Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recepty na dietní cukroví nejen pro diabetiky

Trojúhelníky s kávou a Kávové knoflíky
7. prosince 2008 | 10:45

Ani nemocní cukrovkou si nemusí odepírat dobroty, které Vánoce nabízejí. Blesk přináší ve velkém vánočním seriálu pár rad, jež nejkrásnější svátky v roce diabetikům zpříjemní.

Sladké cukroví a nemocní cukrovkou, to je kombinace, která k sobě jde jen těžko. My ale víme, jak na to!

Základem správné životosprávy diabetiků je vyvážená strava a upravení váhy v případě nadváhy či obezity. "Každý nemocný cukrovkou by měl jíst v pravidelných dávkách. A to platí i o Vánocích. Na místě tedy rozhodně není přejídání se a následné hladovění," varuje nutriční terapeutka Věra Králová.

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Autor: archiv

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz

Během vánočních svátků ale čekají na diabetiky i další nástrahy. "Žádný diabetik nesmí zapomenout na to, že cukr je obsažen i ve sladkých limonádách a alkoholu. To samé platí o grocích, svařeném víně nebo punči, které v zimě svádí k zahřátí," připomíná terapeutka. A jak tedy prožít krásné svátky bez toho, aby si nemocní cukrovkou ublížili? "Důležité je udržet disciplínu nejen doma, ale i na návštěvách. Pokud diabetik bude jíst cukroví, musí se přesvědčit, že je s umělým sladidlem. Totéž platí i o vánočkách nebo jablečných štrúdlech, které ke svátkům také patří. Nemocní cukrovkou by měli dávat přednost pečivu z celozrnné mouky a slazenému např. přidaným ovocem," připomíná Králová.

Při přípravě perníku se používá cukr i med, někdy jenom samotný cukr a zpravidla také větší množství koření.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Vánoční kuchařka pro dceru (Smart Press), Pečivo pro slavnostní příležitosti (Ikar)

Pár rad, které pomohou při pečení

• Při výběru sladidla na přípravu těsta si ověřte, že sladidlo je určené pro tepelnou úpravu. Některá sladidla určení jen k použití za studena totiž při vyšších teplotách hořknou.

• Pokud používáte náhradní sladidlo, nikdy nešlehejte celá vejce! Lepší je zvlášť vyšlehat bílky se sladidlem do pevného sněhu. Do něj pak je možné přidat žloutky. případně můžete do těsta zvlášť přimíchat sníh a žloutky přidat později samotné.

• Při používání náhradního sladidla se nesmí zapomínat na započítání nutriční hodnoty pokrmu do celodenního jídelníčku.

Tip Blesku

Při pečení je dobré vědět, že použitím náhradního sladidla místo cukru se nijak zásadně nezmění objem těsta nebo výsledného pečiva. Cukr není tím, co tvoří množství, ale pouze tím, co dodává sladkou chuť. A tu dosáhneme i náhradním sladidlem. Nicméně, pro dodání objemu a udržení tvaru se někdy do těsta přidávají škroby v podobě například vanilkového pudinku nebo solamylu. I tyto škroby patří mezi sacharidy a diabetici je proto nesmí zapomenout započítat do nutričních hodnot!

Co je cukrovka
Je onemocnění, jehož příčinou je nedostatek, nebo špatné, nedokonalé využití inzulínu. To způsobuje, že v těle dochází ke špatnému využívání glukózy. Místo, aby se cukr dostával k buňkám, je ho nadbytek v krvi. Cukrovka se dělí na dva typy. První typ se často projeví už v dětství. Pacienti s diabetem 1. typu jsou celoživotně závislí na dodávání inzulínu. Diabetes 2. typu se často objevuje v dospělosti (i když to nemusí být podmínkou). Často souvisí s nadváhou. Z toho vychází i léčba, která spočívá v upravení jídelníčku, a zhubnutí. I tady je ale možná léčba pomocí inzulínu nebo léků - dle předpisu lékaře. Součástí léčby diabeticků by měla být také pravidelná pohybová aktivita.

Malí cukráři a pekaři
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

RECEPTY

Tvarohové věnečky pro diabetiky

150 gramů hladké mouky
150 gramů tvarohu
150 g rostlinného tuku
1 vejce, citrónová kůra
vanilkový lusk

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočinout v chladu. Z těsta pak vypichujeme nebo tvarujeme věnečky, které pečeme v předehřáté troubě. Ještě horké je obalíme v mletých ořeších smíchaných s umělým práškovým sladidlem.

Linecké slepované cukroví
Autor: Radka Buriánková

Dia citronové placičky

120 g pšeničné mouky
120 g pšeničné celozrnné mouky
40 g ovocného cukru
30 g sypkého diabetického sladidla
1 špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
kůra strouhaná z poloviny citronu
2 lžičky citronové šťávy
1 vejce

Postup:
Do mouky přidáme ovocný cukr, diabetické sladidlo, sůl, prášek do pečiva a citronovou kůru. Navrch nakapeme citronovou šťávu a doprostřed dáme vejce. Všechny přísady nasekáme velkým nožem a potom zpracujeme rukama na pevné křehké těsto. To zabalíme do fólie a na 1 hodinu dáme odpočinout do ledničky. Těsto vyválíme na troše mouky na 3-4 cm silný plát. Vykrajujeme kulaté placičky o průměru asi 3 cm a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 10 minut.

Dia kokosové marokánky

170 g strouhaného kokosu
3 bílky
35 g ovocného cukru
45 g sypkého diabetického sladidla
2 lžičky citronové šťávy
100 g diabetické čokolády na ozdobu

Postup:
Bílky ušleháme na sníh. Postupně přidáme ovocný cukr a diabetické sladidlo, potom vmícháme citronovou šťávu. Strouhaný kokos vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Dvěma lžičkami pokládáme na plech hromádky. Marokánky pečeme v troubě asi 20 minut. Potom je necháme vychladnout. Čokoládu rozdrobíme a roztavíme ve vodní lázni. Marokánky v ní máčíme spodkem a necháme je ztuhnout na fólii.

Vánoční pečení
Autor: archiv Tchibo

Dia linecké cukroví

100 gramů rostlinného tuku Hera
náhradní sladidlo místo 120 gramů cukru
250 gramů hladké mouky
2 žloutky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce vody
neslazený džem na slepování cukroví

Postup:
Změklý tuk smícháme se sladidlem, přidáme žloutky a napěníme. Postupně přidáváme mouku a další suroviny. Vzniklé těsto propracujeme a necháme odležet. Pak jej rozválíme na tenký plát a vykrajujeme z něj požadované tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě při asi 150°C. upečené cukroví slepujeme dia džemem.

Biskupský chlebíček pro diabetiky

100 gramů hladké mouky
150 gramů celozrnné mouky
80 gramů náhradního sladidla
4 vejce
250ml Ramy Cremefine ke šlehání
40 gramů kakaa
30 gramů sušených meruněk
30 gramů sušených fíků
30 gramů datlí
30 gramů hrozinek

Postup:
Žloutky vyšleháme s polovinou sladidla do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým sladidlem na pevný sníh. Obě hmoty spojíme a vmícháme ušlehanou šlehačku, pak přidáme mouku s kakaem a na malé kousky nakrájené sušené ovoce. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a vyklopíme.

Autor: Petra Hátlová
Související články