Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Hořčík potřebujeme při stresu, v těhotenství i při sportu

20. března 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Někdy se zdá, že je to takový ženský minerál. Řeč je o hořčíku, pomocníku při stresu, který je pro nás důležitý rovněž v těhotenství, ale i při sportu.

Samozřejmě, že hořčík neboli magnesium, je minerál potřebný nejen pro nás ženy. I když občas se může zdát, že právě pro nás je naprostou nutností. Žijeme v době stresu, jen stěží se nám daří udržet se v psychické pohodě, často se vystavujeme nadměrné fyzické zátěži při sportu, ale rovněž máme poslání stát se matkami a zatěžkávací zkouškou pro naše tělo i psychiku je jednoznačně období těhotenství. To všechno jsou situace, kdy si naše tělo žádá více tohoto minerálu. A přestože bychom jej měly být schopny získat z pestré a vyvážené stravy, opak je pravdou. Velice často se to nedaří. Vždyť podle různých průzkumů trpí nedostatkem hořčíku až třetina z nás. Tehdy přichází na řadu získat hořčík z jiných zdrojů. Jenomže ani tady není vše jednoduché a je třeba si hlídat, aby šlo o takový doplněk stravy s hořčíkem, který umí tělo rychle a kvalitně vstřebat. Rozhodně nestačí hlídat si pouze množství hořčíku v doplňku stravy. Jeho vstřebatelnost závisí na dalších faktorech. Víte například, že výborně vstřebatelnou formou je hořčík v tekuté formě? V Česku se nabízí pod značkou Floradix® a jde o výrobek prestižní německé společnosti Salus. 

Hlídejte si hořčík! Naše tělo jej potřebuje pro zvládání psychické i fyzické zátěže.
Autor: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o.

Nechte hořčík, aby vám pomohl cítit se lépe

Hořčík je pro tělo velice důležitým minerálem, který se podílí na více než 350 metabolických procesech. To už rozhodně stojí za to hlídat si jeho příjem. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k elektrolytické rovnováze, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, svalů i normální syntéze bílkovin. Magnesium přispívá rovněž k udržení normálního stavu kostí i zubů, podílí se na procesu dělení buněk a přispívá k normální psychické činnosti. To jsou běžná doporučení, proč je nutné hlídat si, jestli naše tělo nehladoví po hořčíku. Jak je to ale v lidské řeči? Podívejte se podrobně na tři základní životní situace, kdy je dobré hořčík rozhodně doplnit i v podobě vhodného a dobře vstřebatelného doplňku stravy.

Dejte si hořčík na zdraví

1. Jsme ve stresu nebo prožíváme zvýšenou psychickou zátěž:

Magnesium je považováno za antistresový minerál. Jsme-li ve stresu, naše tělo spotřebuje více hořčíku. Naopak, pokud jej máme dostatek, umí se naše tělo lépe vypořádat s psychickou zátěží.

Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání – i k normální psychické činnosti.
Autor: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o.


2. Sportujeme nebo se snažíme udržet pohybem v dobré fyzické kondici:

Při sportu naše tělo více hořčíku vyloučí i spotřebuje. Hořčík dokáže zmírnit příznaky únavy a vyčerpání, je nápomocen při udržení normálního stavu kostí a svalů a výrazně přispívá dobré a rychlé regeneraci po sportovním výkonu. Zabraňuje rovněž nepříjemným křečím dolních končetin, které souvisí právě s nedostatkem tohoto minerálu.

Právě při sportu, a to i při tom rekreačním, velice často trpíme nedostatkem hořčíku.
Autor: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o.

3. Jsme těhotné nebo po porodu:

Minerál hořčík je v těhotenství důležitý pro zdravý vývoj plodu i pro zdraví nastávající maminky. Navíc mnoho těhotenských problémů je dnes přisuzováno právě nedostatku hořčíku, a tak je velice pravděpodobné, že vám i váš gynekolog doporučí v prvním a druhém trimestru těhotenství užívat hořčík. Obvykle pokud vám tvrdne bříško nebo máte problémy s křečemi v lýtkách či nedostatečnou citlivost v rukou.

Spolu s kyselinou listovou bývá právě hořčík v těhotenství nejvíce gynekology doporučovaným doplňkem.
Autor: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o.

Všechny tyto situace si vyžadují hořčík v rychle a dobře vstřebatelné formě. Takovou je tekutá forma hořčíku v přípravku Floradix® Magnesium. Jde o doplněk stravy, který obsahuje organickou formu hořčíku a díky ní zajišťuje velice rychlou vstřebatelnost do organismu. Určitě vám bude navíc i chutnat. Obsahuje totiž směs ovocných koncentrátů z ananasu, meruněk, manga, hrušek a dalšího ovoce, které doplňuje med. Pro podporu trávení jsou součástí tohoto chutného „koktejlu“ i výtažky z fenyklu a heřmánku. Nemusíte se obávat ani žádných negativních „éček“. Floradix® Magnesium totiž neobsahuje konzervanty ani barviva. Je bez lepku a bez alkoholu. Hodí se i pro děti od tří let a také v těhotenství.

Floradix® Magnesium je kvalitní doplněk stravy obsahující hořčík v rychle a dobře vstřebatelné formě.
Autor: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o.

Nezapomínejte ani na potraviny obsahující hořčík

Přestože jsou dnešní potraviny z důvodu formy jejich pěstování i následného zpracování na obsah hořčíku čím dál tím více skoupé, nesmíme zapomínat ani na příjem hořčíku z přirozené stravy. Zejména z rostlinné, kde je hořčíku nejvíce. Smlsněte si na luštěninách, samozřejmě ne v období kojení, dejte si pšeničné klíčky, sóju či jáhly. Hořčík najdeme v kakau, v kešu i v para oříšcích. Kdo si dá rád exotiku, najde magnesium v plodech moře. 

Nezapomeňte ani na příjem hořčíku v podobě přirozené a vyvážené stravy.
Autor: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o.

Autor: Berta Pean