Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Já, Tonya. Skandál, skvělý film a dvě vynikající herečky

1. března 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Do českých kin vstupuje originální komedie Já, Tonya. Film vznikl podle jednoho z největších sportovních skandálů historie. Popisuje divoký a stěží uvěřitelný příběh krasobruslařky Tonyi Harding, její vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň a pád na samotné dno. 

Film s puncem Oscarů

Ohlasy diváků i kritiků jsou nadšené, největší chválu a obdiv získávají po zásluze dvě herečky hlavních rolí. Kontroverzní Tonyu Harding ztvárnila krásná herečka Margot Robbie, její drsnou a naprosto nesnesitelnou matku pak Allison Janney. Za svůj výkon jsou obě herečky nominovány na Oscara, Margot Robbie v hlavní ženské roli, Allison Janney ve vedlejší roli. Právě Allison Janney je pro udílení nejprestižnějších filmových cen velkou favoritkou, získala totiž už Zlatý Glóbus a cenu Britské filmové akademie.

Autor: BONTONFILM a.s.

Sprostá Margot Robbie

Tonya Harding byla výbušná, konfliktní a impulzivní, do běžné představy krasobruslařky jako princezničky tančící na ledě měla hodně daleko. Známá je dnes hlavně kvůli svému skandálu, kdy byla obviněna, že naplánovala útok na svou soupeřku Nancy Kerrigan před Olympiádou. Málokdo ale ví, že svého času byla opravdovou šampionkou a že na vrchol se dostala přes mnohá protivenství.

Víc, než jen herečky

Obě jsou s filmem spjaty více, než je obvyklé. Margot Robbie je totiž zároveň producentkou a na svou roli skutečné a dosud žijící postavy se připravovala s extrémním úsilím. Allison Janney pak stála dokonce u vzniku filmu, scenárista snímku psal roli šílené matky přímo pro ni a jí na tělo. Allison navíc jako malá sama krasobruslila. „Svět krasobruslení jsem opustila v mládí, ale v mém srdci navždy zůstal,“ vypráví Janney. „Věděla jsem velmi dobře, kdo Tonya a Nancy byly. Na ten příběh nikdy nezapomenu.“