Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejsou tuky jako tuky! Naučme se je rozlišovat

23. května 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Tuky. Slovo, při jehož vyslovení přichází zděšení! Musíme mít ale na paměti, že je dělíme podle původu na rostlinné a živočišné. Jako takové jsou tvořeny glycerolem a různými druhy mastných kyselin, které určují účinky na náš organismus. Živočišné tuky jsou zpravidla tužší. Rostlinné oleje jsou obvykle tekuté, obsahují více nenasycených mastných kyselin a pro naše zdraví jsou velmi prospěšné.

Tuky jako důležitá součást energetického příjmu

Tuky by v potravě měly tvořit zhruba 30% celkového energetického příjmu. Mají nenahraditelnou funkci, jejich nadměrný příjem je ale spojen se zdravotními riziky. Mohou mít podíl na zvýšení hladiny cholesterolu, nadváhy a vzniku diabetu. Živočišné tuky by měly tvořit přibližně jen 10 % z celkového příjmu tuků. Rostlinné tuky obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny, rychleji se kazí a nesnesou vyšší teplotu. Pro naše zdraví jsou však velmi důležité!

Rostlinné oleje

Obsahují především nenasycené mastné kyseliny. Pokud jsou získány šetrným způsobem a nejsou ošetřeny rafinací, obsahují množství bioaktivních látek, vitamínů a minerálů. Důležité jsou zejména oleje s obsahem esenciálních mastných kyselin, protože si je tělo nevyrobí samo. Získáváme buď přímo ze zdroje, jako např. z ořechů, avokáda a různých semínek nebo ze šetrně připravených olejů, které využijeme ve studené kuchyni a na dochucení mnoha pokrmů.

Autor: AMC Ratio

Kvalita rostlinných olejů – jak vybírat?

Zárukou kvality rostlinného oleje je jeho certifikace. Kvalitu ovlivňuje zdrojová rostlina a způsob jejího pěstování. Přednost musíme dávat rostlinám pocházejícím z ekologického zemědělství. Dalším znakem kvality oleje je pak způsob jeho zpracování. Čím šetrnější, tím je zachováno více přínosných látek pro náš organismus. Nejkvalitnější oleje se získávají lisováním za studena.

Přínosy rostlinných olejů

Kromě vlivu na životosprávu oceňujeme u rostlinných olejů i jejich vliv na senzorické vlastnosti potravin. Zlepšují a zvýrazňují chuť potravin, zjemňují jejich konzistenci, u kvalitních rostlinných olejů je bonusem i zachování původní vůně a chutě zdrojové rostliny. Pokud zařadíme rostlinné oleje do našeho jídelníčku nebo je užíváme vnitřně, pomůžou nám posílit organismus.

Esenciální oleje

Jinak také éterické oleje jsou těkavé, vonné látky obsažené v rostlinách. Rostliny si je vyvinuly jako ochranu před býložravci a cizopasníky. Možná i proto na člověka tak intenzivně působí i v malé koncentraci. Výtěžnost je velmi nízká (ze čtyř kilogramů růžových lístků získáme jeden gram oleje), a proto jsou tak ceněné. Jsou jim připisovány účinky na celou řadu životních funkcí a navíc ovlivňují i psychiku.

Bez kvalitního oleje se v kuchyni neobejdete!

Potěšte své chuťové pohárky a zjednodušte si ochucování pokrmů. Kulinářské bio oleje ALTHO - mají široké použití k přípravě jídel. Stačí jeden střik a hotový pokrm je posunut na kulinářskou úroveň! Tyto oleje snadno nahradí čerstvé bylinky a koření. Zjednoduší přípravu hotových pokrmů, omáček, salátů, polévek, různých druhů masa, ryb i moučníků. Dochutíte smoothie, ovocné koktejly i jogurt! Současně dodají vašim pokrmů látky prospěšné celému organismu a podpoří vstřebávání vitamínů.

Francouzské laboratoře Altho jsou specialisty na výrobu rostlinných a esenciálních olejů v bio kvalitě. V jejich nabídce najdete kulinářské oleje v bio kvalitě obohacené o esenciální oleje: Česnek – kopr – badyán – bazalka – kardamom – citron – koriandr – kmín – estragon – fenykl – zázvor – hřebíček – bobkový list – máta peprná – muškátový oříšek – rozmarýn – tymián - Směsi – citrusů (z kůry citrusů) – česnek a bylinky – jemné bylinky – barbecue – pesto – pizza – tajiny - thai

Více na www.bio-bachovky.cz