Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Darujte vlastnoručně vyrobené dárečky

Želé z vánočního punče zachutná každému.
4. prosince 2008 | 12:25

Raději se zavřete v kuchyni než abyste se prodírala davy nakupujících? Nebo jen toužíte obdarovat blízké originálním překvapením? Pak pro vás máme 4 tipy na dárečky, které potěší.

Želé z vánočního punče

Kousek čerstvého zázvoru (velký asi jako vlašský ořech) očistěte a nasekejte nadrobno. V hrnci smíchejte 200 ml šťávy (džusu) z černého rybízu, 700 ml jablečné šťávy, zázvor, 1 hvězdičku badyánu a sáček směsi na svařené víno. Směs přiveďte k varu a nechte 5 minut společně louhovat. Potom tekutinu propasírujte skrz jemné sítko a nechte vychladnout. Větší pomeranč omyjte pod vroucí vodou, nakrájejte ho na plátky, a ty pak ještě na čtvrtiny. Vychladlou tekutinu smíchejte se želírovacím cukrem a nakrájeným pomerančem, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Želé naplňte do sklenic, uzavřete je a nechte vychladnout. Víčka překryjte látkou a kolem hrdla převažte ozdobnou stužkou.

Želé z vánočního punče zachutná každému.
Autor: Michal Protivanský

Kokosový likér

2 zavřené plechovky se slazeným mlékem dáme vařit do hrnce asi na 2 hodiny, aby lehce zkaramelizovalo. Mezitím nalijeme do hrnce 2 plechovky neslazené mléko, vmícháme 2 vanilkové cukry, přisypeme libovolné množství předem jemně opraženého kokosu, přivedeme do varu a několik minut povaříme. Zkaramelizované mléku necháme asi 2 hodiny chladnout a pak vše smícháme. Podle chuti přilijeme rum nebo whiskey a rozmixujeme. Nakonec nápoj zcedíme, aby v něm nebyly kousky kokosu a slijeme do lahví.

Koktejl Medtaxa
Autor: Maxxium

Mandle v karamelu

V teflonové pánvi zahřejte 300 g cukru krystalu, půl lžičky skořice a 2 lžíce vody. Když se směs rozpustí, přidejte 250 g neloupaných mandlí a míchejte, dokud se neobalí karamelem. Potom je vyjměte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pomocí vidliček je od sebe oddělte. Nechte vychladnout a naplňte do celofánových sáčků, které převažte efektní stužkou.

Autor: Archív

Kořeněné oříšky

Potřebujete 400 g míchaných oříšků (kešu, lískové, vlašské). Opečte je na 40 g másla a lžičce mleté sladké papriky (podle chuti i se špetkou chilli). Směs potom rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pčte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Během pečení je několikrát obraťte. Opečené ořechy nasypte do mísy, promíchejte s mořskou solí a nechte vychladnout. Potom je dejte do sklenice se širokým hrdlem, které ozdobte podle fantazie.

Autor: lap
Související články