Jedno těsto = osm druhů výtečného cukroví

6. prosince 2008 | 17:00

Suroviny na základní těsto se najdou v každé spíži. Teď už jen stačí dokoupit zbyle ingredience a můžete se pustit do pečení cukroví, které bude každý obdivovat.

ZÁKLADNÍ TĚSTO

200 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
čtvrt lžičky soli
1 vejce
100 g másla

Kakaové věžičky s arašídovým krémem

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 10 minut

Kakaové věžičky s arašídovým krémem
Kakaové věžičky s arašídovým krémem
Autor: z knihy Adventní pečení, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 30 kusů podle velikosti formiček):

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:
2 lžíce kakaa
3 lžíce bílého jogurtu

Na náplň:
100 g nesolených arašídů
1 lžíci oleje
50 g bílé čokolády

Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, kakaa a jogurtu vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm a vykrajujte kolečka ve třech různých velikostech. Od každé velikosti potřebujete stejný počet koleček (30). Kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě upečte a nechte vychladnout.

Příprava náplně: Nesolené arašídy krátce nasucho opečte na pánvi a potom rozmixujte v mixéru s jednou lžící oleje na hladkou kaši. Bílou čokoládu rozpusťte a smíchejte s rozmixovanými arašídy.Náplň vložte do cukrářského sáčku a nastříkejte do středu největšího kolečka. Na ně přilepte středně velké kolečko a opět do středu nastříkejte náplň. Pak přilepte nejmenší kakaové kolečko.

Tip: Jestliže nemáte čas na přípravu domácí arašídové náplně, můžete použít na plnění hotové arašídové máslo, které se dá běžně koupit v obchodech.

Marcipánové oválky plněné nugátem

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 1 hodina a 50 minut
Doba pečení: 8 minut

Marcipánové oválky plněné nugátem
Marcipánové oválky plněné nugátem
Autor: z knihy Adventní pečení, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 30 kusů):

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:
50 g marcipánu
3 lžíce smetany na šlehání

Náplň:
100 g nugátové čokolády
50 g nesolených pistácií

Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, marcipánu a šlehačky vypracujte těsto, zabalte do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte na pečicím papíru plát o velikosti asi 25 x 30 cm a ještě na 20 minut dejte zpět do lednice. Pistácie posekejte, nugátovou čokoládu rozpusťte. Čokoládou potřete rozválené těsto, posypte nasekanými pistáciemi a stočte do rolády (už bez pečíciho papíru). Ještě alespoň na 30 minut odložte do lednice. Roládu nakrájejte na kousky asi 8 mm silné a jemně vytvarujte do oválku. Oválky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte.

Kaštanová srdíčka

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 10 až 12 minut
Elektrická trouba: 170°C
Horkovzdušná trouba: 150°C
Plynová trouba: stupeň 2 až 3

 

Kaštanová srdíčka
Kaštanová srdíčka
Autor: z knihy Adventní pečení, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 40 kusů podle velikosti formičky):

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:
100 g kaštanového pyré
2 lžíce rumu

Na obalování:
2 sáčky vanilinového cukru
2 lžíce moučkového cukru

Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, kaštanového pyré a rumu vypracujte těsto, zabalte do fólie a na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 8 mm a vykrajujte srdíčka. Srdíčka pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilinového cukru.

Extra čokoládové plněné oříšky

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 8 minut

Extra čokoládové plněné oříšky
Extra čokoládové plněné oříšky
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 30 kusů):

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
50 g čokolády na vaření
50 ml mléka

Náplň:
100 g bílé čokolády
50 g másla

Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce a másla vypracujte těsto. Čokoládu nasekejte, rozpusťte ji v horkém mléce a nechte vychladnout. Rozinky opláchněte, nechejte na sítku okapat a nasekejte. Vlašské ořechy nasekejte. Do připraveného těsta přidejte vychlazené čokoládové mléko, nasekané rozinky a ořechy a zpracujte. Těsto zabalte do fólie a alespoň na hodinu odložte do lednice. Pomocí dvou lžiček klaďte na plech vyložený pečicím papírem malé hromádky v dostatečných odstupech. Upečte v předehřáté troubě, ještě teplé sejměte z plechu a nechejte vychladnout.

