výročí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv BTH

Pro děti
Vaše ratolesti se vyřádí v dílně: ve vytopeném stánku si mohou vlastnoručně vyrobit vánoční ozdoby a dekorace nebo se zapojit do interaktivní divadelní podívané. Dílny jsou připraveny vždy v dopoledních hodinách.

Pohyb po městě
Jednorázová jízdenka 270 HUF, jízdenka s přestupem 420 HUF, bloková jízdenka (10 ks) 2350 HUF, (100 forintů je cca 9,50 Kč)

Pro mlsouny
Dejte si typický trdelník (= kürtőskalács) za cca 400 forintů, klasickou pálinku, klobásy nebo langoše z hliněné pece.

Co si odvézt
Unicum – tradiční bylinný likér. Ceny na trhu jsou srovnatelné s českými.

Pro děti jsou připraveny dílny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv BTH

Zajímavé tipy
Využijte speciální zimní nabídky pobytů v hotelech, penzionech a apartmánech v Budapešti i dalších městech Maďarska. V této nabídce dostanete vždy jeden den navíc zdarma.
Více na www.budapestwinter.hu.

Co možná nevíte
Maďarské trhy jsou vyhlášené jednou raritou. Okna jednoho z nejhezčích domů na náměstí, kam mimochodem můžete zajít posedět do kavárny jménem Gerbeaud, tvoří adventní kalendář. V každém je reprodukce díla některého ze současných umělců. Otevírají se za zvuků fanfár – vždy jedno v jeden den.

P.S.: Ve zmiňované kavárně si dejte vyhlášené kaštanové pyré nebo dort Esterházy. Jsou to skutečné delikatesy.

Termín: 21.11.–29.12.2008

Info: www.budapestinfo.hu, www.madarsko.cz, www.madarsko-zajezdy.cz

Jak do města
Na wwwclic4sky.com najdete levnější letenky, například za 2780 Kč.

VÍDEŇ

Vídeň je město, kde se pořád něco děje. O vánočním čase tu vládne skvělá atmosféra. Výzdoba je nepřekonatelná, užijí si ji dospělí i děti – výzdoba parků v centru vás okouzlí. Trhy jsou tradičně soustředěny v okolí nejznámějších památek. Na Radničním náměstí, U katedrály Stephansdom, na náměstí Marie Terezie, před bývalým císařským palácem Schönbrunn a na dalších místech, například u krásného zámku Belveder – jednu stanici tramvají od nádraží Südbahnhof.

Tradiční vídeňské trhy se konají před Radnicí.
Autor: Wiener Tourismusverband

Pohyb po městě
Všechna nejvýznamnější místa Vídně spojuje tramvaj číslo 1. Pokud si nebudete vědět rady, místní vám rádi poradí. Celodenní jízdenka na MHD stojí něco málo přes 5 eur. (Za jednu jízdu zaplatíte 1,70 EUR.) Speciální Wien-Karte stojí 18,50 a jsou v ní zahrnuty i vstupy do muzeí, slevy ve vybraných kavárnách a další výhody.

Kam vyrazit

- V Prátru u velkého kola je letos poprvé plánován "Vánoční trh plný zážitků a užívání". Čeká na vás 22 stánků.

- O víkendech od konce listopadu až do Vánoc bude na trhu u Weingut Wien Cobenzl přírodní adventní trh. V nabídce budou bioprodukty, místními dobroty, vídeňské víno nebo dárky šetrné k přírodě a další zboží. Připraven je i program pro děti.

Ve Vídni si užijete dost zábavy.
Autor: Wiener Tourismusverband

Info: www.natuerlich.wien.at

Adresa: Am Cobenzl 96.

Dobroty
Dejte si ovoce namáčené v čokoládě, jablka na špejli obalená v karamelu nebo horkou bramboru se sýrem. Děti můžete koupit dětský punč bez alkoholu.

Odvezte si
Speciální dárek, který si turisté z Vídně odvážejí, jsou takzvané Schneekugeln (sněhové koule – skleněné koule, ve kterých "sněží") z vídeňské manufaktury Perzy. Sehnat byste je měla například na Radničním náměstí.

Termín: většina trhů se koná v termínu od 15. 11. do 24. 12. 2008

Info: www.wien.info

Jak se tam dostanete
Můžete vyzkoušet zvýhodněnou jízdenku českých drah v eShopu: Praha – Brno: 19 eur (jednosměrná), zpáteční 38 eur (celkem cca 1440 Kč). Z nádraží Südbahnhof pak jede linka D do centra. Info: https://eshop.cd.cz.

BONN

Těšte se na kouzelně osvětlené prodejní stánky v popředí slavnostně nazdobeného bonnského chrámu, který vévodí centru města. Nebojte se, staré centrum plné pěších zón není veliké, tady se neztratíte. Trhy se konají na náměstích Münsterplatz, Bottlerplatz a Friedensplatz.
Těšit se můžete na 150 vánočních stánků s tradičním zbožím.

Stánky kolem bonnského chrámu.
Autor: Germanwings

Odvezte si
Určitě ochutnejte a kupte si i domů výborné vánoční perníky. Muži ocení místní kvasnicové pivo Bönsch a originální sklenici na něj s vlisy, do kterých zapadnou prsty ruky.

Dejte si něco dobrého
Vynikající je Glühwein (svařené víno) a vřele doporučujeme ochutnat u některého ze stánků Currywurst – vyhlášenou rýnskou specialitu: bylinkovou klobásu. Pořídíte ji asi za 2,50 eur. Nezapomenutelné jsou i místní koláče Fach.

