Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Znáte všechny vánoční zvyky a pověry?

16. prosince 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

vázat nohy jídelního stolu řetězem nebo alespoň provazem, šlápnout na sekeru, zatřepat bezem a zaklepat na kurník. To je jen stručný výčet toho, do čeho byste se měli na Štědrý den pustit, abyste následující rok byli zdraví a šťastní. Vánoční zvyky a pověry mají dávný původ, na některé už jsme zapomněli, jiné dodržujeme dodnes – byť jsme si jejich výklad malinko upravili. Podívejte se s námi na ty nej!

Zatímco naši předci o Vánocích věštili, zda bude úroda příští rok úspěšná, dobytek zdravý a obilí dostatek, my jsme „skromnější“. Zajímá nás „jen“ to, zda budeme v dalším roce zdraví a šťastní. A prostřednictvím nejrůznějších vánočních zvyků se snažíme tohoto stavu dosáhnout.

Půst kvůli zlatému prasátku, lití olova, rozkrojení jablíčka… to je vánoční klasika, která se odehrává s mnoha rodinách. Běžné je i pouštění lodiček – myslete ale na to, že lodičku si musí každý vyrobit sám, jinak tento zvyk „nefunguje“. Co se týká kapřích šupinek a jejich vlivu na obsah naší peněženky – jedna šupinka je základ, tři šupinky jsou jistota, že to s penězi v příštím roce nebude tak složité.

Co nosí smůlu?

Pozor si dejte na praní prádla o Štědrém dnu – prý to do domu přinese smutek a neštěstí. A hospodyňky by se měly mít na pozoru i při pečení cukroví. Spálená cukrátka jsou totiž předzvěstí neštěstí v rodině. Nejste-li na Štědrý den se svým partnerem, zapomeňte na smsky a e-maily a raději mu zavolejte. Jedna z vánočních pověr totiž říká, že zamilované psaníčko vytvořené na Štědrý den znamená brzký rozchod.

Autor: Tesco Stores ČR a.s.

Od stolu se nevstává!

Asi nejvíc je vánočními zvyky a tradicemi svázaná slavnostní večeře. Ta by se měla začít podávat s východem první hvězdy. A měla by mít 9 chodů… uff! Chcete-li všem u stolu zajistit pevné zdraví, položte pod stůl sekeru. Pokud na ni každý před prvním soustem zlehka šlápne bosou nohou, vyvaruje se zdravotním neduhům. Řetězem svázané nohy stolu zaručí to, že rodina zůstane i v dalším roce pospolu. Provaz ovázaný okolo nohou stolu vás ochrání před návštěvou zlodějů.

Mimochodem, u stolu by měl vždy sedět sudý počet strávníků, lichý počet opět přináší smůlu. A prostřít byste vždy měli jedno místo navíc. Pověra říká, že toto místo je připravené nejen pro náhodného pocestného, ale i pro ty, kteří už s námi Vánoce oslavit nemůžou. Proto byste taky pod štědrovečerní tabulí neměli zametat, abyste nevyplašili jejich duše. Od stolu se během večeře také nevstává – ten, kdo vstane, příští rok spolu s ostatními u stolu sedět nebude.

A chcete-li si pojistit štěstí, dejte si kromě rybí polévky, kapra a salátu kousek okoralého chleba. Díky němu budete mít v dalším roce štěstí.

Autor: Tesco Stores ČR a.s.

Zdraví vyvěštíte z ořechů

Chcete-li vědět, jak na tom budete v dalším roce zdravotně, můžete vsadit na obligátní jablíčka, stejně dobře ale poslouží i vlašské ořechy. Vezměte si z ošatky nebo košíku čtyři oříšky a rozlouskněte je. Budou-li uvnitř všechna jádra zdravá a bílá, zdraví vám bude sloužit. Najdete-li všechna čtyři jádra zčernalá, se zdravím na tom nebudete v dalším roce úplně ideálně. Platí totiž, že čím více zčernalých jader najdete, tím hůře na tom zdravotně budete.

Autor: Tesco Stores ČR a.s.

A vdám se?

Spousta vánočních pověr a tradic se pojí s vdáváním. Chce-li zjistit, jestli vás v příštím roce čeká svatba, můžete si hodit střevíčkem. Trochu netradiční je pak klepání botou na kurník. Pověra říká, že odpověď od slepice znamená svatbu nejdříve napřesrok, ozve-li se ale kohout, jsou prý vdavky za dveřmi. Se zjištěním toho, kdy přijdou vdavky, pomůže i házení kabátu na střechu domu. Kolikrát kabát spadne předtím, než se na střeše udrží, tolik let bude dívka čekat na sňatek.

Zajímá-li vás spíš to, koho si vezmete, zkuste si vzpomenout, o kom se vám na Štědrý den zdálo. Právě ten se stane vaším mužem. Staročeská pověra pak radí vyrazit na jezero a vytlouci díru do ledu, na hladině by pak dívka měla také spatřit tvář budoucího manžela. Nechce-li se vám na led, pak najděte nejbližší keř bezu a zatřeste s ním. Pak už se stačí jen zaposlouchat a počkat si na psí zaštěkání. Místo, odkud se ozve jako první, je místem, kde dívka najde budoucího ženicha. 

A myslete i na to, že kdo na Štědrý den nikomu nic nevěnuje, bude v příštím roce dřít bídu s nouzí. A to určitě nechce, že?

Více inspirace jak si připravit kouzelné Vánoce najdete zde