Příprava náplně: Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a za stálého míchání nechte mírně vychladnout. Potom ručním šlehačem přimíchejte máslo a vzniklým krémem spojujte dva kusy vždy plochou stranou k sobě.

Banánová kolečka
s barevnou polevou

Doba přípravy: 25 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 14 minut
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3



Budete potřebovat (na 35 kusů):

Banánová kolečka s barevnou polevou
Banánová kolečka s barevnou polevou
Autor: z knihy Adventní pečení, vydavatelství Ringier Slovakia

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:
1 menší banán
50 g mletých lískových oříšků
1 lžíci citronové šťávy

Poleva:
2 lžíce rybízového sirupu
4 až 5 lžic moučkového cukru

Postup:
Banán oloupejte, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s citronovou šťávou. V míse smíchejte mouku, vejce, cukr, sůl, máslo, rozmačkaný banán, mleté oříšky a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a vložte na hodinu do lednice. Pomocí lžíce klaďte na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, které jemně roztlačte do tvaru kolečka. Pečte ve vyhřáté troubě.

Příprava polevy: Sirup vymíchejte s cukrem a vložte do silnějšího mikroténového sáčku, z kterého odstřihněte růžek. Na vychladlá kolečka nastříkejte tenký proužek polevy do tvaru spirály a nechejte uschnout.

Tip: Polevu můžete vymíchat z citronové šťávy a cukru. Pomocí různobarevných sirupů nebo potravinářského barviva si ji můžete připravit v několika barvách a kreslit s ní na kolečka spirály. Vynikající budou také s bílou nebo s tmavou čokoládou.

Válečky s chilli

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 14 minut
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3

 

Válečky s chilli
Válečky s chilli
Autor: z knihy Adventní pečení, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 70 kusů):

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:

3 lžíce kakaa
1 lžíci zakysané smetany
půl lžičky chilli koření

Poleva:
100 g bílé čokolády

Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, zakysané smetany a chilli koření vypracujte těsto, zabalte do fólie a alespoň na hodinu uložte do lednice. Poté z těsta formujte rukama válečky silné asi 1,5 cm a dlouhé 3 cm. Válečky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Hotové nechejte dobře vychladnout.

Příprava polevy: Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Upečené a vychladlé válečky namočte z obou stran v čokoládě a nechejte ztuhnout.

Trojúhelníky s kávou

Doba přípravy: 25 minut
Doba chlazení: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3

Budete potřebovat (na 40 kusů):

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:
2 lžičky instantní kávy
2 lžíce zakysané smetany

Na obalování:
2 sáčky vanilinového cukru
3 lžíce moučkového cukru

Postup:
Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, instantní kávy a zakysané smetany vypracujte těsto, zabalte do fólie a na 30 minut uložte do lednice. Poté z těsta vyválejte plát silný asi 5 mm. Pomocí rádýlka nakrájejte těsto nejdříve na čtverce a potom ještě úhlopříčně překrojte na trojúhelníky. Nakrájené trojúhelníky dejte na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečte. Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilinového cukru a nechte vychladnout.

Trojúhelníky s kávou a Kávové knoflíky
Trojúhelníky s kávou a Kávové knoflíky
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Kávové knoflíky

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

ZÁKLADNÍ TĚSTO

Dále přidejte:
50 g mletých mandlí
2 lžičky instantní kávy
50 g másla

Náplň:
100 g bílé čokolády
50 g tmavé čokolády

Postup:

Z mouky, cukru, soli, vejce, 150 g másla, instantní kávy a mandlí vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a na hodinu odložte do lednice. Z vychladlého těsta odebírejte kousky velké asi 2 cm, vytvarujte kuličky a dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Prstem vytlačte do každé kuličky důlek a upečte v předehřáté troubě. Knoflíky nechte vychladnout, potom naplňte důlky rozpuštěnou bílou čokoládou a ještě dozdobte rozpuštěnou tmavou čokoládou.

Recepty jsme převzali z knihy Adventní pečení, vydavatelství Ringier Slovakia

Autor: zpracovala: lap, rz
Související články
DesktopMobile