Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Základní pravidla, která byste měli dodržovat při práci, aby vás nebolela záda

9. dubna 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Patříte k majoritě lidské populace, která tráví většinu svého dne usazená za pracovním stolem a pracuje na svém počítači? Pak vás pravděpodobně také čas od času trápí civilizační problémy, které s sebou tento životní styl nese. Chcete-li se jim vyhnout, je dobré si rozvrhnout pracovní prostor tak, aby se vám v něm dobře sedělo i sledovalo obrazovku.

Není třeba být mistrem feng-šuej

Ať už trávíte pracovní dny u stolu v kanceláři nebo pracujete z domova, dejte si záležet na umístění pracovního stolu. Měli byste mít okolo sebe dostatek volného prostoru a přirozeného světla. Proto je vhodné mít stůl co nejblíže k oknu. Asi s námi budete souhlasit, pokud budeme tvrdit, že nejlépe se člověku pracuje v klidu a relativním klidu. Je proto důležité, aby okolo vašeho stolu neprocházeli často lidé a nevytrhovali vás tak z koncentrace.

Variabilita na prvním místě

Je samozřejmé, že budete chtít pracovní nábytek sladit se zbytkem interiéru. Neměli byste ovšem zapomínat na to, aby měl vhodné charakteristiky pro celodenní práci a byl variabilní. Stůl by měl mít větší desku, abyste si na ni mohli pohodlně rozložit všechny věci, které k práci potřebujete. Užitečné jsou vysunovací nohy, díky kterým si přizpůsobíte výšku stolu.

Ještě zásadnější je však v tomto ohledu židle. Samozřejmostí by u pracovní židle mělo být to, že se dá otáčet a vysouvat – a to nejen sedák, ale také područky. Při správném sedu, ze kterého vás nebudou bolet záda, ani za krkem, byste měli mít celá chodidla na zemi a nohy i ruce v pravém úhlu. Pokud při práci hledíte do počítače, je nutné mít monitor, u kterého si nastavíte výšku tak, abyste měli jeho horní okraj srovnaný s rovinou očí a nelámali si tak krk. Monitor umísťujte přímo před sebe, nikoli na stranu, tím také dochází k jednostranné zátěži krční páteře, která způsobuje bolesti.

Jak na správné osvětlení

Lokální osvětlení je důležité ať už pracujete s papírovými dokumenty nebo na počítači. Zejména v zimě je delší dobu tma a potřebujeme si na práci svítit ještě dalším zdrojem světla. Ideální je pro tento účel stolní lampa. Ta by měla stát na opačné straně, než je vaše dominantní ruka, kterou píšete. Pracovní stolní lampa by měla mít mobilní „krk“, abyste si mohli v případě potřeby světlo posunout, a dostatečné velké stínítko, aby vás neoslňoval zdroj světla.

V případě, že zrovna nečtete písmenka na papíře, ale díváte se do obrazovky, můžete mít u stolu také stojací světlo, které vám pracovní prostor osvítí komplexně a budete tak mít o všem přehled. Stojací lampou také zajistíte svým očím odpočinek od jednostranného intenzivního modrého záření z monitoru.

Rádi byste si pořídili pracovní osvětlení, které uleví vašemu zraku? Poraďte se se specialisty na světla všeho druhu ve firmě Profisvítidla.cz a vyberte si lampu, která podpoří správnou ergonomii vašeho pracovního prostředí.