Kam vyrazit
Kromě muzea Ludwiga van Beethovena najdete řadu muzeí situovaných na tzv. Muzejní míli. Až vyřídíte vánoční nákupy, můžete se zastavit také v bonnské Výstavní a umělecké síni a poučit se výstavou Řím a Barbaři, ale pozor, potrvá jen do 7. prosince 2008.

Termín: 21. listopadu až 23. prosince 2008

Stánky s proutěným zbožím.
Autor: Germanwings

Jak se tam dostat
Germanwings létají do Bonnu už od 20 EUR.

Pohyb po městě
Použijte turistickou WelcomeCard, na 24 hodin pro 1 osobu stojí 9 eur, lze na ni cestovat neomezeně po Bonnu, regionálními vlaky například do Kolína nad Rýnem či okolních městeček včetně Siegburgu.

Malý výlet mimo město
Jednoduše a rychle si můžete zajet do Kolína nad Rýnem, v centru v okolí katedrály nebo na náměstí Neumarkt se výborně nakupují vánoční dárky

Info: www.bonn-region.de

KRAKOW

Vánoce v Krakowě jsou skvostnou záležitostí – nádherně ozdobené město vás uchvátí. Konají se zde jedny z největších a nejstarších vánočních trhů v Evropě. Koupíte tady jen tradiční zboží a jídla.
Historické centrum Krakowa leží na úpatí kopce Wawel na levém břehu řeky Visly. Na Wawelu stojí královský hrad a katedrála. Jejich návštěva se vám určitě bude líbit.
Na hlavním náměstí je střed starého města – Rynek Glowny. Tady jsou soustředěny stánky, kulturní program i návštěvníci. Hlavní náměstí dělí žlutohnědá budova jménem Sukiennice. V malých historických krámcích se tam prodává hlavně kůže a šperky ze zlata, stříbra, jantaru a dalšího drahého kamení.

Centrum Krakowa je kouzelné.
Autor: Polský institut v Praze

Co ochutnat?
Ochutnejte zelňačku s masem (bigosz), vývar s klobásou, pitný med, pozor, není to medovina, ale nápoj, který se vyrábí podobně jako víno. Dejte si prejt nebo smažené pstruhy.

Odvezte si
Dárek, který jistojistě nikde jinde nekoupíte, jsou krakowské "szopki" – betlémy ve tvaru nádherných krakovských budov. Pokud máte mlsný jazýček, odvezte si domů zdejší výborné klobásky nebo sýr. Dobrým tipem jsou také hezké dřevěné šperky, dárky z beraní kůže nebo kosmetika ze včelích produktů.

Kam vyrazit

- V Krakowě je největší aquapark v Polsku s nejdelším tobogánem v Evropě.

- Můžete využít i možnost projížďky na voze taženém koňským spřežením. Je to velmi příjemná záležitost.

Náš tip
Pokud se v Krakowě ztratíte, zvolte si jako bod setkání sochu polského básníka Adama Mickiewicze – plní podobný úkol jako sv. Václav na Václavském náměstí. Takže v pět u Adama!

Termín: začínají 30. listopadu a končí 31. prosince.

Info: www.krakow-info.com

Jak od města
Do Krakowa můžete jet například s Nettravel (www.nettravel.cz) 799 Kč + příplatky.

BRATISLAVA

Slavnostní otevření staroměstských vánočních trhů se koná 28. listopadu na Hviezdoslavově náměstí před historickou budovou Slovenského národního divadla. Současně se rozsvítí krásná výzdoba v pěší zóně. Pod vánočním stromem, který zde stojí už od 12. listopadu obdivujte krásný dřevěný betlém.
Těšte se na 107 stánků, z nichž 5 je za symbolickou jednu korunu pronajato charitativním společnostem – nákupem u nich pomůžete potřebným.

Hviezdoslavovo náměstí v Bratislavě.
Autor: archiv

Procházka
Projděte se historickým centrem Michalskou bránou, Hlavním náměstím se Starou radnicí, podívejte se do gotické katedrály Sv. Martina. Krásný je i výstup na Bratislavský hrad.

Dobroty
Ochutnejte cikánskou pečeni, pečené klobásy, mastný chleba s cibulí, tradiční lokše (placky). Až vám bude zima, zahřejte se punčem, vínem nebo grogem. Na prodej je i vánoční medovina, medovníky a oplatky.

Na vánočních trzích nesmí chybět kvalitní medovina.
Autor: archiv

Kupte domů
Drobné šperky, ozdoby na stromeček a betlémy. Zboží z kůže, dřeva, proutí a jiné tradiční produkty.

Těšte se

- Před sochou P. O. Hviezdoslava vyroste pódium, které bude vždy koncem týdne patřit především představením dětí.

Pohyb po městě
Jeden lístek pro dospělou osobu na MHD stojí na 10 min 14 Sk, 30 minut: 18 Sk, 1 hod 22 Sk. Lístek na jeden den 90 Sk. Do blízkosti trhů dojedete tramvají, trhy jsou na pěších zónách.

Termín: 28.11. – 23.12.2008
Stánky s řemeslnou výrobou končí 23. prosince, stánky s občerstvením vydrží až do konce roku.

Info: www.kamdomesta.sk, www.bkis.sk, www.bratislava.sk

Jak do města
Se student Agency dojedete do Bratislavy a zpět za 680 Kč. Více na www.studentagency.cz

Autor: Olga Poucheová
Související články