Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 tipů na dárky k narození miminka. Trendy je zlatý dukát nebo cihlička

Jaký dárek vybrat k narození dítěte? Máme pro vás několik zajímavých tipů.
21. srpna 2017 | 10:21
Prezentace klienta |

Narodilo se ve vaší rodině miminko a vy řešíte, co mu dát originálního do života? Nebo vaše kolegyně odchází na mateřskou a uvažujete, na jaký dárek se jí složíte? Máte pro vás zajímavé tipy na dárky spojené s narozením miminka.

Tip 1: Zlatý dukát k Narození dítěte

Již Rožmberkové dávali svým dětem do kolébky ozdobný zlatý knoflík, který postupně nahradily zlaté a stříbrné mince. Ten, kdo dukát věnoval, přál miminku do života štěstí a blahobyt.

Málem se na tuto tradici zapomnělo, ale Česká mincovna zvedla hozenou rukavici a usiluje o to, aby tento krásný zvyk znovu ožil. Zlatý dukát k Narození dítěte často věnují babičky a dědečkové. Na zadní stranu lze vyrýt osobní věnování, čímž doplníte dárek o jedinečnou citovou hodnotu.

Zlatý dukát ke křtu je nádhernou vzpomínkou s hodnotou
Autor: Česká mincovna

Tip 2: Stříbrný tolar k narození dítěte

Stříbrný tolar k Narození dítěte s motivem spícího miminka je velice oblíben u tetiček a strýčků. Stejně jako na zlatý dukát i na něj lze vyrýt věnování. Součástí dárkového balení v podobě papírové knížky je i prostor k uvedení všech důležitých údajů o děťátku – jména, data narození, porodní míry, váhy apod. Je to krásný a velice originální dárek.

Na dukát i tolar je možné vyrýt osobní věnování. Mají pak velkou osobní hodnotu.
Autor: Česká mincovna

Tip 3: Moje první cihlička zlata

Zlato to je považováno za uchovatele hodnoty. Takže pokud jste více pragmaticky zaměřeni, máme pro vás tip – Zlaté cihličky, které Česká mincovna nabízí od hmotnosti jednoho gramu. Opatřit je lze dárkovým balením nazvaným Moje první cihlička. Roztomilý dárek kupují hlavně pragmatičtí dědečkové a tatínkové nebo se na něj skládají kolegové z práce, když budoucí maminka odchází na mateřskou.

Tip4: Retrospektiva – čím platili tvoje rodiče

Až budeš velký nebo velká, uvidíš, čím platili tvoje rodiče. Kvůli cenové přívětivosti je velice oblíbena sada oběžných mincí. V tomto elegantním dárkovém balení se ukrývají všechny aktuální české mince – 1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč – s ročníkem narození miminka. Jde o krásnou upomínku a zároveň retrospektivou toho, čím platili rodiče miminka v době jeho narození. Dítěti můžete k tomuto roztomilému dárku napsat i osobní věnování. Tento dárek často kupují kamarádky novopečených maminek.

Sada oběžných mincí je cenově dostupným dárkem pro každého.
Autor: Česká mincovna

Tip 5: Zlatý dukát ke křtu

Svatý křest je pro věřícího významnou událostí. Stalo se zvykem, že vedle nového jména pokřtěný dostává také dárek – v historii mu kmotříček či kmotřička věnovali zpravidla minci či medaili z drahého kovu. Toto krásné gesto mohou se zlatým dukátem ke křtu udělat i nyní.

Lícní strana zlatého dukátu patří symbolickému vyobrazení aktu křtu –matka drží své dítě oblečené do sváteční košilky a duchovní mu uděluje křest. Rubová strana dukátu je pak věnována Panně Marii, která drží v náručí malého Ježíška a líbá jej na tvář. Stejně jako u prvních dvou tipů, i dukát ke křtu lze pořídit ve variantě s osobním věnováním na rubové straně.

Zlatý dukát je krásný hodnotný dárek
Autor: Česká mincovna

Vaše věnování spolu s osobními údaji pokřtěného můžete vepsat také do dárkového balení v podobě elegantního leporela s přebalem.

Všechny dárky pro miminka najdete na promiminko.ceskamincovna.cz.

Víte, že…
Česká mincovna razí všechny české mince, které nosíme v peněženkách.